Avustralya’daki Queensland Üniversitesinden Edward O. Wilson ve ekibi vahşi doğa üzerine bir araştırma yaptı. Current Biology dergisinde yayınlanan araştırma sonucuna göre, insanlık vahşi doğanın onda birini yok etti. Üstelik yalnızca son 20 yıl içerisinde!
Geçmişte yapılan benzer araştırmalar doğa tahribatını ormanların yok oluşu vasıtasıyla ölçerken, söz konusu araştırma tarım alanları, meralar, şehir ışıkları, tren yolları, kara yolları, deniz yolları, nüfus yoğunluğu ve “yapılaşma” alanlarının gösterildiği haritalardan yararlanarak vahşi doğa tanımını ortaya koydu.
2009 senesi verilerine göre dünyanın yüzde 23’ü yani Kuzey Amerika, Kuzey Asya, Kuzey Afrika ve Avustralya’yı kapsayan 30,1 milyon km²’lik alan “vahşi doğa” kategorisindeydi. 1993 yılı verilerine kıyaslandığında ise vahşi doğa alanlarının 3,3 milyon km² kadar azaldığı göze çarpıyor. Bu da Alaska eyaletinin yüzölçümünün iki katına eşit!
Böyle devam ederse vahşi yaşam yok olacak
Yitirilen doğanın rakamlarla ölçüldüğü ilk araştırma olan bu çalışmada Güney Amerika’nın vahşi doğa alanlarından yüzde 30’unu, Afrika’nın ise yüzde 14’ünü kaybettiği saptandı. Watson ve ekibine göre tahribatın bu boyutlara ulaşmasındaki en temel etken, devletlerin ve doğa örgütlerinin koruma çabalarını halihazırda varlığı tehlikeye girmiş ekosistemler ile sınırlı tutması.
University College London’dan Tim Newbold adındaki biyolog daha önce yaptığı araştırmalar ile “vahşi doğa” alanlarının, biyolojik çeşitliliğin en yoğun yerler olduğunu ortaya koymuştu. Bilim insanları da bu alanların gezegenin iklim değişikliğiyle mücadele edebilmesi açısından vazgeçilmez olduğunu belirtti. Araştırma ekibinden Robin Chazdon ise ortaya çıkan sonuçları uyarı niteliğinde ele almamız gerektiği yönünde konuya dikkat çekti. Eğer böyle giderse vahşi yaşam yakın zamanda yok olacağa benziyor.
Kaynak: 10 Eylül 2016 tarihli BirGün Gazetesi