Ana SayfaEkolojiEnerjiHarvard Üniversitesi doğa dostu planlarını başarıyla uyguluyor

Harvard Üniversitesi doğa dostu planlarını başarıyla uyguluyor

-

2006-2014 yılları arasında gaz salımını yüzde 21 oranında düşüren Harvard Üniversitesi’nin şimdiki hedefi, 2016’da ulaşmayı planladıkları yüzde 31 oranına çekmek.

Geçen sene açıklamış oldukları sürdürülebilirlik raporlarından sonra, üniversitenin elektrik kaynaklarında ve araçlardan yapılan salımlarda değişikler yapan Harvard genel enerji tüketimini yüzde 2 oranında düşürdü.

Kampüs bahsedilen yıllar içerisinde yapılan yeni binalar ve tesisler sebebiyle 3 milyon metrekarelik bir büyüklüğe ulaşmış da olsa, 2006’dan bugüne sera gazı salımlarını yüzde 21 oranında düşürmeyi başardı. Harvard, 2016’da salımlarını azaltmak konusunda ulaşmayı planladığı yüzde 30’luk orana oldukça yaklaşmış oldu.

Harvard Üniversitesi iklim

Harvard Üniversitesi’ne bağlı Eliot House eğitim merkezinde çevresel ekonomi çalışmaları yapmakta olan Jisung Park, Harvard’ın ilerlemesini diğer üniversitelere kıyasla oldukça tatmin edici bulduğunu belirtti.

Son yıllarda Harvard kampüsüne 97 adet LEED sertifikalı yeşil bina inşa edildi ve 2020 hedefine göre kişi başı yüzde 50 düşürülmek istenen çöp miktarı, yüzde 27 oranında düşürüldü. Bunun dışında geri dönüşüm ve kompost yapım oranı da yükseliş gösterdi. Su kullanımı açısından da üniversite genelinde yüzde 21’lik bir tasarrufa ulaşmak mümkün oldu.

Harvard Üniversitesi iklim 2

Ulaşım alanında baktığımızda da, kampüslerde doğa dostu ulaşımların kullanımında artan bir hareket söz konusu. Longwood kampüsünün yüzde 85’i toplu taşıma, otostop, bisiklet veya kendi ayaklarını kullanarak ulaşım sağlıyor. 2014’te yapılan istatistiklere göre çalışanlardan sadece yüzde 13’ü evlerine arabalarıyla gidip geliyordu.

Geçtiğimiz yılın ekim ayında Harvard Üniversitesi, altın seviyesinde “Bisiklet Dostu Üniversite” ismini almaya hak kazandı. Ülke çapında bu seviyeye sadece 9 başka üniversite daha erişebilmiş.

Kaynak: The Crimson

SON YAZILAR

Sürdürülebilir mimari tasarımın yeni yıldızı: Ahşaptan ayırt edilemeyen pirinç kabuğu yapı malzemesi

ACRE, ahşap alternatifi olarak öne çıkan bir yapı malzemesidir; dayanıklılığı, suya ve çürümeye karşı direnci, estetik dokusu ve sürdürülebilirliği ile dış mekanlarda mükemmel performans sergiler. Alüminyum ve pirinç tozlarının muazzam bir sentezi olan bu malzeme, çitlerden kapılara, pervazlardan teraslara kadar geniş bir yelpazede dış mekan uygulamaları için ideal bir seçenektir. Dünya ormanlarını koruyan bu malzemeyi keşfediyoruz!

Bahar geldi: Aylardan Mayıs, günlerden Hıdırellez; gününüz hep güneşli, talihiniz hep bol olsun

Zaman akıp gider... İnsan bu hayattan geçerken nice mevsimleri ve nice baharları da beraberinde yaşar. Belki farkındadır, belki de bilincinde değildir ama kaç kez kim...

Yeşil Düşünce Derneği’nin İklim Okulu 29-30 Nisan’da!

“Kimseyi Arkada Bırakmadan: Batı Karadeniz’de İklim Hareketinin Güçlendirilmesi” projesi kapsamında gerçekleştirilecek İklim Okulu ve forum etkinlikleri ile yerel yönetim, sivil toplum, devlet kurumları ve halk,...

Houston, bir çözümümüz var!: Hayvan çiftlikleri ve mezbahaların olmağı şefkatli bir dünya mümkün

Kocaayak bize iklim kaosuyla mücadeleye yardımcı olmak için neler yaptığını ve neden Veganuary'ye katılmayı seçtiğini anlatıyor. Veganuary, 200'den fazla ülke ve bölgeden katılımcılarla 2021 kampanyasında yarım...
Gamzegül Kızılcık
Gamzegül Kızılcık
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Kadın hakları mücadelesi, çocuk hakları ve LGBTİ hakları konularına ilgili. Doğal hayatın korunması konusuna meyledişi ve Gaia Dergi ile yollarının kesişimi sonucunda da; direnişçi bir kadın, gazeteci.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol