Aldous Huxley’ın aynı isimli romanından uyarlanan, distopik televizyon dizisi “Cesur Yeni Dünya” birinci sezonuyla karşınızda.
Aslında abimiz boş değil. Parapsikoloji ve mistizmle ilgilenmiş. Hızlı yoldan kafa açıcılara da başvurmuş. Beklemeye ne gerek var? Yirmi yıl bir mantra ile ömür mü geçer? Ver “Soma”yı, olsun bitsin.
Roman/dizi kıyamet sonrası bir ortamda geçiyor. Ancak kıyametin oluşmasıyla ilgili pek bilgimiz yok. Yıkım sonrası kurulan medeniyetin içinde açıyoruz gözlerimizi.
Sınıflı toplum mevcut. Zeka yapılarına göre sınıflandırmalar yapılmış. Alfa, Beta, Gema, Delta, Epsilon şeklinde gidiyor. Bunların artıları, eksileri de var. Alfa plus, Beta plus gibi. Doğan çocukları da hangi sınıftalarsa ona göre “şartlandırmaya” tabi tutuyorlar ve öğretilen şekilde davranmalarını ön görüyorlar toplumda. Şartlandırma konusu ilham verebiliyor. Daha çok hayvansal bedeni şartlandırıyorlar, elektrik kullanıyorlar gibi.
Epsilonlar en alttaki işleri yapan birim. Alfalar yönetici, Betalar araştırmacı bilim insanı gibi diğerleri de toplumun yapılacak fiziki iş kısmını yapıyorlar. Yumurta/sperm DNA ayarlanıyor ve direk o ayarda doğuyorsun. Sonra şartlandırmada, doğum izine göre şartlanıyorsun. Şartlandırmanın dışında bir şey olursa, sinirsel gerilimler gibi, bunları bastırmak için de “Soma” kullanıyorsun. O zaman dengelenmiş oluyorsun.
Toplumda Soma kullanımı çok yaygın kimse duygusal bedenlerini hissetmek istemiyor. Mental ve fiziksel, devam. Hayat haz üzerine kuruluyor. Ölen birisi hatırlanmıyor mesela. INDRA işini yapıyor. Diziyi çok detaylı incelemek mümkün. Birçok açıdan detaylandırılabilir. Soma, haz, sınıflı toplum, INDRA gibi başlıklar mesela.
Indra insan zekaları arasında yaşayan bir yapay zeka. Herkesin indra’ya bağlı olması şart. Ancak ara ara sistemden çıkabiliyorsunuz. Sizden gelen verilere göre de indra kendini güncelliyor. Organik verilerle gelişen bir yapay zeka, idealize edilmiş fikirler onun aracılığıyla yine toplumdaki bireylerle paylaşılıyor. Bireylerden gelen deneyimler ile de plan güncelleniyor. Bu haliyle dinamik ve canlı bir sistem.
INDRA ve Soma kelimelerinin de ayrı anlamları var vedik kültürde. Soma bir çeşit ritüel içeceği. Indra’da tanrıların kralı, yıldırım tanrısı gibi anlamları var. Bu anlamlarıyla da dizi bir yere bağlanıyor.
Toplumsal açıdan ihtiyaçlarımızın göz önünde bulundurulduğunda başka bir hale geldik. Birçok ideal yaşam biçimleri denendi? Komünizm, feodalizm, oligarşi, monarşi, demokrasi ancak şu ancak insanların ihtiyacı başka?
Bizim, birbirimizin ihtiyaçlarını düşündüğümüz ve birbirimizin ihtiyaçları için çalıştığımız bir sisteme ihtiyacımız var. Ben kendimi düşünmek istemiyorum. kendi kiram için, kıyafetim, gıda masraflarım için çalışmak istemiyorum. Bu insan varlığı açısından oldukça düşük bir seviye. Eğitim metotlarımız değiştirdiğimizde, eğitim amacımız kendisiyle ahenkli insanlar, toplumlar yaratmayı hedeflediğimiz, doğan arkadaşlarımızın içindeki potansiyele göre eğitimeye başladığımızda toplumumuzdaki iş anlayışının başka hale geleceğini biliyorum. Vicdan gelişiyor, kalp açılıyor ve sevgi realitesi bizleri yakınlaştırıyor. Geleceğe yardım edelim.
Her ne kadar korku, panik ve endişe var gibi gözükse de gelişiyoruz. Anlayış olarak artık daha bağlıyız ve başka şeyleri istiyoruz. Arayalım dostlar, başka türlüsünü arayalım. Başka türlü bir hayat için insanlar çoktandır bir araya geldi.