Güney Kore’de siber saldırı sonucu nükleer reaktör durduruldu.
Güney Kore Cumhuriyeti Çalışma Bakanlığı, Cuma günü zehirli bir gaz sızıntısı nedeniyle 3 işçinin ölümüne sebep olan nükleer reaktörü acilen durdurma kararı aldı. Sızıntının reaktörün yapım aşamasındayken incelenmesi sırasında oluşan hata sonucu olduğu bildirildi.
Güney Kore’nin Seul şehrinin 410 kilometre güneydoğusunda bulunan Ulsan’da meydana gelen kazada 3 işçinin şantiyede sızan gazı soluması sebebiyle Cuma günü öldüğü öğrenildi.
Devlet tarafından işletilen Kore hidro-nükleer santralinin yer altında bulunan bölgesinde bir kablo sızıntısı sonucu açığa çıkan azot gazının, o anda çalışan işçilerin gazı soluması sebebiyle yaşamlarını yitirdiği öğrenildi.
Bakanlık bu durumun incelenmesi için Kore iş güvenliği ajansı, acil durum ajansı ve polislerle iş birliği yaptığını söyledi. Ayrıca bakanlık yeni sonda çalışmalarının yapılması ve güvenliği artırmak için acil durum ilan etti.
Ulsan Çalışma Bakanı Yoo Han-bong, “Bu olayda herhangi bir yanlış çalışma veya usulsüzlük tespit edilirse sorumlu olan kişilere derhal soruşturma davası açılacaktır. Bu işin peşini bırakmayacağız.” dedi.
1400 megavat kapasiteli yeni 3 numaralı Gori reaktörünün aslında hazırlıklarının %99’u tamamlanmıştı. Devlet Nükleer Gözlem Merkzinden tam çalışma izni almak için Haziran ayından bu yana çalışmalar sürdürülüyordu. İşletme, 2016’da açılması beklenen Gori 4 için de çalışmalara başlamış hatta %98’ini tamamlamıştı.
Kazanın olaya ilişkin siber saldırılardan hemen sonra gelişmesi ülkenin güvenlik konusunda daha ileri bir seviyede olması gerektiğini gösteriyor. Çünkü enerji ihtiyacının yüzde 35’lik bir kısmını 23 nükleer santralden sağlayan Güney Kore gibi bir ülkede siber saldırıların bu tip olaylara sebep vermesi ülke için büyük zarara sebep oluyor.
Geçtiğimiz haftalarda kimlikleri belirlenemeyen bir nükleer karşıtı hack grubu, Güney Kore nükleer reaktörlerinin bir dizi belgelerini ve işletme kılavuzlarını internete koymuştu.
Hükümet ve savcılık ortak araştırma ekibinin edindiği bilgilere göre şüpheli hack grubunun birden fazla adres ve telefon numarası kullandığını, merkezinin Çin tabanlı olduğunu fakat henüz bulamadıklarını bildirdi.
Güney Koreli yetkililer, Güney Kore’de bulunan büyük finansal kuruluşların, hükümet web sitelerinin saldırılara uğramasında Kuzey Kore’nin sabıkası olduğunu belirtti ve öncelikli araştırmalarını Kuzey Kore ekiplerine adadıklarını, fakat Kuzey Kore yönetiminin bu suçlamayı sert bir dille reddettiği belirtildi.
Kaynak: YOHAP