Havalar soğuyup bir de buna doğal dengedeki bozukluklar eklenince virüsler ve bakteriler bağışıklık sistemimizdeki boşluktan yararlanırlar. Soğuk algınlığı, grip ve en ufak hipertermide (vücut ısısının artması) gözümüzü birincil sağlık hizmetinden (aile hekimliği) önce acillerde, devlet hastanelerinde ve hatta üniversite hastanelerindeki kuyruklarda buluruyoruz. Böylelikle kendimizi sağaltmaktan da bizi sağaltacağını düşündüğümüz sağlık sisteminden de ne kadar uzak olduğumuzu görüyoruz.
Öncelikle hastalanmamak için kış aylarında evlerimizden sıcak çorbayı ve kış çaylarını eksik etmemeliyiz. Çorbaları şifalanmak için tüketirken üşenip, doğalından kaçıp hazır çorbalarla kendimizi daha çok zehirlememeliyiz.
Soğuk kış aylarında gribe ve hastalıklara karşı korunmanın doğadaki en güzel karşılığı da turunçgillerdir. Doğanın armağanı ve koca bir C vitamini olan bu gıdaları tüketip kendinizi güçlü kılabilirsiniz. Bunların yanı sıra turşu, kefir, boza ve ev yapımı ılık bir kadeh şarap tüketerek içeriklerindeki probiyotikler sayesinde vücut savunucularınızı kendiniz yaratmış olursunuz.
Gribe karşı koruyucu ve bağışıklık sistemini güçlendirici tarifler
1) Çin tıbbında kullanılan astragalus (geven) bağışıklık sistemini güçlendirmede kullanılır. Bu bitkiyi sonbaharın sonunda ve kışın başında 15 günlük kür şeklinde kullanabilirsiniz.
Kullanım şekli
1 tatlı kaşığı kuru geveni 250 ml suya ilave ederek ağzı kapalı bir şekilde cam veya seramik demlikte 15 dakika boyunca kaynatın. Günde 2 bardak bu şekilde kaynatıp ılınmasını bekledikten sonra tüketin.
Not: Organ nakli olmuş, yüksek tansiyon hastası ve yakın zamanda saç ekimi yapmış, hamile ve hamilelik şüphesi olan kişilerde kullanılmamalıdır.
2) Kış koruyucusu zencefilli kereviz çorbası
Malzemeler
• 2 Kereviz
• 1 Patates
• 1 Havuç
• 1 Soğan
• 2 çorba K. Zeytinyağı
• 1 çay K. Zerdeçal
• Zencefil
• Su
• Tuz
• Kekik
Havucu, kerevizi ve patatesi küp küp doğrayalım. Soğanı ince doğradıktan sonra zeytinyağında kavuralım. Sıcak su ilave edip sebzeleri ekleyelim. Biraz zencefil rendeledikten sonra sebzelerin haşlanmasını bekleyelim. Daha sonra doğrayıcı ile parçalayalım. Püre haline getirelim.
Zerdaçalı, suyu, tuzu ve kekiği ekleyip karıştırdıktan sonra gerekirse kıvamını su ile ayarlayabiliriz. Servis öncesi doğranmış kereviz yaprakları eşliğinde şifa ile sunabiliriz.
3) Kış aylarında yemeklerinizde ve hayatınızda sarımsak ve soğana bolca yer ayırmalısınız.
Grip ve soğuk algınlığı döneminde yapılacak olanlar
Soğuk algınlığı ve grip süresince ilk yapmanız gereken bolca su tüketip dinlenmektir. Dersime giren hocalarımdan biri virüsleri ve ilaçların virüslere karşı etkisinden bahsettikten sonra grip ilaçla 7 gün, ilaçsız 1 haftada tedavi edilir demişti. Daha sonra bunu kendimde ve hastalarımda gözlemlediğimde doğru olduğunu kendi gözlerimle de gördüm.
• Mürver meyvesi avrupada geleneksel olarak grip tedavisinde kullanılan doğal ilaçlardan biridir. Mürverin içeriğinde bulunan maddeler gribe neden olan virüse karşı savaşır ve iyileşme süresini daha hızlı ilerletir. Tedavi süresince günde 3 defa 1 çorba kaşığı mürver şurubu içirilebilir.
• Soğuk algınlığının tedavi süresini hızlandıracak bir başka yöntem de çinko pastilleri ile yapılan tedavidir. Çinko boğaza yerleşen virüslerin daha fazla bedenimizde yaşam sürmelerini engeller. Bir hafta boyunca günde 15 ile 25 mg’lık pastiller 4 saat ara ile kullanılabilir.
Burun tıkanıklığına esansiyel yağlarla açmak mümkün
Okaliptüs ve tea tree yağları ile buhar banyosu yapın tea tree’nin anti viral ve anti bakteriyel özellikleri vardır. Okaliptüs ise tıkanıklığa yol açan mukusun kuruyup kolayca atılmasını sağlar.
Malzemeler:
- 2 litre kaynar su
- 2 damla tea tree (çay ağacı) özü
- 2 damla okaliptüs esansiyel yağı
Kaynar suyu, ısıya dayanıklı mümkünse cam bir kaba boşaltın yağları ilave edin. Kaba doğru eğip başınızın üzerine bir havlu veya çarşaf örterek bir buhar çadırı oluşturun. On dakika boyunca buharı inhale (solukla içeri çekin) edin ve sıcak buharın sakın cildinize zarar vermesine izin vermeyin.
Boğaz ağrısını dindirmek için
Hafif sıkıştırıcı ve antiseptik özelliği olan ılık tuzlu suyla günde 3 kez gargara yapmak boğaz ağrısını dindirecek gelişen tonsilliti de tedavi edip ağız kokusunu da giderecektir.
1. Adaçayı ile gargara
Boğaz ve yutak bölgesi hafiften ağrıyor ise bu belirti o bölgede bir enfeksiyon başlangıcına işarettir. Eğer az uyuyup çok çalıştığınız veya moralinizin bozuk olduğu bir dönemse, kesinlikle bağışıklık sisteminizde de zayıflık söz konusudur. Böylesi durumlarda boğaz bölgesinin veya bademciklerin iltihaplanması artık an meselesidir. Boğaz ağrılarında hem koruyucu hem de hafifletici önlem olarak, çok kolay uygulanabilir önerim adaçayı ile gargara yapmaktır.
Doğru zamanda toplanmış, gölgede kıtır halde kurutulmuş adaçayı yapraklarını çay demlemeden önce elimizle ufalıyoruz. Bu yapraklardan bir çorba kaşığı kadar büyükçe bir kupaya (250 cc) koyuyoruz, kaynadıktan sonra biraz bekletilmiş (yaklaşık 80 derece) suyu kupaya yaprakların üzerine döküyoruz ve ağzı kapalı bir şekilde 10 dakika bekliyoruz, sonra süzüyoruz. Bu sıcak çay ile gargara yapıyoruz. Eğer hamile veya emzikli değilseniz, ağır bir ilaç tedavisi görmüyorsanız, çağ soğumadan kalanını yavaş yavaş yine her yudumu ağzınızda biraz bekleterek içebilirsiniz.
Bu uygulamayı her defasında taze hazırlamak şartıyla günde üç kez yapabilirsiniz, etkisini göreceksiniz. Adaçayı taze demlenmelidir, bekletilirse hem oksidasyona uğruyor (kararma) hem de bekledikçe içindeki acı maddeler etkilerini daha fazla göstermektedir.
2. Kekik tentürü ile gargara
Eğer boğazınız iltihaplanır gibi ve boğaz mukozasında tahriş hissediyorsanız Adaçayı yerine Kekik tentürünü kullanabilirsiniz. Kekik tentüründen 15 damla, bir bardak oda sıcaklığındaki suya damlatıp, bu su ile belli aralıklarla (iki saate bir veya daha sık) gargara yapabilirsiniz. (Eğer kekik tentürüne ulaşamazsanız kekik çayını yukardaki adaçayı tarifi gibi yapabilirsiniz, ama bu çayı da taze demleyerek kullanmanızda fayda var.) Bu uygulama boğaz bölgesindeki virüsleri etkisiz hale getirerek virütik bir enfeksiyonu önler. Grip enfeksiyonun bir virütik enfeksiyon olduğunu hatırlarsak, bu uygulama bir grip önleyici görev yapar.
Not: Bu 2 tarif Doğal Tıp Uzmanı Şaduman KARACANIN tariflerinden alınmış doğru bilimsel fitoterapik bilgiye dayanmaktadır.
3. 20 gram kadar kuru zencefil 1 lt suda 20 dakika kadar kaynatılıp ocaktan alındıktan sonra içerisine gül hatmi konulur, 20 dakika kadar gül hatmiyle demlendikten sonra bebe maması haline gelinceye kadar ezilir ve bir beze sıcak bir şekilde yayıldıktan sonra boğaza sarıldıktan 3-4 saat bekletilip bölgedeki ağrı ve yangı alınır.
Ateş düşürücü uygulamalar
Ateş düşürmede en etkili yöntemlerden biri sıvı yükleyip vücut ısısını düşürmek ve bu sıvının atımı sırasında da tekrar bir ısı kaybı sağlamaktır. Fakat bazen bu durum yeterli olmayabiliyor. Ateş 37.5 derecenin üzerine çıkmaya başladığında aralıklarla üşütmeden ılık su ile duş aldırmakta fayda var. Ilık suyun altını çizmek istiyorum çünkü bir çok kişi tarafından bu uygulama soğuk su ile yapılıyor buda hipotermiye ve dolaşım problemlerine neden olabilmektedir.
Ateş düşürücü çay tarifi
2 çay kaşığı kıyılmış taze zencefil
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı kuru mürver
250 ml kaynar su
Zencefil nane ve mürver çiçeği dolaşımı hızlandırarak ter ve idrar söktürür. Ateşinde doğal yollarla güvenli bir şekilde düşmesini sağlar.
Not: Böbrek hastaları bacağında varis bulunan ve kalp damar problemi olan kişilerin kullanması ciddi sıkıntılar doğurabilmektedir.
Ateşi yükselen kişiye uygulanacak başka bir yöntemde üzerini saran kıyafetlerin çıkarılıp bir pike veya çarşaf örtülüp ateşinin düşmesini beklemektir.
Not: Ateş yetişkinlerde 39.0 çocuk ve kronik hastalarda 38.0 derecenin üzerine çıktığı vakit mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Öksürük tedavisi
• Soğuk algınlığı ve gripten kaynaklanan öksürüğü azaltmak için kekik şurubu içebilirsiniz.
250 ml kaynar su
3 tatlı kaşığı kekik
100 ml pekmez
Kekiği kaynar su içerisine atarak ağzı kapalı bir şekilde 20 dakika demleyin ve ardından pekmezi ekleyip karıştırın. Elde ettiğimiz şurubu sabah-akşam yetişkinlerde 1 çorba kaşığı çocuklarda ise 1 tatlı kaşığı şeklinde tükettirebilirsiniz.
Bitkisel öksürük şurubu
- 1 çorba kaşığı anason
- 1 çorba kaşığı meyan kökü
- 1 çorba kaşığı kuru kekik
- 100 ml pekmez
Anason, meyan kökü, kuru kekiği 3 bardak suda 15 dakika kadar ağzı kapalı şekilde kaynatıp soğuması için 20 dakika bekleyin ve içindeki otları süzdükten sonra pekmezi ekleyerek öksürük şurubunuzu kendiniz hazırlayabilir. Elde ettiğimiz şurubu sabah akşam yetişkinlerde 1 çorba kaşığı çocuklarda ise 1 tatlı kaşığı şeklinde tükettirebilirsiniz.
Not: Tarifleri kronik hastalar ve hamileler ancak bir uzman gözetiminde ve reçetesi ile kullanmalıdır.