Ana SayfaKategorisizTeide-HPC: Yenilenebilir enerjiyle çalışan süper bilgisayar

Teide-HPC: Yenilenebilir enerjiyle çalışan süper bilgisayar

-

Barselona Süper Bilgisayar Merkezi’nde bulunan İspanya’nın en hızlı süper bilgisayarı; Marenostrum’dan sonra, en hızlı ikinci süper bilgisayar Teide-HPC 2013 yılında İspanya’nın Kanarya Adaları’ndan trekking meraklılarının gözdesi Tenerife adasında faaliyete geçti. Teide-HPC adlı süper bilgisayar, Yenilenebilir Enerji ve Teknoloji Enstitüsü (ITER) tarafından sipariş edildi ve Atos şirketi tarafından kuruldu.

Teide-HPC Yenilenebilir enerjiyle çalışan süper bilgisayar4

Hemen hemen her sektörde olduğu gibi bilişim sektöründe de sürdürülebilir gelişme hedefiyle çevre duyarlılığı arttı. Bu doğrultuda, son yıllarda İzlanda, İsveç gibi gelişmiş ülkelerde yeşil ve sürdürülebilir enerjiyle çalışan süper bilgisayarların sayısında yavaş yavaş artış gözlemleniyor. Süper bilgisayarlar aşırı elektrik tüketimiyle anılırken, yeni çalışmalarla ortaya çıkan bu bilgisayarların ihtiyaç duydukları elektrik yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanıyor. Sürdürülebilir enerjiyle çalışan Teide-HPC de; güneş panelleri ve rüzgâr türbinleri sayesinde ürettiği elektriği kullanıyor.

Teide-HPC Yenilenebilir enerjiyle çalışan süper bilgisayar3

Görünen o ki Tenerife, güneşi, doğa aktiviteleri kadar, bilim ve teknolojiye sağladığı katkılarda da çevre sevgisini gösteriyor. Avrupa’daki en hızlı süper bilgisayarlardan biri olan Teide-HPC, Tenerife Bilim Teknoloji Parkı ve La Laguna üniversitelerinin de katkılarıyla, yenilikçi teknolojilerde ulusal ve uluslararası araştırmalarda önemli bir rol oynuyor. Teide-HPC’nin, Afrika‘ya yakın olan konumu sebebiyle de teknolojik gelişmelerde Avrupa kadar Afrika’ya da birçok hizmet sunması bekleniyor.

Teide-HPC Yenilenebilir enerjiyle çalışan süper bilgisayar Süper bilgisayarlar, ciddi sorunlara çare bulmak için simülasyonlar oluşturmada araştırmacılara büyük imkanlar sağlıyor ve toplumun daha yüksek kalitede yaşam sürebilmesi için gereken AR-GE çalışmalarını destekliyor. Bu bilgisayarları diğer bilgisayarlardan farklı kılan en temel özellik; saniyede binlerce milyar işlem yapabilmeleri. Bu sayede normalde uzun yıllar alabilecek bir çalışma, birkaç ayda hatta birkaç günde tamamlanabiliyor. Bu sebeple süper bilgisayarlar kanser çalışmalarından, hava durumu takibine birçok alanda sıklıkla kullanılıyor. Ancak aşırı elektirik tüketimi bu teknolojiyi her yönden yüksek maliyetli yapıyor.

Umarız sürdürülebilir enerji kullanmayan diğer süper bilgisayar merkezleri de harcadıkları yüksek enerjileri yenilebilir enerji kaynakları kullanarak üretirler ve bu çalışmaları yaparlarken yeşil enerji kadar sıfır emisyon kavramını da göz önünde tutarlar.

Kaynak: Primeur Magazine, HPC Wire, Atos UK, Liu, Intel Free Press, Twitter, Youtube

SON YAZILAR

GIF nedir ve nasıl kullanılır?

Açılımını bilmeseniz bile "GIF" kelimesine kesin rastlamışsınızdır. İnternetin ilk zamanlarında belirleyiciydi, şu ansa hiç olmadığı kadar popüler. Peki bu GIF nedir ve onları nasıl kullanabiliriz? En basit...

Elektromanyetik dalgalarla uzay zamanda geçmişi ve geleceği görmek

Uzayda bulunan herhangi bir yüklü nokta uzayın niteliğini değiştirir. Yakınında bulunan başka bir nokta bulunduğu yerden alınırsa, bu nokta üzerine etkiyen kuvvet yok olsa da...

Sanal parçacıklar kendisini tanımlayıp solucan delikleri oluşturan bilinçli temel etkiler mi?

Sanal parçacık sıradan parçacıkların özelliklerini sergileyen fakat sınırlı bir süre var olan geçici dalgalanma olarak tanımlanır. Sanal parçacık kavramı, sıradan parçacıklar arasındaki etkileşimi, sanal parçacıklar arasındaki...

Yaşlanmaya meydan okuyan şifre Termodinamik Yasaları’nda mı?

Termodinamik kanunları, çok genel bir geçerliliğe sahiptir ve karşılıklı etkileşimlerin ayrıntılarına veya incelenen sistemin özelliklerine bağlı olarak değişmez. Yani bir sistemin sadece madde veya enerji...
Ruken Zilan
Ruken Zilanhttps://www.researchgate.net/profile/Ruken_Zilan
Ruken Zilan liseyi 15 yaşında dışarıdan bitirdikten sonra Gazi Üniversitesi ve ODTÜ Fizik bölümlerinde Lisans ve Yüksek Lisansını yapmıştır. 2. Yüksek Lisansını TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde Burslu olarak Bilgisayar Mühendisliğinde yapmıştır. 2007-2014 yılları arasında UPC-BarcelonaTech'te Doktora çalışmaları yapmıştır. 2008-2012 yıllarında Avrupanın en hızlı bilgisayar merkezlerinden Barcelona Supercomputing Center, Araştırma Merkezi'nde CISCO Sys. Kaliforniya burslusu olarak çalışmıştır. Bilim, teknoloji, sürdürülebilir yaşam, gezi ve uluslararası kültürlerin meraklısıdır. İngilizce, İspanyolca, temel seviyede de Katalanca ve Fransızca bilmektedir.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol