Ana SayfaYeşilEko MimariSıkışık ve yoğun şehirler için çatıdan çatıya yürümenizi sağlayacak şehir tasarımı

Sıkışık ve yoğun şehirler için çatıdan çatıya yürümenizi sağlayacak şehir tasarımı

-

Stockholm çok hızlı büyüyen bir şehir. Çözüm gökyüzünde yeni sokaklar inşa etmekte olabilir mi? Çatıdan çatıya yürümenizi sağlayan bu proje belki olabilir.

Avrupa’nın en hızlı büyüyen şehri olan Stockholm, çok basit bir sorun ile karşı karşıya; bir adanın üzerinde çok dar bir araziye kurulmuş olan şehirde genişleyen nüfusu ikamet ettirmek için yeni binalara ihtiyaç var.

Mimar Anders Berensson, Stockholm göbeğinde her zamankinden biraz farklı bir yaklaşımla merkez tren istasyonununun hemen yanında yeni bir mahalle tasarladı. Bu tasarım ile şehir hem daha yeşil hem daha da yoğun olacak. Işıktan maksimum seviyede yararlanmak üzere farklı yükseklikteki binaların önceden kullanılmayan bir arazi üzerinde şehir merkezindeki tren istasyonuna giden bir yolun kenarına dizilmesi planlanıyor. Ve bu binaların çatılarından giden yollar ile şehir birbirine bağlanıyor.

Bu sıra dışı tasarım ile Stockholm’deki tipik bloklardan farklı olarak, her bina mümkün olduğunca gün ışığından faydalanıyor. “Alaska ile Stockholm aynı enlemde olduğu için şehre güneş ışığı aşağı yukarı aynı düşük açı ile geliyor. Mevcut binalar güneşin tam olarak sokaklara ulaşmasına izin vermiyor” diyor Berensson. Yeni tasarım önerisinde, uzun binalar ile kısalar birbiri ardına geliyor ve böylece yer seviyesindeki dükkanlar ve sokaklar güneş ışığını günün belirli bir bölümünde de olsa görebiliyor.

eko mimari

Berensson’a göre mevcut mahalleleri sıklaştırmak gelecekte artan nüfusa kalacak yer sağlamak için en sürdürülebilir yaklaşım. “Bu yeni yeni tasarım Stockholm’un merkezinde inşa edildiği için yeni altyapı inşa etmek de gerekmiyor” diyor Berensson. “Ayrıca, Stockholm’de birçok insan bisiklet kullanmaya başladı, gençlerin tümü sürücü ehliyetine sahip değil. Şehrin merkezine inşaat yapmanın çok akıllıca olduğunu düşünüyorum.

Mimari, Ekoloji4

Yerel halk şimdiye kadar sürpriz bir şelide pozitif tepki gösterdi, yapılan ankette 5 bin kişinin yüzde 85’i bu fikri sevdiğini söyledi. İsveç’in karşıt görüşlü merkez partisi tasarımı onayladı ancak inşaatın 2018’den önce bitmesi beklenmiyor.

eko mimari 2

Kaynak: Fast Company, Anders Berensson Architects

SON YAZILAR

Çevre dostu mimarinin örneği: Sürdürülebilir yaşam, Casa Cosecha de Lluvia ve yağmur suyu yönetimi

Casa Cosecha de Lluvia, dağların kalbinde sürdürülebilirliğin ve yenilikçiliğin mükemmel bir örneğini sunuyor. Yağmur suyunu arıtan bu etkileyici yapı, çevre dostu tasarımıyla size ilham verecek! Robert...

Yeşil mimarinin geleceği: Tarımsal atıklardan mimarinin zirvesine; mısır koçanları karbon emici duvarlara dönüşüyor

Tarım atıklarının mucizevi dönüşümüne tanık olun: Mısır koçanlarından üretilen karbondioksit emen duvar kaplamalarıyla yeşil mimarinin geleceği şekilleniyor! Sürdürülebilirliğin sınırlarını zorlayan bu yenilikçi projeyi keşfedelim! İnşaat ve...

Sürdürülebilir mimari tasarımın yeni yıldızı: Ahşaptan ayırt edilemeyen pirinç kabuğu yapı malzemesi

ACRE, ahşap alternatifi olarak öne çıkan bir yapı malzemesidir; dayanıklılığı, suya ve çürümeye karşı direnci, estetik dokusu ve sürdürülebilirliği ile dış mekanlarda mükemmel performans sergiler. Alüminyum ve pirinç tozlarının muazzam bir sentezi olan bu malzeme, çitlerden kapılara, pervazlardan teraslara kadar geniş bir yelpazede dış mekan uygulamaları için ideal bir seçenektir. Dünya ormanlarını koruyan bu malzemeyi keşfediyoruz!

İZBAN’daki boş koltuk

Ege’nin medeniyetler beşiğinde büyüttüğü bir kenttir İzmir. Çarpık kentleşme yıllarıyla, eş, dost, tanıdık, ahbap, yandaş, kayırıla kayırıla bir tuhaf kentleşmiştir. Büyümüştür büyümesine ama körfez kenarına dizilmiş...
Öykü Karabıyık
Öykü Karabıyık
79 İstanbul doğumlu. Tarım, çevre, doğa, ekoloji, sanat, bilim, doğa, tasavvuf, Şamanizm, Bektaşilik okuyanı, seveni, değer vereni. Hep gezmek ve hep yeni insanlar tanımak-anlamak ister. Denizi ve rüzgârı da çok sevdiğini söylemezse olmaz.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol