Ana SayfaKültür & SanatMüzikFetiblue: “Gitarımla aramda sanki ona teşekkür ettiğimi hissettiğim anlar oluyor.”

Fetiblue: “Gitarımla aramda sanki ona teşekkür ettiğimi hissettiğim anlar oluyor.”

-

Kendini ‘samimi biri’ olarak anlatan Feti Çağlayan nam-ı diğer Fetiblue ile yeni albümü “Kuş Ekmeği”ne dair keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Albümünü, yakın zamanlarda kaybettiği bir arkadaşına adayan Çağlayan, anneannesinin bu albüme olan katkısını da dillendirmeden edemiyor.

Albümün yanında ayrıca Fetiblue’yu, bu ismin ortaya çıkışını ve müziğe daha birçok şeyi bu keyifli sohbette konuştuk…

“ ‘Resurrection’  yakınlarda kaybettiğim çok yakın bir arkadaşım Berk Bengü’ye adadım.”

Feti Çağlayan, kendi namıyla “Fetiblue” kendini nasıl tanımlar ve nasıl anlatır?

Kendimi samimi biri olarak tanımlayabilirim. Lüks zevklerim yoktur, basit ve minimal olanı severim, çok hırslı değilimdir. En çok da arkadaşlarımı ve sürekli onlarla vakit geçirmeyi severim. Eski siyah beyaz filmleri, hatta sessiz olanları severim, çok uğraşsalar da korku filmini de bana zor izletirler (Gülüyor.)

“Fetiblue” mahlasının ortaya çıkışını da merak ediyorum, nasıl oluştu?

Fetiblue benim sahne ismim aslında ama arkadaşlar beni sokakta da bazen o ismimle çağırır. Kendime ilk e-posta adresimi alırken bir arkadaşımla bulmuştuk ve öyle de kaldı. Çaldığım müzikten ötürü de bana yakıştı bu isim ve benimsendi.

Geçtiğimiz yıl “Resurrection” single’ınızla müzik kariyeriniz gerçek anlamda başlamıştı. “Kuş Ekmeği” de ilk albümünüz. Albümdeki şarkılar nasıl oluştu, uzun bir süreçten geçti mi?

“Resurrection”ı yakınlarda kaybettiğim çok yakın bir arkadaşım Berk Bengü’ye yazdım, ruhu ölene kadar benimle beraber yaşayacak… “Kuş Ekmeği” albümünün ismi de ondan ve anneannemden geliyor. Anneannem bahar ayları geldiğinde bahçeden değişik otlar toplar, ekmeğin ufak köşesine koyup tuz atar ve “al yavrum, kuş ekmeği bunun ismi” derdi. Seneler sonra bu albümü kaydederken Berk, albüm isminin bu olması gerektiğini hatırlatan bir sms gönderdi. Hikayesi ve kelime anlamı ile de bu albüme çok yakışan bir isim oldu. Şarkılara gelince… Doğal olarak seneler içinde yaşanan deneyimlerin etkisinde ortaya çıktı ama oluşması uzun sürmedi, hatta neredeyse hepsi anlıktı. Ve tabii ki sevdiklerinizi yanınızda hissetmenin özel, ittirici, iç gücünüzü sağlamlaştıran etkisi bu anlık deneyimlerde büyük rol oynuyor.

“ABD’ye göçtüğüm senelerde yazdığım ilk parça, çok özeldir.”

Parçaların hepsinin söz ve müziği size ait. Albümdeki parçalar arasında sizin için ayrıksı olan ve ya özel olan bir parça var mı?

Albümdeki parçalardan “Away” benim için özeldir, çünkü ABD’ye göçtüğüm senelerde benim ilk yazdığım parçadır. Aslında ilk dışavurum, bir özleyiş hikayesi yani…

Türkiye blues, rock ve caz dünyasından usta isimleri de bu albümle birlikte bir araya geldiler. Onların sizin albümünüzde yer alması nasıl bir duygu?

Albümde emeği geçen tüm arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum, Cem Tuncer, Süleyman Bağcıoğlu, Çağlayan Yıldız, Efecan Tuncer, Ercüment Orkut, Engin Recepoğulları, Bulut Gülen, Barış Doğukan Yazıcı, Fatma Baba ve Ediz Hafızoğlu gibi usta isimlerin albüme katkısı gerçekten büyük oldu. Her şarkı onların dokunuşlarıyla başka yerlere gitti ve son halini aldı. Hep beraber eğlenceli, samimi vakitler geçirdik.

Akademi İstanbul Müzik Bölümü’nde eğitim alırken Önder Focan ve Bülent Ortaçgil gibi usta isimlerden de gitar ensemble çalışmalarınız oldu. Onlara bu albümü dinletebilme şansınız oldu mu?

Önder Hoca ve Bülent Hoca elbette dinleyeceklerdir ama henüz dinletme fırsatım olmadı. Tabii ki ne düşünecekleri ve söyleyecekleri benim için çok değerli olacak.

“İyi ki varsın ve şu anda hiçbir şey senden bana daha yakın olamaz”

Fotoğrafların birçoğunda elektro gitarınız hep elinizde ve hiç bırakmıyorsunuz. Onunla aranızda nasıl bir bağ var?

Aslında gitarla evde çok pratik yapan birisi değilim ama canlı performanslarda bazı anlarda gözüm kapalı çalarken, gitarımla aramda sanki ona teşekkür ettiğimi hissettiğim anlar oluyor. “İyi ki varsın ve şu anda hiçbir şey senden bana daha yakın olamaz” der gibi…

Yeni albümünüzle birlikte konser planlaması yaptınız mı? Nasıl bir güzergahınız var? Yeni projeler var mı?

Konser planlaması ve diğer güzergahlar albüm biraz dinlendikten sonra yapılacak. En yakın 12 Şubat 2019’da Kadıköy Ağaçev’de bir tanıtım konserimiz olacak, herkesi bekleriz. Bu ilk terlemenin ardından tabii ki yeni projeler de yolda, hep beraber göreceğiz.

SON YAZILAR

Dimitris Sotakis: “Kurgu söylemek istediklerimi söylemek için bir anahtar”

Dimitris Sotakis’ten ilk olarak Büyük Hizmetkar romanını okudum. Yarattığı heyecanla hemen diğer kitaplarına yöneldim. Bu arada arkadaşlarım da kitaplarını okumaya başladı. Yazı dili, anlatımı, romanlarına...

Your Stage + Art: Müziğin evrenselliğini kutlayan bir sahne

Bugün paylaşımcılığın ve özgürleşmenin buluştuğu ortak noktadan, müzikten konuşacağız. Your Stage + Art, müziğin insanları bir araya getirme gücüne inanan, müzisyenlere eşit ve özgür şartlar altında müzikseverlerle buluşma imkânı sunmaya çalışan bir oluşum. Sanatla ilgilenen herkesin yeteneklerini...

Türkiye’nin rock efsanesi Erkin Koray aramızdan ayrıldı

Türkiye'de rock müziğinin öncülerinden ve efsane ismi Erkin Koray, 82 yaşında hayatını kaybetti. 10 Temmuz 1941 doğumlu olan Erkin Koray, Türkiye müziğine getirdiği yenilikler ve...

Zeytin ağaçları Sounds of Paşaköy’ün eşsiz melodileriyle dans ederken çocukların eğitimi için bağış toplanacak

Zeytin ağaçlarının gölgesinden yükselen eşsiz melodileriyle 2021 yılından bu yana klasik müzik sevenlere unutulmaz bir deneyim yaşatan Sounds of Paşaköy bu sene 12 Ağustos’ta gerçekleşecek....
Deniz Ali Tatar
Deniz Ali Tatarhttps://www.youtube.com/channel/UClHTrBzgdhbCKCM5L0zI4jQ
Lise yıllarında başlayan sinema tutkum, üniversitede Radyo, Televizyon ve Sinema okumamla devam etti. Okul döneminde de kısa film, belgesel ve klip çalışmaları gerçekleştirdim. Yapımcılığını ve sunduğum "6. SEANS" adlı sinema programım, 3 sezon boyunca Tv6 kanalında yayınlandıktan sonra, 2 yıl YouTube kanalımda devam etti. Programda yönetmen ve oyuncularla röportajlar yaparken film festivallerini, galaları ve çeşitli kültür sanat etkinliklerini takip ettim. YouTube kanalımda Bir DALİ Muhabbet ve On Matinesi adlı programlarımla çalışmalarım devam etmekte. Gaia Dergi'de; Ankara'daki kültür-sanat etkinliklerini takip ediyorum. Aynı zamanda vizyona giren filmleri ve film festivallerini haberleştirip takip ediyorum / iletişim: [email protected]

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol