Ürdün devleti, karbon salımını düşürmek amacıyla Ürdün’deki camilerin güneş enerjisi kullanmasına karar verdi. Böylelikle Ürdün’deki camiler güneş enerjisi ile iklim mücadelesine katılmış olacak.
Daha önceki bir haberimizde Amerika’daki Afroamerikan kiliselerinde ortaya çıkan güneş enerjisi ve sürdürülebilirlik hareketinden bahsetmiştik, benzer bir uygulamanın adımını bu sefer Ürdün devleti attı.
Ürdün Enerji ve Mineral Kaynakları Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından finanse edilen proje kapsamında ilk etapta 120 camiye güneş panelleri konulacak; fakat projenin asıl amacı Ürdün’deki bütün camilere güneş paneli sağlamak.
Bu atılımın çok etkili olması bekleniyor; çünkü kiliselerin ve camilerin güneş enerjisine geçmesi ve Dünya Kiliseler Konseyi‘nin fosil yakıtlardan el çekmesi gibi hareketler, din adamlarını ve din alimlerini örnek alan milyonlarca insanın bir durup düşünmesine sebep olacaktır.
Ayrıca camiler, hemen hemen her yerde olan ve yedi yirmi dört bütün ışıkları açık olan binalar oldukları için, onları yeşil enerjiye geçirdiğimizde yapacağımız tasarruf ve engelleyeceğimiz karbon salımı miktarı hiç de azımsanamayacak bir miktar olacaktır.
Ülkemizde de bundan birkaç yıl önce, Mersin‘in Akkuyu kasabasına bağlı Büyükeceli Köyü‘nün camisine güneş enerjisi paneli koyulmuştu. Greenpeace üyeleriyle birlikte ellerinde “Güneş Akkuyu’dan yükselecek” pankartlarıyla bunu duyuran köylüler, bizlere “Camileri yeşillendirelim” mesajını çok önceden vermişler aslında.
Kaynak: Treehugger