Ana SayfaKültür & SanatKitapSteve Jobs ve Basitlik Üzerine

Steve Jobs ve Basitlik Üzerine

-

Değeri 1 trilyon dolara yaklaşan, teknoloji devi Apple’ın başarısının ardındaki sırra yolculuk etmeye ne dersiniz? Apple’ın ünlü kreatif direktörü, meşhur “Think Different” kampanyasının yaratıcılarından Ken Segall, sizi Apple’ın mutfağına davet ediyor.

“Hayat, yetenek ve şans karışımıdır. Mesleğimdeki en yetenekli insan olduğumu söyleyemem, ama kesinlikle en şanslı insanlardan birisiyim. 10 yılı aşkın süre, Steve Jobs’la birlikte çalıştım. Her zaman kolay değildi. Sağlıklı da olmayabilirdi. Ama her zaman heyecan vericiydi ve öğrendiklerim için sonsuza dek Steve Jobs’a borçlu kalacağım. Her şeyi bu kadar basitleştirdiğin için teşekkürler Steve.”

Apple’ın vizyonunun çekirdeğindeki kural basitlik ilkesi. Bu ilke sadece bir tasarım ilkesi değil aynı zamanda kuruluşun her düzeyinde nüfus eden bir değer. Kitapta bunu sıkça dile getiren Segall, okuyucuyu Apple’ın bilinmeyenlerine doğru usulca bir yolculuğa çıkartıyor. Bu yolculukta sizi neler mi bekliyor? Apple ile ilgili bilmediğiniz her şey. Mesela Apple gibi Dünyanın en iyi 10 markası arasında yer alan bir şirketin arkasındaki kreatif ekibin, küçük  ama zeki insanlardan oluştuğu gerçeği. Steve Jobs en fazla 100 kişi ile çalışıyor çünkü ismini ezberleyemeyeceği birine işi emanet etmek istemiyor. Yapılan çalışmaların tüm süreçlerinde aktif rol oynayarak, tüm ekibin kontrolünü sağlıyor. Oluşturduğu takımın beyni aslında kendisi ama onu ikna edebilecek kadar güzel ve yaratıcı fikirlere de açık. Tüm çalışmaların karmaşıklıktan uzak, basitlik ilkesine bağlı kalarak ortaya çıkarılmasından yana.

Neden peki Apple bu kadar başarılı? Ve Bu başarıda Steve Jobs ne kadar paya sahip? Tüm bu soruların yanıtları Steve Jobs’la 12 yıldır çalışmış olan, Apple’ın kreatif direktörü, imac’ın isim babası Ken Segall’in kaleminden tüm çıplaklığıyla okuyucuya aktarılıyor. Mesela Apple’daki basitlik ilkesi Steve Jobs ile ortaya çıkıyor ama sonrasında şirketin ana prensibi haline geliyor. Dünyanın dört bir yanındaki çalışanlarından, kullanıcılarına kadar herkes bu ilkeyi benimsiyor. Apple hiçbir zaman kullanıcısına diğer rakip şirketler kadar ürün sunmuyor. Ve sizin bir ürün alma konusunda kararsızlığa düşmenize izin vermiyor. Eğer bir şey gerçekten güzel ve güçlü ise o şeyin alternatifine gerek yoktur. İşte bunların hepsi basitlik ilkesinden yola çıkılarak oluşturuluyor. Zaten Steve Jobs’a göre bir şey ya güzel akılda kalıcıdır ya da karmaşık ve dikkat dağıtıcıdır. Apple batma noktasına geldiği zamanda çareyi Steve Jobs ve onun basitlik ilkesinde buluyor ve tekrar eski başarısına kavuşuyor.

Segall, kitabın her bir bölümünde basitliğin temel öğelerinden birini ele alıyor ve her bir bölüme adını verecek şekilde şu 10 tavsiyede bulunuyor: Acımasız ol, küçük ol, minimal ol, hareketli ol, efsane ol, sözel ol, rahat ol, insan ol, kuşkucu ol ve savaşçı ol!

Verdiği bir röportajda Segall, Apple’ın geleceği için endişeli olmadığını söylüyor. “Baba gitti, ama aile, babanın savunduğu değerleri koruyacaktır” diyerek Steve Jobs’un sağladığı başarıyı Apple’ın devam ettireceğine dikkat çekiyor.

O Kadar Basit Ki Ken Segall Mediacat Yayıncılık

SON YAZILAR

İşçi Filmleri Festivali başlıyor

18. İşçi Filmleri Festivali, 14-19 Ekim tarihleri arasında Ankara’da sinemaseverlerle buluşacak. 14 Ekim günü saat 18.30’da Kavaklıdere Sineması’nda oyuncu Gözde Duru’nun sunuculuğunu yapacağı açılışta Sputnik’te...

Kuru Otlar Üstüne: Antagonist olarak dişil enerji

Nuri Bilge Ceylan’ın 2023 Cannes Film Festivali’nde prömiyer yapan son filmi Kuru Otlar Üstüne, yönetmenin sinematografisinde takip ettiğimiz “aydının taşra sıkıntısı” olarak da tanımlanabilecek halini...

Sanat: Kolektif tembelliğin günah keçisi

Sanat, insanın varoluşunu ortaya koymasının en yalın ama çözümü ve anlaşılması en zor çabasıdır belki de. Buna rağmen sanatı ısrarla belirli bir çerçeve içerisine sıkıştırmanın...

Dünyanın Öteki Yüzü: Genç yazardan alışılmışın dışında hayaller kur(dur)an öyküler

EdebiyatHaber’de gerçekleştirdiği Yazarın Odası söyleşileriyle tanıdığımız Meltem Dağcı’nın ilk öykü kitabı Dünyanın Öteki Yüzü, İthaki Yayınları’ndan çıktı. Yetmiş yaşına geldiğinde ölüm şeklini seçme özgürlüğüne kavuşan kadınlar,...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol