Ana SayfaYaşamYoga & MeditasyonYoga hakkında merak ettiklerimiz

Yoga hakkında merak ettiklerimiz

-

Yoga deyince akla tütsüler içerisinde kafaları üzerinde duran insanlar ya da saatlerce gözleri kapalı oturan ermiş insan imgeleri geliyor olabilir. Yoganın ne olduğunu gerçekten biliyor muyuz? Yoga hakkında merak edilenleri, sıkça kafaya takılan ve cevapları bulunamayan soruları yazarımız ve yoga eğitmeni Burak Bilen dilinin döndüğünce cevaplamaya çalışıyor.

Yoga ne demektir?

Yoga kelime anlamı olarak birlik, bütünlük, bir olmak demektir. Bu derin anlamı farklı şekillerde yorumlamak mümkündür. Bedenin ve zihnin birliği; bireyin ve evrenin birliği, bireyin ve yaratıcının birliği; ruhun ve bedenin birliği ya da nefesin ve zihnin birliği şeklinde yorumlanabilir. İkiliklerin olmadığı ve her şeyin bir olduğu yer yogadır.

Yoga bir din midir? / Dini bir ritüel midir?

Yoga Hindistan’da doğan gerçek ve kalıcı mutluluğa ulaşmayı amaçlayan ve sağlıklı bir yaşam için pratikler barındıran bir sistemdir. Yoga bir din değildir çünkü bir inanışa yer yoktur. Yoganın doğduğu topraklardaki yaygın din Hinduizm’dir. Tüm dinler özünde iyi insan olmayı, çalmamayı, temizliği ve barışı öğütlemektedir. Yoga öğretisi ile Hinduizm aynı topraklarda doğduğu için bu inanç ve yoganın kesiştiği pek çok payda vardır elbette. Yoga öğretisinin temeli 5000 yıl önceye dayanmaktadır. Hinduizm’in geçmişi ise 3500 yıl öncedir. Yani Hinduzim yoga öğretisinin temellerinden oluşmuş bir din olabilir demek yanlış olmaz. Yoga sağlıklı ve huzurlu bir yaşam sistemi önermektedir. Hiçbir şeye inanmanızı söylemez, aksine deneyimlemenizi önermektedir.

Müslümanlar ya da başka bir dine inananlar yoga yapabilirler mi?

Yoga herhangi bir dini öğreti olmadığı ve herhangi bir tanrıya inanmanızı söylemediği için Müslümanlık dahil herhangi bir dine mensup kişiler gönül rahatlığı ile yoga yapabilir. İslam bedenimize ve sağlığımıza dikkat etmemiz gerektiğini söylemektedir. Yoga da fiziksel ve ruhani bir sistemdir ve bize sağlıklı yaşamamız gerektiğini, başkalarına zarar vermememiz gerektiğini, temiz olmamız ve bedenimize iyi bakmamız gerektiğini öneren bir sistem olarak İslam öğretileriyle kesişmektedir.

Yoga bir spor mudur?

Yoga sporu da içinde barındıran kendini bütün olarak keşfetme yolculuğu ve bir yaşam biçimidir. Sporda genellikle belirli bir amaç vardır: Belli bir mesafe koşmak, topu kaleden geçirmek, vücudu belirli standart şekillere sokmak gibi. Yogada ise fiziksel duruşlar her bireyin bedeninin izin verdiği ölçüde değişikliklerle yapılmaktadır ve amaç o pozu yapmak değil hissetmektir. Bir yere varmak değil yolda olmaktır yoga. Ayrıca koşu, dans, futbol ve diğer tüm sporlarda sadece belirli kas grupları kullanılmaktadır. Son yıllarda sporcular bütünleyici olarak yoga yapmaya başlamışlardır.

Meditasyon nedir?

Meditasyon kelime anlamı olarak odaklanma, konsantrasyon demektir fakat herhangi bir odaklanmadan ziyade zihnin içindeki bilince odaklanma ve anda olma halidir. Meditasyonun amacı kendini tanıma ve kendini fark etme olarak söylenebilir. Yüzlerce çeşit meditasyon tekniği vardır ve her teknik her birey için uygun olmayabilir.

Yoga ve meditasyon aynı şeyler midir?

Yoga, meditasyonu da kapsayan bir yaşam felsefesidir. Yoga deyince zihnimizde canlanan fiziksel duruşlar ve fiziksel pratikler bedenimizi ve zihnimizi meditasyon haline hazırlamak için kullandığımız yoganın kollarından yalnızca bir tanesidir. Meditasyon bir yoga pratiğinde fiziksel duruşlar kadar mühim ve yer verilmesi gereken bir çalışmadır.

Processed with VSCO with c1 preset

Kimler yoga yapabilir?

Çocuklardan hamilelere, skolyoz hastalarından yetişkin sağlıklı bireylere kadar yediden yetmişe herkes için uygun bir yoga tarzı vardır. Sosyal medyada gördüğümüz yoga adı altındaki akrobatik hareketler insanlarda yoga yapmak için esnek ve zayıf olmak gerektiği gibi algılar yaratmaktadır. Aksine yoga yapmak için yaş, boy, kilo, esneklik, güçlülük gibi hiçbir ön koşul bulunmamaktadır. Yoga dersine girdiğiniz zaman size yaşınız, kilonuz sorulmaz; sadece güvenli bir çalışma ortamı için fiziksel bir rahatsızlığınız olup olmadığı sorulur. Bu konu ile alakalı dergimizde yayımlanan bu habere göz atabilirsiniz.

Yoga öğretisi ne söylemektedir?

Yoganın en eski metinlerinden Patanjali’nin Yoga Sutraları’nda sekiz kollu yoga sisteminden bahsedilmektedir. Bu sekiz kol şunlardır:

  1. Evrensel Etik Prensipler (Yama): Şiddetsizlik, çalmamak, doğruluk, boşa enerji akışını kontrol etmek ve açgözlülükten kaçınmak.
  2. Kişisel prensipler (Niyama): Temizlik, memnuniyet, sade yaşam, kutsal metinleri okuyup incelemek, bütünün farkında olmak.
  3. Bedensel Duruşlar (Asana)
  4. Nefes Kontrolü (Pranayama)
  5. Zihnin objeler ve algılardan sıyrılması (Pratyahara)
  6. Odaklanma (Dharana)
  7. Meditasyon (Dhyana)
  8. Bilinç Birliği (Samadhi)

Bir sonraki yazıda yoganın fiziksel etkilerinden, neden bu kadar çeşitli yoga tarzları olduğundan, OM sesinden, nerelerde ve nasıl güvenli yoga yapılabileceğinden bahsedilecektir. Yoga hakkında aklınıza takılan ve öğrenmek istediğiniz konular hakkında yazarımız ve yoga eğitmeni Burak Bilen’e sosyal medyadan ya da [email protected] e-posta adresi aracılığıyla ulaşabilir ve sonraki yazıların içeriğinin oluşturulmasına katkı sağlayabilirsiniz.

SON YAZILAR

17 Mayıs Derneği Esenlik Buluşmaları yoga ve nefes çalışmalarıyla devam ediyor

17 Mayıs Derneği'nin LGBTİ+ aktivistlerini güçlendirmeye yönelik düzenlediği Esenlik buluşmaları yoga ve nefes çalışmalarıyla devam ediyor. 14 Mart ve 16 Mart tarihlerinde gerçekleşecek online çalışmalara...

Şimdi lütfen o tuttuğun nefesi bırakır mısın?

Bir yazı yazmaya başlayacağım ve nasıl başlayacağımı bir türlü bulamıyorum. Silip silip yeniden yazdığım ama bir türlü beni tam olarak tatmin etmeyen cümlelerden geçiyorum. Bunun...

Herkül’ün 12 Görevi ve Astroloji Çalışmaları

Işığın Mücevherlerinden astroloji ve mitoloji takipçilerini sevindirecek bir haberi sizlerle paylaşıyorum. Mitra yayınevinden bu hafta çıkacak olan Herkül'ün 12 görevi ve Astrolojik Yorumları kitabıyla birlikte çalışmalar...

Raja Yoga Niyama III Tapas Meditasyonu

Işığın Mücevherleri olarak Raja Yoga çalışmalarına sizleri de davet ediyoruz. Meditasyon çalışmalarımız beş kural üzerine ilerlemektedir ve şu anda üçüncü çalışmadayız. Raja Yoga’nın üzerine meditasyon yaptığımız...
Burak Bilen
Burak Bilen
Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Hindistan'da aldığım ve deneyimlediğim yoga öğretisini paylaşmaya çalışıyorum. Ekoloji, yemek kültürü ve yoga ile ilgileniyorum.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol