Ana SayfaYaşamCinsel DevrimReklam filmlerinde metalaştırılan kadın bedenine karşı "Giyinmeyen Adamlar"

Reklam filmlerinde metalaştırılan kadın bedenine karşı “Giyinmeyen Adamlar”

-

Yayınlanacak hemen hemen her erkeğin moda reklamının şablonu şöyledir: Yakışıklı, şık giyimli bir adam göz alıcı mekanlarda itaatkâr, tamamen ya da neredeyse çıplak bir kadın kendisine kuyruk sallarken ona karşı koyuyor. Bir kadın takım elbise şirketi olan Suistudio, bu iyiden iyiye eskimiş klişeyi “Giyinmeyen Adamlar” olarak adlandırdıkları sonuncu reklam kampanyalarıyla tersine döndürüyor.

Bu isim, sadece Suistudio’nın zarif ve modası geçmeyecek kıyafetlerinin kadınlar için değil, aynı zamanda müstehcen promosyon fotoğraflarında çıplak erkek modellerin kullanımı için de üretildiğinin gerçeğine değiniyor. Resimler, iyi giyimli çeşitli kadınları güç ve dominant pozisyonlarında gösterirken erkekler sadece arka plan manzarası olarak rol alıyor; mobilya gibi. Her yerde karşımıza çıkan ve toplumu kutuplaştıran toplumsal cinsiyet rollerini altüst eden bu reklam hakkında herkes aynı şeyi düşünmüyor.

Bazıları Suistudio başkan yardımcısı Kristina Barricelli’yi ve reklam ekibini nefret ettiklerini iddia ettikleri metalaştırmayı yeniden üretmekle suçluyor. Ancak Upworthy’e gönderilen bir e-postaya göre, Barricelli, şirketinin çalışmalarını “yıllar içinde reklam yoluyla güçlendirilen katı toplumsal cinsiyet rollerini yeniden gözden geçirmek için izleyicilere çağrı” olarak nitelendirdi. 

Kadın takım elbise üreticisi Suistudio, insanları en son reklam kampanyası olan “Giyinmeyen Adamlar” ile konuşturuyor.

Erkeklerin moda reklamlarından cinsiyetçi klişelere dayanan fotoğraflar, çıplak erkeklere arka plan manzarası olarak yer veriyor.

Neredeyse mobilya gibi

Bununla birlikte, kadınlar itaatkâr ve savunmasız olmaktansa baskın ve güçlü görünüyor.

Modern reklamcılıkta, genellikle bunun tersi olur

Suistudio başkan yardımcısı Kristina Barricelli, izleyicilerin “katı toplumsal cinsiyet rollerini” farklı bir açıdan görmelerini istiyor.

Ama bir insanın, erkeğin veya kadının metalaştırılması kabul edilebilir mi?


Kaynak: Boredpanda

SON YAZILAR

Commedia Dell’arte’ye feminist bir bakış

“Commedia dell’Arte” ifadesinin sözlükteki anlamı “sanat” ve “komedi”nin birleşmesinden doğuyor olsa da, özellikle Venedik’te Karnaval kültürüyle, sosyolojik açıdan olağanüstü bir özgürlük ve başkaldırının simgesi olmuştur....

8 Marta giderken: Kadın Savunma Ağı ile röportaj

Kadın mücadelesi, toplumsal mücadelenin en önemli ayaklarından birini oluşturuyor. Zamlarla birlikte temel ihtiyaç olan pedlerin ulaşılabilirliğinin azalması, nafaka ile ilgili ortaya atılan gündem ve önlenmeyen...

MAİD (Hizmetçi) ALEX

Kadınları, kurulu patriyarkal düzen içerisinde tahakküm altında tutmanın en başat aracı ve erkek egemenliğinin sürdürülmesinde bildiğimiz en çok kullanılan yöntem psikolojik, ekonomik, fiziksel anlamda sistematik...

Bir asırlık hayatlar, yirmi yılı aşan bir gelenek ve bir buçuk yıllık emek: Anneannemin izleri

1997 yılı baharı. Ankara Üniversitesi Kadın Çalışmaları yüksek lisans programı öğrencileri, Mine Göğüş Tan’ın odasında Kadın Araştırmalarından Kesitler dersindeler. Derste yaşam öyküleri yazmaya karar veriyorlar....
Ece Uyumaz
Ece Uyumaz
1995 yılında İstanbul'da doğdum. İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunuyum. Resim, edebiyat, çeviri ve yabancı dil alanlarıyla ilgileniyorum.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol