Ana SayfaYaşamMültecilerin dokunaklı portreleri ve evlerinden kaçarken yanlarına aldıkları küçük şeyler

Mültecilerin dokunaklı portreleri ve evlerinden kaçarken yanlarına aldıkları küçük şeyler

-

Avrupa Heyetinin 2002’den beri dünyanın en büyük mülteci krizi olarak adlandırdığı yüzlerce, binlerce insanın Ortadoğu’dan ve Kuzey Afrika’dan Avrupa’ya daha iyi hayatlar bulmak için kaçışı… Savaştan zarar görmüş memleketlerinden, şiddeti daha da artırarak ayrılmaya zorlandılar. Bu mülteciler bütün yaşamlarını küçük çantalarının içine koydukları basit ihtiyaç maddelerine sığdırdılar: Biraz kıyafet, bir cep telefonu, ilaç, bir aile fotoğrafı.

İnsani yardım kuruluşu Uluslararası Kurtarma Komitesi (IRC) ve fotoğrafçı Tyler Jump; Ege Denizi’nden Midilli Adası’na, kalabalık olarak ve sızdıran botlarla o tehlikeli yolculuğu yapmış Suriyeli ve Afganistanlı mültecilerin çantalarının içine göz attılar. Bir anne, bir çocuk, bir genç, bir eczacı, bir sanatçı, 31 kişilik bir aile… Medium dergisine verdikleri röportajda, Bazıları ulaşacakları yere hayatın gerçekleri dışında bir şeyleri olmadan ulaştılar. Onların mülkleri; geçmişleri ve geleceğe dair umutları hakkında hikâyeler anlatıyor açıklamasında bulundular.

Omran, 6, Şam, Suriye

multeci-2Omran, kalabalık ailesinden 5 kişiyle birlikte akrabalarıyla yaşamak üzere Almanya’ya yolculuk yapıyor. Ailesi dikkat çekmemek için ormanların içerisinden seyahat yapabileceklerini biliyorlardı. Kesikler ve sürtünmelere karşı yanlarına birçok bandaj almışlardı.

multeci-31 çift pantolon, bir tişört, acil durumlar için bir şırınga, marşmelov ve tatlı krema (Omran’ın favori atıştırmalıkları), çorba, diş fırçası, diş macunu, bandajlar.

Aboessa, 20, Şam, Suriye

multeci-4Yarmouk’ta (Şam’ın güneyinde Filistinliler için resmi olmayan bir kamp) savaş patlak verdiğinde, Aboessa kocası ve 10 aylık kızı Doua’yla kaçmayı başardı. Türkiye sınırını geçtikten sonra Avrupa’nın güvenilir kıyılarına ulaşmak için lastik bir bota atlamadan önce bir haftalarını terk edilmiş bir başka kampta barınarak geçirdiler. Sahili devriye gezen Türkiye polisi onları durdurarak ve botun motorunu sökerek geri dönmeye zorladı. Ancak mülteciler yollarına devam ettiler, pedalları çevirerek denizin kuvvetli akıntısına doğru botun dümenini çevirdiler.

multeci-5Bebek için şapka, bir takım ilaçlar, bir şişe steril su, bir kavanoz bebek maması, bez değişimleri için küçük bir peçete erzağı, bebek için bir şapka ve bir çift çorap, bir takım ağrı kesiciler, güneş koruyucu krem ve güneş yanığı merhemi, diş macunu, kişisel belgeler (bebeğin aşı tarihleri dahil), cüzdan (nüfus cüzdanı ve para), telefon şarjı, sarı saç bandı.

Iqbal, 17, Kunduz, Afganistan

multeci-6Iqbal, Afganistan’ın kuzeyindeki savaş bölgesi Kunduz’dan kaçmak için yüzlerce mil seyahat etti ve yüzlerce kurşunu atlattı. Bunu İran’ın doğusuna kaçmak ve oradan da yürüyerek Türkiye’ye geçmek için yaptı. Şu an Midilli Adası’nda ve nereye gideceği konusunda kararsız. Çoktan Almanya’ya seyahatini tamamlamış bir arkadaşıyla iletişimini hâlâ koruyor. Florida’da öğrenim gören bir erkek kardeşi var.

multeci-71 çift pantolon, bir tişört, 1 çift ayakkabı, bir çift çorap, şampuan, saç jölesi, diş fırçası ve macunu, yüz beyazlatıcı krem, tarak, tırnak makası, bandajlar, 100 dolar, 130 Türk lirası, akıllı telefon, yedek cep telefonu ile Afganistan, İran ve Türkiye için SİM kartı.

Halep’ten bir aile, Suriye

multeci-8Suriyeli bu aile her şeyini kaybetti. Suriyeyi terk ettiklerinde, her bir aile üyesi bir veya iki çanta almış. Türkiye ve Yunanistana olan yolculukları sırasında botları batmaya başladı. 7 kadın, 4 erkek ve 20 çocuk vardı. Kendilerine ait sadece bir çantayı kurtarmayı başarabildiler.

multeci-91 tişört, bir jean pantolon, bir çift çorap, tuvalet malzemeleri, 1 çocuk bezi, 2 küçük karton süt, biraz bisküvi, kişisel belgeler ve para, pedler, 1 tarak.

Kimliği belirsiz eczacı, 34, Suriye

multeci-10Suriye’de savaş patlak verdiğinde, eczacı ailesiyle birlikte Türkiye’ye kaçtı. Türkiye’de Avrupa’ya yolculuklarını ayarlayan kaçakçıyla tanıştı. Küçük bir barış ve umut arayışıyla aşırı kalabalık bir bota 53 kişiyle ve bir avuç dolusu çocukla birlikte bindi. Grup seyahati güvenli bir şekilde gerçekleştiriyordu ki Yunanistan kıyılarının yakınında botlarını durdurmaları için bağıran sahil koruması tarafından karşılandılar. Botları patlatıldı ve kendilerini denizde buldular. Eczacı kurtarılmadan önce 45 dakika suda kaldı.

multeci-11Para (sudan korumak için sarılmış), eski telefon (ıslak ve kullanılmaz halde), yeni akıllı telefon, telefon sarjları, kulaklık, fazladan batarya şarjı, 16 GB flaş bellek (aile fotoğraflarını içeriyor).

Nour, 20, Suriye

multeci-12Nour’un sanat ve müziğe karşı bir tutkusu var. Suriye’de 7 yıl boyunca resim yaptı ve gitar çaldı. Savaş patlak verdiğinde, Nour en değerli eşyalarını Türkiye’ye gitmeden önce topladı.

multeci-13Kişisel belgeler için küçük bir çanta, bir tesbih (bir arkadaşından hediye; Nour yere değmesin diye vermiyor), bir saat (kız arkadaşından hediye; seyahati sırasında kırıldı), Suriye bayrağı, Filistin muskası, gümüş ve tahtadan bileklikler (arkadaşlarından hediye), gitar penaları (bir tanesi arkadaşından hediye), cep telefonu, Suriye SIM kartı, nüfus cüzdanı, bir tişört.

Hassan, 25, Suriye

multeci-14Hassan’a sadece iki şey getirmesi söylenmiş: Fazladan bir tişört ve pantolon.

multeci-15Bir tişört, bir çift pantolon.

Kaynak: My Modern Met

SON YAZILAR

Enkaz bizi ezdi, üzdü, liyakatsızları yok edecek: Peki yeni düzende her canlı yaşam hakkına sahip olacak mı?

Yaşıyor olmak yüreğimizde koca bir kayaya dönüştürülmüş olsa da hayat, istemesek de bizi akışında sürükleyip götürüyor. Hem de daha yaralar sarılmadan, acılar dinmeden. Uzaktan izleyenler...

Dar Banyolar İçin Kullanışlı Lavabo Alternatifleri

Bazı lavabolar dar banyolar için daha uygundur. Bu alternatifler, daha küçük banyoların işlevselliğini artırmak ve daha fazla depolama alanı sağlamak için öne çıkar. Geleneksel lavabolar...

8 Mart Ama Hangi 8 Mart

"Ah, kimselerin vakti yok / Durup ince şeyleri anlamaya..." demiş Gülten Akın bir şiirinde oysa çok şey de yok elimizde; gözlerdeki gülümseme, birlikte söylenen şarkılar,...

Mezbahalar ve gaz odaları: Türcülüğün ve sağlamcılığın kesişimi

Egemenin öldürmekte hiçbir sakınca görmediği, bedeni rahatlıkla parçalara ayrılabilen, yaşam hakkı elinden alınanların tarihi kapkara ve hala bu şekilde kanla, sömürülmeyle, dışlanmayla, yok sayılıp aşağılanmayla...
Esen Saba
Esen Saba
20 yaşında, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi bölümünde 2. sınıf öğrencisi. Doğma büyüme yedi tepe İstanbullu. Sergiden sergiye koşan, resim tutkunu, bir balonla mutlu olan, annesinin kızı...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol