Ana SayfaEkolojiİklim & SuVan Gölü'nde korkunç tehlike

Van Gölü’nde korkunç tehlike

-

Van Belediyesi’nin çöplüğü metan gazı seviyesinin yükselmesi nedeniyle patlamak üzere! Çevreciler tedirgin, Van Belediyesi ise konuya kayıtsız!

Van’a gidip incelemelerde bulunan Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, kentin çevre sorunlarıyla ilgili açıklamalar yaptı. Atıklardan dolayı Van Gölü’nün gittikçe kirlendiğini ve ömrünün kısaldığını söyleyen Bozoğlu, yıllardır Van’ın büyük sorunlarının başında gelen Van çöplüğünün de metan seviyesinin çok yükselmiş durumda olduğunu ve patlama riski olduğunu söyledi.

Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, Van’ın ciddi çevre sorunlarının olduğunu belirtti. Özellikle Van Gölü’ne dikkat çeken ve gölün ömrünün kısa olduğunu ifade eden Bozoğlu, “Bir yandan Van Gölü ile gurur duyacaksın, koruduğunu söyleyeceksin, Van Gölü’nü bir değer olarak ortaya koyacaksın; bir yandan da atığını, bütün pisliğini bu göle boşaltacaksın. Bu kabul edilebilir değil. Ben yetkilileri uyarıyorum, Van Gölü ölmek üzere olan bir göldür. Van’da vahşi bir depolama alanı var. Çöpler doğaya veriliyor. Hiçbir düzenleme yok. Birçok atık Van Gölü’ne akıtılıyor. Bu Van Gölü’nün yok olmasına neden olacak. Tıpkı Ankara’daki Mogan Gölü’nde olduğu gibi. Van Gölü’nün büyüklüğüne bakıp ‘nasıl olsa bize bir şey olmaz’ yaklaşımı doğru bir yaklaşım değildir. Bu noktada Van Gölü’nün ömrünün kısaldığını söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.

Van Gölü 2
Özellikle Van Gölü’ne dikkat çeken ve gölün ömrünün kısa olduğunu ifade eden Bozoğlu, “Bir yandan Van Gölü ile gurur duyacaksın, koruduğunu söyleyeceksin, Van Gölü’nü bir değer olarak ortaya koyacaksın; bir yandan da atığını, bütün pisliğini bu göle boşaltacaksın. Bu kabul edilebilir değil” dedi.

Van’da bir takım arıtma tesislerinin olduğunu fakat yaptıkları incelemede özellikle Erciş ve Muradiye’deki bölgelerdeki arıtma tesislerinin çalışmadığını gördüklerini de söyleyen Bozoğlu, “Üzerinde otlar bitmiş durumda. Dolayısıyla atık sular arıtılıyormuş gibi gösteriliyor. Fakat çalışmıyor. Bu oranlar geri kalmışlığın somut göstergeleridir. Van Gölü’ne sahip çıkılmadığının, kirlenmesine göz yumulduğunun kanıtıdır. Yani aslında atık sular arıtılmamakta, derelere, Van Gölü’ne endüstriyel ve evsel atıksular boşaltılmaya devam edilmektedir” dedi.

Van’daki hava kirliliğine de dikkat çeken Bozoğlu, Van’da ciddi bir hava kirliliği problemi olduğunu direk Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın ölçüm istasyonu sonuçlarına göre tespit ettiklerini söyledi. Gelen yardım kömürlerinin kalitesiz olduğunu bildiklerini anlatan Bozoğlu, “Buna bağlı olarak da hava kirliliğinin gittikçe arttığını söyleyebiliriz. Yurttaşlara çözüm üretmek amaçlı kömür dağıtıyorsunuz. Fakat bu seferde onların ciğerlerini zehirliyorsunuz. Isıtıyorsunuz fakat hasta ediyorsunuz” diye konuştu.

P10 kirleticisi sınırı aştı

Avrupa Birliği ve Dünya Sağlık Örgütü raporlarında partikül madde 10 denilen kirleticinin günlük ortalamasının 1 yıl içerisinde sadece 35 kez aşılabilmesine izin verildiğini belirten Bozoğlu, “35 günden fazla aşılması halinde acil önlemler alınması gerekmektedir. Van’da ise bu değer, çok daha fazla aşılmaktadır. Van’da 120 günü geçtiğini tespit ettik. Buna rağmen herhangi bir önlem alınmamaktadır. Burada temiz hava eylem planını ortaya konulması gerekmektedir. Bu planla da kirlilik nedenleri belirlenerek ve çözüm üretilebilmektedir” dedi.

Baran Bozoğlu
Van’ın çöplük alanında incelemelerde bulunduğunu ve dehşete düştüklerini kaydeden Bozoğlu, Van’a hiç yakışmayan bir atık sahasıyla karşılaştıklarını söyledi. Bozoğlu, “Korku filmi gibiydi. Maddi durumu iyi olmayan insanların orada çöp kamyonlarının önünde durup işe yarar madde ayıklamaya çalıştıklarını gördüm. Bu Van’a ve Vanlılara yakışmayan bir uygulamadır” dedi. (Görsel Kaynağı: Hürriyet)

“Korku filmi gibi”

Van’ın çöplük alanında incelemelerde bulunduğunu ve dehşete düştüklerini kaydeden Bozoğlu, Van’a hiç yakışmayan bir atık sahasıyla karşılaştıklarını söyledi. Bozoğlu, “Korku filmi gibiydi. Maddi durumu iyi olmayan insanların orada çöp kamyonlarının önünde durup işe yarar madde ayıklamaya çalıştıklarını gördüm. Bu Van’a ve Vanlılara yakışmayan bir uygulamadır. Acilen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, valiliğin ve belediyelerin harekete geçerek önceliklerini çevre sorunlarına yani halk sağlığına ayırmaları gerekmektedir” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin belediye başkanlığı döneminde bir fotoğraf paylaştığını belirten Bozoğlu, “Bir çöp alanının önüne masasını atmış ve oradaki çöp alanını ne kadar kötü olduğunu ifade ediyor. Kendisini Van’daki çöp alanına görmeye davet ediyoruz. TOKİ konutlarını gezmek yerine masasını Van’daki çöp alanına atıp bir an önce buradaki belediyeye destek verip, problemi çözmeye davet ediyoruz. Şu anda Van patlamak üzere. Metan seviyesi çok yükselmiş durumda. Bir an önce burada incele yapılması gerekiyor. Biz Sayın İdris Güllüce’yi Van çöplüğünü görmeye davet ediyoruz” dedi.

“Ucube TOKİler”

TOKİ’nin deprem sonrası kente ucube binalar diktiğini söyleyen Bozoğlu, “Van’da deprem sonrası yeni binalar yapıldı. Ve ne yazık ki kentin estetiğine dair güzel görünmesine dair bir çaba harcanmadığını görüyoruz. TOKİ konutları gelmiş tıpkı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın amblemindeki gibi o çirkin konutları Van’ın göbeğine dikmiş durumdalar” dedi.

Başlık Görseli: Wikimedia

SON YAZILAR

İZBAN’daki boş koltuk

Ege’nin medeniyetler beşiğinde büyüttüğü bir kenttir İzmir. Çarpık kentleşme yıllarıyla, eş, dost, tanıdık, ahbap, yandaş, kayırıla kayırıla bir tuhaf kentleşmiştir. Büyümüştür büyümesine ama körfez kenarına dizilmiş...

Ankara’nın ilk, Türkiye’nin ikinci Botanik Parkı imara mı açılıyor?

Prof. Dr. Yüksel Öztan'ın Ankaralılara mirası, 3. derece doğal sit alanı olan Ankara'nın ilk botanik parkı bakanlığın onay vermemesine rağmen ticarete açılıyor. Proje için müellif...

Bir depremin anatomisi: 1755 Lizbon Depremi

1 Kasım 1755 günü saat 9.40'ta, Avrupa’nın en büyük dördüncü kenti Lizbon’un neredeysetüm yerleşim alanlarını kullanılmaz hale getiren, Richter ölçeğine göre 8.5-9 şiddetinde bir deprem...

Şehir Plancıları “yeni yüzyılda planlama yapmaya, kentsel yaşamı dönüştürmeye” çağırıyor

Şehir Plancıları Odası (ŞPO), şehir plancıları başta olmak üzere tüm yurttaşları, 8 Kasım 2023 tarihinde Ankara'da, yeni yüzyılda planlama teması ile gerçekleştirilecek Dünya Şehircilik Günü...
Gamzegül Kızılcık
Gamzegül Kızılcık
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Kadın hakları mücadelesi, çocuk hakları ve LGBTİ hakları konularına ilgili. Doğal hayatın korunması konusuna meyledişi ve Gaia Dergi ile yollarının kesişimi sonucunda da; direnişçi bir kadın, gazeteci.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol