Ana SayfaYaşamYoga & MeditasyonGüneşe Nasıl Selam Vermek İsterseniz? Surya Namaskar ile 12 Hareket

Güneşe Nasıl Selam Vermek İsterseniz? Surya Namaskar ile 12 Hareket

-

Sanskrit  Surya ‘güneş’ Namaskara ise ’selamlama’ anlamına geliyor. Yani Güneşe Selam ( Surya Namaskar )da güneş ile bağlantı anlamına geliyor. Özellikle Hindistanda bu hareket birçok insan tarafından yeni günü karşılamak, vücudu ısıtmak ve hareketlendirmek, zihni canlandırmak için uygulanıyor.

Hemen bir mantra ile girelim konuya kafalarımız açılsın. Om bhur bhuva svaha, bilinen en eski mantralardan. Güneş her gün işini yaparken, onu selamlamak farklı farklı kültürlerde yer bulmuş bir dua, ritüel. Güneşi farklı bir şekilde selamlayanlarına yanına  İndus vadisine gideceğiz, bakalım orada işler nasıl olmuş.

Yoga hocam, yanış hatırlamıyorsan güneşe selam hareket serisini bir güreşçinin bulduğunu söylemişti. Bizdeki güreşçiler şimdilik ötekileştirdiğimiz bir tayfa, onlar da yağlı ve yağsız diye ikiye ayrılıyor.

Bayramda Aladağları geçiyorduk, akşamları kamp alanında konu yogaya da geldi ve eski dağcılardan bir dost anlatmaya başladı;  daha önce bir yoga grubuyla Aladağlardaydık, ben de rehberleriydim, dağdaki yörüklerden biri demiş ki rehbere ” ya bunlar güneşe selam, aya selam derken biz selam veriyoruz almıyorlar, nasıl olacak bu iş demiş” alkole de bağlı olarak kamp alanında beş on dakika geyik döndü.

Bir yoga sınıfına gittiğinizde yoga yapıyor musunuz ya da ne kadar süredir yoga yapıyorsunuz diye sorarlar genelde, kendini sevdiğin için genelde hareketler yapıp bundan da fena keyif alırsın, sevgi birlik gibi duyguları hissedersin sonrasında. Ama bu kendini sevdiğin ve yapmaktan keyif aldığın bir şey senle ilgili? Başkası için yoga yap? Yoganın anlamı senin için her neyse tabi. Parktaki çöpleri topla mesela? Çöp toplamak o kadar da keyifli değil ve içinden yargı, öfke ve bilmişlik çıkarmadan nötr halde yapmalısın tabi … Söylendiğinden o yoga başka bir şeye dönüşüyor. Çöp toplarken de birliği düşünebilirsin, illaki shavasana’da olmana gerek yok.

Konu olması gerekeni konuşmak değil, kendi kabımızdan çıkıp komşuyu sevmek. Kendin için yaptığın şeyler sende takılır, varlık zor genişler. Güneş, daha çok azını anlayabildiğimiz bir vazife kaynağı bizim için. Ona olan borcumuzu ödemek için her gün bu hareket serisini tekrar edebiliriz. İyi gelir, bacak açmaları da beldeki stresi alan bir şey. Zaten işin içinde aşağı bakan köpek varsa olay bitmiştir.

Videodaki abimiz bu işi iyi yapıyor. Tabağın dışını yıkayan sevgili spiritüel uygulamacılara diyorum ki lütfen içini de yıkayın, sonra Rab İsa bize tokadı basacak evladım kaç kere söyledim, dışını yapanda içini yapan da bir diye.

Muhakkak arayın, arayanlarla bir ara olun. 

Kapak Görseli

SON YAZILAR

17 Mayıs Derneği Esenlik Buluşmaları yoga ve nefes çalışmalarıyla devam ediyor

17 Mayıs Derneği'nin LGBTİ+ aktivistlerini güçlendirmeye yönelik düzenlediği Esenlik buluşmaları yoga ve nefes çalışmalarıyla devam ediyor. 14 Mart ve 16 Mart tarihlerinde gerçekleşecek online çalışmalara...

Şimdi lütfen o tuttuğun nefesi bırakır mısın?

Bir yazı yazmaya başlayacağım ve nasıl başlayacağımı bir türlü bulamıyorum. Silip silip yeniden yazdığım ama bir türlü beni tam olarak tatmin etmeyen cümlelerden geçiyorum. Bunun...

Herkül’ün 12 Görevi ve Astroloji Çalışmaları

Işığın Mücevherlerinden astroloji ve mitoloji takipçilerini sevindirecek bir haberi sizlerle paylaşıyorum. Mitra yayınevinden bu hafta çıkacak olan Herkül'ün 12 görevi ve Astrolojik Yorumları kitabıyla birlikte çalışmalar...

Raja Yoga Niyama III Tapas Meditasyonu

Işığın Mücevherleri olarak Raja Yoga çalışmalarına sizleri de davet ediyoruz. Meditasyon çalışmalarımız beş kural üzerine ilerlemektedir ve şu anda üçüncü çalışmadayız. Raja Yoga’nın üzerine meditasyon yaptığımız...
Avni Onur Sevinç
Avni Onur Sevinçhttps://www.avnionursevinc.com/
Gelişimimize uygun ekolojiyi inşa etmek için çalışan bir Doğa. Doğa, aynı zamanda arkadaşlarını da arar. Bu temiz ekolojide olmak ister misin?

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol