Ana SayfaEkolojiHayvanlar AlemiAmazon Nehri'ndeki yeni tür: Inia araguaiaensis

Amazon Nehri’ndeki yeni tür: Inia araguaiaensis

-

Araştırmacılar, Amazon Nehri’nde, yeni bir yunus türü (Inia araguaiaensis) keşfettiler. Bu keşfi, 22 Ocak 2014 tarihinde duyurdular.

Plos One dergisinde yazılanlara göre, Brezilya Federal Üniversitesi Tomas Hrbek liderliğindeki bilim insanları, resmi olarak Inia araguaiaensisi Araguaia Nehri Havzası’nda yaşan bir tatlı su yunusu olarak tanımlıyor. Bu, 1918’ten bu yana, keşfedilen ilk nehir yunusu.

Genetik analiz sonucu, araştırmacılar Araguaian boto‘un (Inia araguaiaensis), farklı türler olarak sınıflandırılan diğer Amazon yunuslarından yeterince farklı olduğunu buldular.

Bilim insanları, Amazon havzasından Araguaia Tocantis havzasının ayrılması sonucu yunus türlerinin, 2 milyon yıl önce birbirinden ayrıldığını tahmin ediyorlar. Araguaian boto ile yakın akrabaları Inia geoffrensis ve Inia bolivensis arasındaki farklar, genetiğin de ötesine uzanmaktadır. Araguaian boto; daha küçük, diş sayısında bir fark var ve daha geniş kafatasına sahip.

Genellikle yerel tabular nedeniyle Amazon’da doğrudan en çok avlanan olmasa da yine de nehir yunusları; hidroelektrik projeler, kent ve tarım kirliliği, bot trafiği ve kaza ile yan av olma gibi nedenlerden dolayı tehlike ile yüz yüzeler. Ayrıca, Araguaian boto popülasyonu, görünüşe göre oldukça düşük; yeni araştırmalara göre, birey sayısının aşağı yukarı bin olduğu tahmin edilmekte.

Kaynak: News.mongabay.com, Wikipedia, IUCN
Başlık Görseli: Telegraaf.nl

SON YAZILAR

THY yine bir kediyi kaybetti, yine sorumluluk almıyor

Daha önce defalarca yolcular ile seyahat eden evcil hayvanların kaçmasına ya da ölmesine sebep olan THY yeni bir skandala imza attı. 31 Ocak Pazartesi akşamı...

İstanbul Dolphinarium önünde yunus işkencelerine ve esaretine karşı protesto

Hayvan Özgürlüğü Aktivistleri İstanbul Dolphinarium’u protesto ederek Burak Özgüner’i andı.

Avrupa’daki her beş kuştan biri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Kuşların tehlike kategorilerini belirleyen ve neden yok olduklarını ortaya koyan, Avrupa Kuşları Kırmızı Listesi Güncellendi. Dünya Kuşları Koruma Kurumu, Avrupa genelinde 54 ülke ve bölgeden...

Tayland donanması askerleri yanan ve batmakta olan gemiden kedileri kurtardı

Tayland donanması yanan ve batmakta olan bir gemiye terk edilen 4 kediyi kurtardı. Salı günü gerçekleşen kazada öncelikle insan tayfasının boşaltıldığı anlaşıldı. Bu durumda görev...
Yeşim Özbirinci
Yeşim Özbirincihttp://www.wearethehippies.com
İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. Muhabir ve editör olarak çalıştı. Son yıllarda çevre bilimine merak sardı. Gezmeyi ve kamp yapmayı seviyor.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol