Haiti’deki depremden sonra arda kalan yüz binlerce evin molozlarını, Lego parçaları gibi iç içe geçebilen kalıplara dönüştüren Hollandalı firma, insanları basit ve güzel yeni evleriyle buluşturuyor.
Beş yıl önceydi Haiti‘de büyük deprem yaşandığında. Deprem üç milyon insandan fazlasına bir yerinden dokundu geçti. Geriye ise çöken 250 bin evin ve 30 bin binanın molozlarıyla kaplı koskocaman bir alan bıraktılar. Deprem sırasında evlerini ve işlerini kaybeden insanların pek çoğu hala çadırlarda kalıyor, beş yıl geçmesine rağmen.
Şimdi ise Hollandalı Mobile Factory firması legolardan esinlenerek tasarladıkları kalıplarla, basit; ama iş görür evler yapıyorlar. Hollanda’dan Haiti’ye gönderdikleri bir makina ile kalıplar Haiti’de yapılabiliyor. Makinanın girişinden döktüğünüzde, içeride sıvı beton haline getirilen ve kalıbın şeklini alan molozlar, daha sonra birbirine geçirilebiliyor. Bu şekilde örülen duvarlar ek olarak çimentoya veya duvarı bir arada tutması için herhangi bir dolgu maddesine de ihtiyaç duymuyor.
Firmanın bu ince düşüncesi sayesinde, hem çevre molozlardan temizlenmiş oluyor, hem de insanlar artık çadırlarda kalmak zorunda kalmıyor. Günde 20-30 ev yapılabildiği oluyormuş ve üstelik ev yapımı aşamasında çalışan Haitililer de biraz olsun maddi imkanlara kavuşabiliyor.
Kaynak: The Plaid Zebra