Ana SayfaEkolojiTarım & GıdaVenezuela'dan net karar: Tohumlar özgürleşiyor, GDO yasaklanıyor

Venezuela’dan net karar: Tohumlar özgürleşiyor, GDO yasaklanıyor

-

Venezuela’da geçtiğimiz yıl 23 Aralık’ta çıkan yasaya göre GDO (genetiği değiştirilmiş organizma) kullanımı büyük ölçüde yasaklandı. Bu yasa aynı zamanda dünyadaki en sert GDO karşıtı düzenleme olarak göze çarpıyor.

GDO ve tohum patentleme karşıtı düzenleme, Venezuela Ulusal Meclisi tarafından son görüşmelerde kabul edildi. 11 Ocak tarihinde ise seçimleri yeni kazanan muhalefet koalisyonu, Mesa de la Unidad Democrática (Demokratik Birlik Platformu) görevi devraldı.

Venezuela, GDO3
GMWatch’a göre, yeni tohum yasası yerel gıda üretimini güçlendirmeyi, bir sonraki dönemde üremeyi engelleyerek üreticiyi şirketlere bağımlı hale getiren hibrit tohum üretimini düzenlemeyi, GDO’lu tohumların üretim, dağıtım ve ithal edilmesini engellemeyi amaçlıyor.

Yasa, aynı zamanda GDO araştırmalarını da engelleyecek

Venezuela merkezli haber ajansı teleSUR’a göre, bu düzenlemeyle beraber “Ulusal Tohum Sistemi” kurulacak ve bu sistem yeni düzenlemelerin uygulanmasında başlıca yürütücü işlevini üstlenecek. Yeni sistemle beraber tarım alanındaki ihlaller gözlemlenecek ve gereği görülürse, geleneksel tohum kullanımını koruyacak nitelikte yaptırımlar uygulanabilecek.

Yıllar süren radikal aktivist eylemlerden sonra gerçekleşebilen ve Venezuela eski başkanı Nicolas Maduro tarafından onaylanan bu düzenleme, teleSUR’a göre 2013’ten beri süren ülke çapındaki diyalog sürecinin ardından ve bir yıl beklendikten sonra gerçekleşti. “Yasa koyucular, çiftçilerin ve ekoloji savunucularının uzun zamandır talep ettiği bu düzenlemeye genel kamuoyunun da bir talep oluşturmasını istemişler.”

Venezuela, GDO2

Küreselleşme Araştırmaları Merkezi’nin “dünyadaki en ileri tohum yasalarından biri” olarak nitelediği yasanın ilk maddesi ise şöyle:

“Bu kanun, tohum kullanımının, özgür paylaşımının, dağıtımının, araştırmalarının, korunmasının ve satışının sosyalist ekolojik tarım görüşüne uygun olarak garanti edilmesi amacını taşımaktadır. Hedef, gıda güvenliği ve bağımsızlığının sağlamlaştırılması ve genetiği değiştirilmiş tohumlarının üretiminin, yayılımının, ülkeye girişinin ve tohumların patentlenmesinin bağımsız, demokratik, katılımcı bir şekilde önüne geçerek; dayanışmayla ve yerel, Afrika kökenli, yöreye özgü tarım anlayışına vurgu yapmaktır. Böylece, Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti’nin anayasasına da uygun bir biçimde, biyoçeşitlilik ve gezegenimizdeki yaşam korunmuş olacaktır.”

Devlet eski başkanı Maduro, geçtiğimiz aralık ayında çıktığı bir televizyon programında, yeni tohum yasasının “ekolojik tarım modeli ile Pacha Mama’ya (Doğa Ana) ve çocuklarımızın sağlıklı yiyerek sağlıklı büyüyeceği koşullara” ortam hazırlayacağını belirtmişti.

Son seçimlerde meclisteki koltukların üçte ikisini kazanan yeni hükûmete göre ise Chavez’ci Maduro hükûmetinin yaptığı bu son değişiklikler anayasaya aykırı bir nitelik taşımakta.

SON YAZILAR

Çiftçilerin isyanını, toprağın çığlığını duydun mu?

Dünyanın dört bir yanında çiftçiler meydanlarda seslerini yükseltiyor. Peki neden? Çünkü toprağın gerçek sahipleri, artık daha fazla susamıyor. Çığlıkları dünyaya yayılıyor, kulak veren var mı? Çiftçinin...

Yeşil mimarinin geleceği: Tarımsal atıklardan mimarinin zirvesine; mısır koçanları karbon emici duvarlara dönüşüyor

Tarım atıklarının mucizevi dönüşümüne tanık olun: Mısır koçanlarından üretilen karbondioksit emen duvar kaplamalarıyla yeşil mimarinin geleceği şekilleniyor! Sürdürülebilirliğin sınırlarını zorlayan bu yenilikçi projeyi keşfedelim! İnşaat ve...

WWF’den Söke’de Onarıcı Tarım buluşması

WWF(Doğal Hayatı Koruma Vakfı), Dünya Toprak Günü'nü paydaşlarıyla birlikte kutladı. Aydın Söke’de gerçekleştirilen ‘Onarıcı Tarım’ buluşmasında yöre çiftçileri ile biraraya gelindi. 2019'da başlayan uygulamaların sonuçlarının...

Girişimci kadınlar Giresun’da atalık tohumlarla organik üretimi e-ticarete taşıdı

Özellikle son bir yıla yakın süredir içinden geçilen bu zorlu pandemi sürecinde evde yemek pişirme oranı oldukça arttı. Aynı zamanda gıdanın bağışıklık üzerindeki etkisi ve...
Sinan Doğan
Sinan Doğan
Hayvan hakları ve ekoloji aktivisti. Psikoloji ve Kültürel Antropoloji alanlarında çalışmakta, öğrenmekte ve yazmakta. Yarı zamanlı müzik yazarı, radyocu; tam zamanlı müzik aşığı.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol