Bir rüzgâr türbininden kanatları çıkartıldığında ne olur? Daha iyi bir rüzgâr türbini! Bunun bir şaka olduğunu düşünenler için İspanyol mühendislerin geliştirdiği “Vortex Bladeless” ikna edici olabilir.
İspanyol mühendisler, dönen kanatlar kullanmak yerine, 12 metre boyunda içi boş sırıklar tasarladılar. Rüzgâr estiğinde gitar teli gibi titreşen sırıklar sayesinde, elektrik üretimi mümkün olabiliyor. 2010 yılında tasarlamaya başladıkları türbinin ilhamını ise, Tacoma Narrows köprüsünün yıkılışından almışlar. Asma bir köprü olan Tacoma Narrows’un etrafında esen rüzgârlar, asma köprünün çelik halatlarını titretmekteydi. Köprünün mühendisleri, titreşimden ortaya çıkabilecek enerjinin, köprüyü yıkabileceğini hesaba katmamışlardı; fakat olanlar oldu.
Titreşimin gücünü kullanan yeni teknoloji, kanatları olmadığı için nispeten daha doğa dostu. Kuşların türbinlere çarpma olasılığı neredeyse yok denecek kadar az. Üstelik klasik türbinler gibi ses de çıkartmıyor. Kanatlardan çıkan sesler, hayvanlarda uyku düzensizliğine ve rahatsızlığa sebep olduğu gibi civarda bulunan yerleşim yerlerinde, insanların migren atakları geçirmesine de sebep olabiliyor. Rüzgâr çubuğu, bu sıkıntıları da ortadan kaldırmış oluyor.
Bu yeni teknoloji, kanatlı türbinlerden yüzde 30 daha az verimle çalışıyor; fakat maliyeti de kanatlıların yarısı kadar. İlerleyen yıllarda geliştirilmeye devam edilirse verimini arttırmak da mümkün olacaktır. Her ne kadar ses çıkartmadığı için daha çevre dostu gibi görünse de, oluşan titreşimin yayılımının çevreye vereceği olası zararlar bilinmiyor. Yine de, bu şekilde geliştirerek, doğaya en az zarar veren yöntemi bulacağımıza eminim.