Yükselen binalar, kalabalık caddeler, kesilen ağaçlar… Modern dönem insanı kendisini mutsuz edecek şeyi bulmak için başını camdan çıkarsa yeterli oluyor. “Bir dağ havası alalım bu haftasonu.” diyoruz, “Biraz deniz görsem tüm stresim gidecek.” diye düşünüyoruz çoğu zaman. Vaktimiz olmuyor veya vaktimiz olsun diye çok da uğraşmıyoruz, işten/okuldan artan zamanda yine modern dönemin dayattığı ve bizim de kabul etmekten çekinmediğimiz alışkanlıklarımıza bırakıyoruz kendimizi. Tabiatın bize sunduğu huzuru yakalamak yeni dönemle beraber zorlaşsa da imkansız değil. Burada size anlatacağım şey benim günlük streslerden arınma biçimim: Reçine kolyeler. Bu aktivite beni hem doğa ile buluşturuyor hem dinginleştiriyor hem de her işlevi gören makinelerin arasından sıyrılan el emeğinin hazzını yaşatıyor. Dilerseniz size hangi aşamaları izlediğimi anlatayım.
Çiçek Toplamak ve Kurutmak
Kolye ucuna koyacağım şeyi seçmek için sınırsız seçeneğim var. Ben ölümsüzleştirmek istediğim kurumuş çiçekleri, yaprakları, dalları tercih ediyorum. Bu seçim bana doğanın çeşitliliğini keşfetme fırsatı sunuyor. Öyle ki, evden okula/işe giderken daha önce hiç farkına varmadığım bitkileri tanıdım. Ve bu bitkileri bulmak için çaba sarf etmeme gerek olmadı, onlar zaten asfaltın içinden, kaldırımların kenarlarından çıkmışlardı. Gün içinde defalarca üzerine basıp bu kadar çok oldukları ve kendiliğinden çıktıkları için önemsiz gördüğümüz bitkileri tek tek alıp aslında birbirlerinden ne kadar farklı olduklarını anladım. Hepsi ayrı karakterde ve hepsi ayrı güzellikteydi.
Toplayıp kuruttuğum ve onları ölümsüzleştirdiğim bitkilerin verdiği heyecan arttıkça onlar için ayırdığım zaman da arttı. Yolda karşıma çıkanların yanına bir de benim onları bulmak için yola çıktıklarım eklendi. Hal böyle olunca doğa ile kavuşmak da güzel bir amaca bağlandı ve doğa asıl amaç oldu.
Kuru Çiçekleri Kolyeleştirmek
Bu aşamada reçine kullanımı devreye giriyor. Sıvı halde bulunan ve birçok hobi markette satılan reçineyi kullanarak kolye uçları elde ediyorum. Çeşitli kolye ucu kalıpları satılıyor ama onu da evde silikon yardımıyla yapıp çok daha uyguna getirmek mümkün. Elde ettiğimiz ürünün her aşamasında etkin olmak sonucu gördüğümüzde daha büyük mutluluk verebiliyor.
Kuruttuğum çiçekleri kalıplara yerleştirirken düşündüğüm kombinasyonlar, birbirinden çok farklı görünen ve farklı yerlerde yetişen bitkileri bütün haline getirip uyum yaratma kısmı bu aktivitenin en eğlenceli taraflarından biri olabilir. Sonucu görmek için 24 saat beklemek gerekiyor fakat buna değiyor çünkü her noktasında emeğimin bulunduğu bir obje ile göz göze geliyorum. İçine bu denli huzurun ve güzel zamanın sığdırıldığı bir şeyin ise kötü olması imkansız. Sonuç benim için her zaman mükemmel.
Siz de yaptıklarımı Instagram sayfamdan takip edebilirsiniz: @tabiatsal