Ana SayfaYaşamSağlıklı BeslenmeEtsiz beslenmek ve sağlıklı kalmak için kolay uygulanabilir ipuçları

Etsiz beslenmek ve sağlıklı kalmak için kolay uygulanabilir ipuçları

-

Etsiz beslenme seçimini yaparak daha sağlıklı olmak, harcamalarınızı azaltmak ve çevreye karşı daha duyarlı yaşamak istemez misiniz? Hem de uygulaması bedava! Fakat böyle bir seçim yapıldığında unutulmaması gereken birkaç nokta var ve sağlıklı kalabilmek için bazı önemli besin maddelerinin düzenli tüketilmesi gerekiyor. Eti hayatımızdan çıkardığımızda besin değerlerinin diğer et içermeyen gıdalardan edinilmesi gerekir.

Daha enerjik, daha sağlıklı ve yağsız bir vücut kütlesine sahip olabilmek adına en kolay ve uygulanabilir yöntem, eti hayatımızdan çıkarmak. Üstelik etsiz hayat, sindirim sistemimizin çalışmasını kolaylaştırırken, cildimizin sıkılaşmasını ve gençleşmesini de sağlıyor. Eğer etsiz bir yaşamı seçen ya da seçmeyi planlayanlardansanız, hem sağlıklı kalabilmek hem de yüksek besin değerleri edinebilmek adına tüketebileceğiniz bazı önemli gıdaların listesi bu yazıda!

Protein: Tüm gıdalar (İşlenmemiş yada çok az işlenmiş gıdalar)

burger3-1200x800

Etsiz beslenmede duyulan en büyük kaygılardan birisi protein alımı fakat pek çok et içermeyen gıdadan da rahatlıkla protein edinilebilir. Bu gıdalar aynı zamanda vücut için gerekli olan amino asitlerin tümünü de içeriyor. Üstelik bu gıdalar yüksek derecede lif içerdiğinden kan şekerini de dengeliyor. Et tüketimi kan şekerinin yükselmesine sebep olabiliyorken, bitkisel beslenme ağırlıklı diyet vücuttaki insülin seviyesinin dengelenmesini sağlıyor ve aynı zamanda yemek sonrası doyum hissini de artırıyor.

Protein değeri yüksek bazı bitkisel gıdalar:

1. Mercimek (Yaklaşık yarım bardak mercimek 9 gr protein ve 15 gr lif içeriyor)
2. Tofu (Soya Peyniri / Yaklaşık 1 fincan tofu 10 gr protein içeriyor)
3. Siyah Fasulye (Önemli bir antioksidan kaynağı olan her yarım bardak siyah fasulye yaklaşık 8 gr protein içeriyor)
4. Kinoa (Güney Amerika’da yetişen bir bitki ama Türkiye’de de süpermarketlerde de bulmak mümkün, önemli antioksidan, magnezyum kaynağı, yaklaşık 1 bardak kinoa 8 gr protein içeriyor)
5. Soya Sütü (Yüksek oranda protein içeriyor)
6. Yeşil Fasulye (Yüksek derecede protein ve lif içermesinin yanında metabolizmayı hızlandırıyor ve kilo vermeyi kolaylaştırıyor)
7. Enginar (Yüksek derecede protein ve lif içeriyor)
8. Kenevir Tohumu (Önemli protein kaynağı)
9. Yulaf Ezmesi (Protein yanında magnezyum, kalsiyum ve B vitamini açısından zengin)
10. Kabak Çekirdeği (Yüksek oranda protein ve magnezyum içeriyor)
11. Ispanak (Protein açısından oldukça zengin)
12. Börülce (Proteinin yanında, demir, magnezyum, potasyum ve B vitamini açısından oldukça zengin)
13. Brokoli (Proteine ek olarak, kalsiyum, B ve C vitaminleri açısından oldukça zengin)
14. Kuşkonmaz (B vitamini ve folat açısından oldukça zengin)
15. Badem
16. Tahin (Proteine ek olarak, demir, B vitamini, magnezyum, potasyum açısından oldukça zengin)
17. Nohut
18. Fındık Ezmesi

Çinko: Kuruyemiş ve tahılgiller

hemppancakes-1
Kan şekerinin dengelenmesinde önemli rol oynayan çinko aynı zamanda sindirim ve bağışıklık sisteminin de güçlenmesini sağlıyor. Vücutta yağ oranını da dengeliyor ve hormon dengesini düzenliyor. Bitkisel gıdalarda çok fazla bulunmasa da özellikle badem, kenevir, kabak çekirdeği, kakao, buğdaygiller çinko açısından oldukça zengin. Bu gıdaların düzenli tüketimi, gerekli çinko ihtiyacını rahatlıkla karşılıyor. Mesela; bir parça bitter çikolata vücudun günlük çinko ihtiyacı için yeterli.

Demir: Kakao, yeşillikler, buğdaygiller, lifli gıdalar

Raw-Cacao-Sea-Salt-Caramel-Cups-1200x800-1
Sağlıklı bir metabolizma, alyuvarların düzenli çalışması ve vücut enerjisi açısından demir içeren gıdaların tüketimi oldukça önemli. Pek çok C vitamini içeren bitkisel gıda tüketimi ile bu eksiklik giderilebilir. Yulaf, tahıl, kakao, bal kabağı, ıspanak, fasulye, soya fasulyesi demir açısından oldukça zengin gıdalar.

B Vitamini: Neredeyse tüm bitkisel gıdalar

oats-2 (1)
B vitamini, rahatlıkla bitkisel gıdalardan da edinilebilir. Neredeyse tüm bitkisel gıdalar, B2, B3, B5, B6 ve B9 açısından oldukça zengin ve aynı zamanda vücut enerjisini de artırıyor. Bitkisel gıdalardan alınan B vitamini stres yönetimi, akıl sağlığı, saç ve cilt sağlığına da önemli oranda katkı sağlıyor. Ispanak, muz, badem,fasulye çeşitleri, tahıl, börülce, incir, keten tohumu B vitamini açısından önemli gıdalar arasında yer alıyor.

Bu sıralanan listeden de rahatlıkla görüleceği gibi eti hayatımızdan çıkarmak ve sağlıklı kalmak aslında çok kolay bir süreç. Bu listelenen gıdaların günlük ve düzenli tüketimi hem daha sağlıklı ve enerjik olmanızı sağlayacak hem de bütçenizi rahatlatacak.

SON YAZILAR

Neden vegan oldum?

“Neden vegan oldum?” sorusuna kısa cevabım; hayvanlara eziyet çektirmeden, onları öldürmek amacıyla üretmeden, doğaya zarar vermeden ve sağlıklı yaşamak için. Tüm bunlar insan üzerinde aynı anda...

Beş çayları: Önceliğimiz, öğretilmişliklerimizden kurtulmak

Kültürümüzün temelinde misafirperverlik yatar bizim. Geleni aç göndermeyiz. Kahvenin yanına bile mutlaka servis edilecek bir besin ekleriz. Beş çaylarımız vardır bizim. Kısırların, böreklerin, mercimek köftelerin,...

Uykusuzluğumuzun nedeni belki de beslenmemizdir…

İnsanın varlığını sürdürebilmesi için biyolojik, fizyolojik ve psikolojik gereksinimlerinin karşılanması gerekir. Bunlardan biri uykudur. Uyku süresi ve kalitesi, hafıza, öğrenme performansı, metabolik sistem gibi birçok...

Anne sütü: İlk aşı

Bireylerin gelişim süreçlerinde doğumdan adölesan döneme kadar içerisinde bulundukları yaş aralıkları; 0-1 yaş arası bebek, 1-6 yaş arası okul öncesi çağı, 6-12 yaş arası okul...
Ezgi Kazak
Ezgi Kazak
Ben Ezgi Kazak, 1989 Ankara doğumluyum, Ankara'da Uluslararası İlişkiler alanında eğitim aldım, eğitimimin son dönemini öğrenci değişim programı kapsamında Macaristan'nın başkenti Budapeşte'de tamamladım. Türkiye'ye döndüğümde akademik kariyerime yurtdışında devam etme kararı aldım ve Almanya'nın Flensburg Üniversitesi Avrupa Çalışmaları bölümüne yüksek lisansa başlayıp 2014 yılının Eylül ayında eğitimimi tamamladım. Eğitimimin son döneminde tezimi yazmaya başlamadan önce İtalya'nın Napoli şehrinde uluslararası bir şirkette lojistik ve müşteri ilişkileri departmanında çalıştım. Daha sonra Almanya'ya dönüş yapıp yüksek lisans tezimi Almanya ve Danimarka'nın iklim değişikliği ile mücadele performanslarının karşılaştırılması temelinde, enerji ve iklim politikalarının analizi konusunda yazdım. Küresel Isınma ve İklim Değişikliği, Enerji ve İklim Politikaları, Avrupa Birliği, Avrupa Birliği Sınır Bölgeleri ve Göçmen Politikaları, Laiklik ve Sekülerizm , Siyaset Felsefesi konularıyla ilgileniyorum.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol