Ana SayfaKültür & SanatMüzikTürk müziğinde yeni bir kadın ozan: Gözde Öney

Türk müziğinde yeni bir kadın ozan: Gözde Öney

-

Sofar konserlerinde Kavga şarkısıyla ciddi bir tanınırlık elde eden Gözde Öney, beklenen ilk albümünü çıkardı. Öney, ilk albümüyle son yıllarda sayısı hızla artan ve oldukça kaliteli işlerle Türkiye müzik dünyasında çıtayı yükselten kadın ozanlardan biri olduğunu ve öyle de kalacağını işaretliyor adeta.

Gözde Öney Sofar konserleriyle geniş kitlelere ulaşan isimlerden biri. Ben de Sofar videoları arasında dolaşırken ve iyi-kaliteli müzik dilenciliği yaparken “Kavga” şarkısına denk gelmiştim. Şarkı bitince, iki kere daha baştan dinlediğimi hatırlıyorum. Bu şarkıya dair beğenimde zaman içimde yalnız olmadığımı da gördüm. “Kavga” şarkısının icra edildiği performansının videosu özellikle YouTube’da ciddi bir izleyici kitlesine ulaştı. Ve haliyle Öney’in çıkaracağı albümü de dört gözle bekleyen bir müziksever grubu oluştu.

Gözde Öney, ilk albümü “İki Gölge“yi geçtiğimiz ay dinleyicilerle buluşturdu. Albüm, sözleri ve müziği Öney’e ait 10 şarkıdan oluşuyor. Öney, ilk albümüyle son yıllarda sayısı hızla artan ve oldukça kaliteli işlerle Türkiye müzik dünyasında çıtayı yükselten kadın ozanlardan biri olduğunu ve öyle de kalacağını işaretliyor adeta.

Öney albümde Efe Demiral, Okay Aynur, Ozan Kısaparmak, Kerem Işık, Evren Arkman, Özer Arkun, Mehmet Çelik, Koray Candemir, Ayşe Saran, Altuğ Öncü, Istanbul Strings, Canay Cengen, Efe Demiryoğuran gibi değerli müzisyenlerle çalıştı. Öney, esasında uzun süredir müzik dünyasında olan bir isim. Reklam müziklerinde ve çeşitli müzisyen dostlarına yaptığı geri vokallerde sesini duyuyorduk. Temmuz 2016’da Harems Stüdyoları‘nda, çok değerli müzisyenlerin katkılarıyla kaydedilen albümün prodüktörlüğünü ve sekiz şarkının düzenlemesini Efe Demiral üstlendi. İki şarkının düzenlemesi ise Okay AynurCanay Cengen ve Koray Candemir imzası taşıyor. “Hayat İzleri” adlı şarkının sözleri Gözde ÖneyAyşe Saran işbirliğinin bir ürünü. Koray Candemir de, müziğini Öney’le birlikte yaptığı “Düşüş“te Öney’in sesine ses katıyor.

Gözde ÖneyAlbümde ilk dinleyişte Düşüş ve Kavga öncelikle öne çıkıyor, diğer yandan albümde boş bir şarkı diyebileceğimiz veya albümün gidişatını bozan, sırıtan bir şarkı yok. Yine şarkı sözleri de nakarat olsun müziğe ritme uysun diye uydurulmuş sözlere değil üstünde düşünülmüş ve iç dökülmüş sözlere benziyor.

Gözde Öney, albüm bülteninde “İki Gölge” için şunları söylemiş: “’İki Gölge’, müzikle var oluşumun bu zamana kadarki en heyecanlı serüveni. İçimdeki dünyalara açıldığım, dünyamı paylaştığım bir yolculuk. Naif, kırgın, mutlu, hüzünlü hatıraların dile gelişi, veda edişi. Bana ve bize, hepimize ait hisleri kendi penceremden anlatmak, aktarmaktır niyetim. Yeni yolculuklara, hep birlikte, sevgiyle…”

Albümün genelinde sakin, huzurlu bir hava hâkim. Ama yer yer sanki Öney’in içinde öbür uca da bir yolculuk olduğunu, sakinliğin neşeye, çoşkuya hatta isyan duygusuna teğet geçtiğini ve temas ettiğini de hissediyoruz şarkılarda.

Öney’in ilk albümü yıl sonu değerlendirmelerinde yılın en iyilerinden biri olarak değerlendirileceğe ve en iyi ilk albümler arasında gösterileceğe benziyor. Ve bunu da çokça hak ediyor.

SON YAZILAR

Türkiye’nin rock efsanesi Erkin Koray aramızdan ayrıldı

Türkiye'de rock müziğinin öncülerinden ve efsane ismi Erkin Koray, 82 yaşında hayatını kaybetti. 10 Temmuz 1941 doğumlu olan Erkin Koray, Türkiye müziğine getirdiği yenilikler ve...

Zeytin ağaçları Sounds of Paşaköy’ün eşsiz melodileriyle dans ederken çocukların eğitimi için bağış toplanacak

Zeytin ağaçlarının gölgesinden yükselen eşsiz melodileriyle 2021 yılından bu yana klasik müzik sevenlere unutulmaz bir deneyim yaşatan Sounds of Paşaköy bu sene 12 Ağustos’ta gerçekleşecek....

Şubadap Çocuk’tan yeni albüm: Birimiz Hepimiz – Hepimiz Birimiz

Şubadap Çocuk, Birimiz Hepimiz - Hepimiz Birimiz adlı yeni albümünü yayınladığını duyurdu. Çekirdeksiz Domates, Fasa Fiso, Özgürlük gibi şarkılarıyla sadece çocukların değil yetişkinlerin de kulaklarında...

Türkiye’den İran’daki halk isyanına şarkılı destek: ¨Beraye Azadi¨

Mahsa Amini’nin dövülerek öldürülmesiyle başlayan isyan, İran’ın çok sayıda kentine yayılmıştı. İranlı müzisyen Shervin Hajipoor’un yazdığı Baraye Azadi şarkısı isyanın marşı haline geldi ve dünyanın...
Mete Gürkan
Mete Gürkan
Tanımların, sıfatların kısıtlayıcılığına inanır ama onun için anahtar bazı kelimeler, kavramlar vardır; insan hakları, hayvan hakları, her türlü tahakküme, ayrımcılığa karşı olmak, yeşil ve sol, özgürlük, eşitlik, veganizm, Beşiktaş gibi. Ve bir de sıkı bir Dylan’esk.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol