Ana SayfaYeşilGeri DönüşümBoğazına kadar çöpe batmış "insanlık"

Boğazına kadar çöpe batmış “insanlık”

-

Seviyoruz güzellikleri… Doğanın içinde olmayı… Peki, neden kirletiyoruz dünyayı? Neden boğazına kadar çöpe batmış “insanlık”!

Yolda yürürken çaktırmadan yerlere atılan ufak kağıt parçaları, arabadan fırlatılan su şişeleri, yenen abur cubur paketleri, bakkal poşetleri… diye gidiyor çöp krizleri. 

Yaptığım kısa süreli doğa yürüyüşü sırasında karşıma çıkan çokça çöpler beni hayal kırıklığına uğrattı. Yürüdüğüm yollar ne şehir merkezi idi ne de çok insanın yaşadığı yerdi. Ama bir yerin çirkinleşmesi için insanın oradan geçmesi yeterliydi. 

Attığınız çöplerin kara ve sudaki diğer canlıların hayatını tehdit ettiğinin farkında mısınız? Ya da kendi geleceğinizi ve sağlığınızı mahvettiğinizin? Örneğin; Peanut‘ın 20 yıl önce bira kutusu plastiğine sıkışması ya da bir deniz kaplumbağasının burun deliğine kadar bir plastik pipetin girmesi gibi.

çöp, atık, plastik, kirlilik 3

10 Aralık 2014 tarihli PLOS ONE isimli açık erişimli bültene göre, Dünya okyanuslarında 269 bin tona yakın plastik kirliliği bulunuyor olabilir.

2013 yılı itibariyle dünya plastik üretimi 460 milyon ton olup, kişi başı yıllık plastik tüketim miktarı 100 kg civarında. Ülkemizin plastik üretim miktarı 2013 yılı itibariyle 8,1 milyon ton olarak kayıtlara geçti. Yıllık tüketim miktarımız ise yaklaşık yıllık 40 kg civarında.

Ne kadar dikkat etsek de belirli bir miktar atık oluşacaktır. Peki, bu çöpler yakılamadığına göre nasıl değerlendirilebilir? Çöplerden elektrik üreterek! Bugün, ABD’de 6 bin çöp sahası metan gazından fayda sağlıyor. Ayrıca, Singapur ve İsviçre’den bilim insanları, yığınlarla dolu olan çöplükleri biyoyakıta çevirmenin, enerji krizini ve küresel ısınmayı büyük ölçüde azaltacak bir çözüm olduğunu yaptıkları araştırmalarla öne sürdüler.

Alışkanlıklarımızdaki ufak değişiklikler ile hayatımızdaki çöpleri azaltarak fark yaratabiliriz. Mümkün olduğunca, hayatınızdan tek kullanımlık eşyaları çıkartın. Ambalaj ve plastik atıklarınızı azaltın.

Bir eşyanızı atarken yeniden kullanılabilir hale getirebilir misiniz düşünün. Kendin yap projeleriniz için değerlendirebilir yada freecycle gruplarında isteyene verebilirsiniz.

Ve son olarak çöpü, çöp kutusuna atın.

çöp, atık, plastik, kirlilik 7 çöp, atık, plastik, kirlilik 8 çöp, atık, plastik, kirlilik 13 çöp, atık, plastik, kirlilik 12 çöp, atık, plastik, kirlilik 11 çöp, atık, plastik, kirlilik 10 çöp, atık, plastik, kirlilik 9 çöp, atık, plastik, kirlilik 14 çöp, atık, plastik, kirlilik 15 çöp, atık, plastik, kirlilik 16 çöp, atık, plastik, kirlilik 17 çöp, atık, plastik, kirlilik 2 çöp, atık, plastik, kirlilik 6 çöp, atık, plastik, kirlilik 5 çöp, atık, plastik, kirlilik 4

Fotoğraflar: Yeşim Özbirinci

SON YAZILAR

Çevre dostu mimarinin örneği: Sürdürülebilir yaşam, Casa Cosecha de Lluvia ve yağmur suyu yönetimi

Casa Cosecha de Lluvia, dağların kalbinde sürdürülebilirliğin ve yenilikçiliğin mükemmel bir örneğini sunuyor. Yağmur suyunu arıtan bu etkileyici yapı, çevre dostu tasarımıyla size ilham verecek! Robert...

Yeşil mimarinin geleceği: Tarımsal atıklardan mimarinin zirvesine; mısır koçanları karbon emici duvarlara dönüşüyor

Tarım atıklarının mucizevi dönüşümüne tanık olun: Mısır koçanlarından üretilen karbondioksit emen duvar kaplamalarıyla yeşil mimarinin geleceği şekilleniyor! Sürdürülebilirliğin sınırlarını zorlayan bu yenilikçi projeyi keşfedelim! İnşaat ve...

Sürdürülebilir mimari tasarımın yeni yıldızı: Ahşaptan ayırt edilemeyen pirinç kabuğu yapı malzemesi

ACRE, ahşap alternatifi olarak öne çıkan bir yapı malzemesidir; dayanıklılığı, suya ve çürümeye karşı direnci, estetik dokusu ve sürdürülebilirliği ile dış mekanlarda mükemmel performans sergiler. Alüminyum ve pirinç tozlarının muazzam bir sentezi olan bu malzeme, çitlerden kapılara, pervazlardan teraslara kadar geniş bir yelpazede dış mekan uygulamaları için ideal bir seçenektir. Dünya ormanlarını koruyan bu malzemeyi keşfediyoruz!

Dönüştüremediklerimizden misiniz?

Çevrenin korunması adına yapılan sayısız kampanya ve yenilik ile karşı karşıyayız. Aslında mesele çevrenin koruma ile yan yana anılmasında. Korumayı gerçekleştirmek için eylemi yapan aktörün...
Yeşim Özbirinci
Yeşim Özbirincihttp://www.wearethehippies.com
İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. Muhabir ve editör olarak çalıştı. Son yıllarda çevre bilimine merak sardı. Gezmeyi ve kamp yapmayı seviyor.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol