Ana SayfaEkolojiİklim & SuFitoplanktonlar bir yandan yapıyor, bir yandan yıkıyor

Fitoplanktonlar bir yandan yapıyor, bir yandan yıkıyor

-

Fitoplanktonlar yani bir diğer deyişle mikroalgler, atmosferdeki karbondioksiti azaltmaları sebebiyle, iklim değişikliğiyle mücadele ettiğimiz bu günlerde hep çok iyi anılmışlardır. Yapılan yeni araştırmalar, Kuzey Kutup Bölgesi’nde bulunan fitoplanktonların kutuplardaki buzların erimesine katkıda bulunduklarına, yani işlerin sandığımızdan daha karmaşık olduğuna işaret ediyor.

Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi(POSTECH), Max Plank Meteoroloji Enstitüsü ve Kore Okyanus Bilimleri ve Teknolojileri Enstitüsü‘nden bilim insanlarının biraraya gelerek yürüttükleri çalışma, iklim değişikliği mücadelemizin gerçekten zannedildiğinden de karmaşık bir hâl almaya başladığını gösteriyor. 20 Nisan 2015’te Proceedings of National Academy of Sciences (PNAS) Online‘da yayınlanan makalelerinde bilim insanları konuyu açıklıyor.

Plankton İklim Değişikliği
(Görsel Kaynağı: Nature)

Şimdi her şeyi en basit haliyle anlatmak gerekirse, olay tam olarak şöyle gelişiyor; fitoplanktonlar fotosentez yapan tek hücreli canlılardır ve su ekosistemlerinde çok önemli bir konumdadırlar. Fotosentez yapabilmek için havadaki karbondioksiti kullanırlar ve sonucunda kendilerine besin elde ederler, atmosfere de oksijen salarlar. Buraya kadar her şey çok iyi. Küresel ısınmaya sebep olan temel unsurun atmosferdeki sera gazlarının çokluğu olduğunu hatırlarsak, sera gazlarından biri olan karbondioksitin atmosferden eksilmesi iyi bir şey; ama işte canlılık söz konusu olduğunda işler karmaşıklaşıyor.

Küresel ısınma sebebiyle Kuzey Kutbu’nun buzları eridikçe, beyaz buz kütlesinin eksilmesi daha fazla güneş ışınının bölgede tutulmasına sebep oluyor; çünkü bildiğimiz üzere beyaz renk ışınları geri yansıtır. Işınları geri yansıtacak buzlar azaldıkça, daha fazla ışın alan fitoplanktonlar, daha fazla besin üretebilmeye ve daha fazla çoğalmaya başlıyorlar. Daha fazla çoğalan fitoplanktonların ışınları toplamaya yarayan pigmentleri (başlıcası klorofil) daha fazla güneş ışınını bölgede hapsederek, bölgenin daha fazla ısınmasına sebep oluyor. En sonunda da sıcaklık artışından dolayı buzlar daha fazla eriyip, parçalandığında tekrar başa dönmüş oluyoruz.

(Fotoğraf: Erik Malm/PA Wire)
(Fotoğraf: Erik Malm/PA Wire)

Okyanus ve atmosfer modellemeleri kullanılarak hesaplama yapıldığında, bahsedilen bu pozitif geri bildirim mekanizmasının kutup ısınmasını yüzde 20 oranında arttırabileceği sonucu çıkıyor. 

POSTECH Çevre Bilimleri ve Teknolojileri’nde profesör olan ve çalışmanın yazarlarından Jong-Seong Kug elde edilen bu verinin oldukça önemli olduğunu vurguluyor. Çalışma aynı zamanda, bilim insanlarının fitoplanktonlar ve küresel ısınma ilişkileri üzerindeki görüşlerinde önemli değişikliklere sebep olacağa benziyor.

Kaynak: Reporting Climate Science

SON YAZILAR

Yeşil Düşünce Derneği’nin İklim Okulu 29-30 Nisan’da!

“Kimseyi Arkada Bırakmadan: Batı Karadeniz’de İklim Hareketinin Güçlendirilmesi” projesi kapsamında gerçekleştirilecek İklim Okulu ve forum etkinlikleri ile yerel yönetim, sivil toplum, devlet kurumları ve halk,...

Houston, bir çözümümüz var!: Hayvan çiftlikleri ve mezbahaların olmağı şefkatli bir dünya mümkün

Kocaayak bize iklim kaosuyla mücadeleye yardımcı olmak için neler yaptığını ve neden Veganuary'ye katılmayı seçtiğini anlatıyor. Veganuary, 200'den fazla ülke ve bölgeden katılımcılarla 2021 kampanyasında yarım...

İstanbul Dolphinarium önünde yunus işkencelerine ve esaretine karşı protesto

Hayvan Özgürlüğü Aktivistleri İstanbul Dolphinarium’u protesto ederek Burak Özgüner’i andı.

Avrupa’daki her beş kuştan biri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Kuşların tehlike kategorilerini belirleyen ve neden yok olduklarını ortaya koyan, Avrupa Kuşları Kırmızı Listesi Güncellendi. Dünya Kuşları Koruma Kurumu, Avrupa genelinde 54 ülke ve bölgeden...
Selma Çam
Selma Çam
Hayat hikayemi anlatmaktansa, hayatın kendi hikayesinden anladıklarımı anlatmayı yeğlerdim, oysa ki üç aşağı beş yukarı hepimizin hayattan anladığı ve anlamadığı aynı. Anlatmak ise kelimelerin yetersizliği içerisinde kendi anlamını kaybediyor. Hiç bir şey anlatmasam da anlayabilen için çok bile anlattım. Erkan Oğur'un da dediği gibi; "Bu işin sonu sessizlik."

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol