Ana SayfaKültür & SanatÇöpü sergi olarak seçmiş bir sanatçı: Efe Işıldaksoy

Çöpü sergi olarak seçmiş bir sanatçı: Efe Işıldaksoy

-

Efe Işıldaksoy, yaptığı resimleri çöpe atıyor. Senelerdir gittiği her yerdeki çöpe yaptığı resimleri bırakıyor, bunu sosyal medya hesaplarından duyuruyor ve birçok kişi çöpten resimlerini almak için geliyor.

efe isildaksoy 1

Resmin kimin alacağına da kısa kibrit çöpünü çeken resmi alır yöntemiyle karar veriyor. İnsanların eserlerini alıp, onlarla ne yapacaklarıyla çok ilgilenmiyor.

Ona “Neden çöp?” diye sorduklarında şu şekilde cevap veriyor: “Üzerinde bulunduğumuz dünyada milyonlarca yıldır yaşıyoruz ve geldiğimiz noktada her şey satılık. Yeterince para öderseniz her şeyi alabilirsiniz. Para vermeden alabileceğiniz şeylerse sokağınızdaki çöp tenekesinin içinde.”

Efe Işıldaksoy, görsel iletişim ve grafik tasarım okumuş. Resim dışında da birçok uğraşı var. Fotoğraf ve video çekmiş, sergi düzenlemiş, heykel yapmış.

efe isildaksoy 2

137 gün boyunca 21 bin 400 kilometre yol katederek Türkiye’yi gezmiş ve karşısına çıkan insanlara, “Hayattan çıkardığınız dersler nedir?” diye tek bir soru sorduğu bir belgesel çekmiş.

Bazıları emek verdiği resimlere neden bu “saygısızlığı” yaptığını sorduğunda, “Esas derdim saygı, kendi eserime ‘saygısızlık’ göstererek aslında hepimizin ihtiyaç duyduğu saygıyı sorguluyorum” diyor. Sanatçıyı yurtdışından ‘çöpleri’ için çağıran birçok ülke olmuş ve burada da geleneğini bozmamış.

efe isildaksoy 3“Yaptığın resimleri satmıyorsan nasıl geçiniyorsun?” diye soranlara şu cevabı veriyor: “Kendime az ama sağlam dostlar edindim. Biri kahvaltı biri de akşam yemeği veriyor. Kendime gecekondu yaptım, orada yaşıyorum. Lüks derdim yok, temel ihtiyaçlarımı karşıladığım sürece sıkıntı çekmiyorum.”

efe isildaksoy 4

Daha ayrıntılı incelemek ve çöplerden haberdar olmak için: https://www.instagram.com/rastarules/

SON YAZILAR

Çevre dostu mimarinin örneği: Sürdürülebilir yaşam, Casa Cosecha de Lluvia ve yağmur suyu yönetimi

Casa Cosecha de Lluvia, dağların kalbinde sürdürülebilirliğin ve yenilikçiliğin mükemmel bir örneğini sunuyor. Yağmur suyunu arıtan bu etkileyici yapı, çevre dostu tasarımıyla size ilham verecek! Robert...

Shakespeare, Kafka, Orwell, Dostoyevski ve günümüz

Okuyanın okuduğundan, yazanların okunmadığından hemen herkesin kitapların pahallılığından yakındığı günümüz sularında edebiyat sandalında bir gezintiye ne dersiniz?

Your Stage + Art: Müziğin evrenselliğini kutlayan bir sahne

Bugün paylaşımcılığın ve özgürleşmenin buluştuğu ortak noktadan, müzikten konuşacağız. Your Stage + Art, müziğin insanları bir araya getirme gücüne inanan, müzisyenlere eşit ve özgür şartlar altında müzikseverlerle buluşma imkânı sunmaya çalışan bir oluşum. Sanatla ilgilenen herkesin yeteneklerini...

Edebiyat tekeli ve kırık kalemler

Ülkemizde okuma alışkanlığının çok fazla olmadığını biliyoruz. Bunun için çevremize bakmamız bile yeterli ama gelin sayılara da bir göz atalım. TÜİK’in 2023 yılında yaptığı araştırmaya göre...
Yağmur İpek Fidan
Yağmur İpek Fidan
İzmir'de doğdu. Anadolu Üniversitesi'nde iç mimarlık okuyor. Cinsiyetsiz ve eşit bir yaşam için mücadele ediyor.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol