Ana SayfaKültür & SanatKitapBilim ve edebiyat'ın buluştuğu kitap: Ölümün Mavi Işığı

Bilim ve edebiyat’ın buluştuğu kitap: Ölümün Mavi Işığı

-

Birçok ödülün sahibi olan İsveçli yazar Per Olov Enquist’in romanı Ölümün Mavi Işığı, ülkesinde 2004 yılında okuyucuyla buluşmuştu. Geçtiğimiz aylarda Everest Yayınlarından da çıktı. Çevirisini Ali Arda’nın yaptığı kitap gerçeklikle kurgunun sert hatları olmadan güzel harmanlanmış olmasıyla okuyucunun sevgisini kazanacak türden. Hikayenin gidişatı çok basit olmamakla birlikte, güzel noktalarda insanın zihnini olası karmaşalardan kurtaracak anlatım ve dile sahip.

Romanın kahramanları Marie Curie, Blanche Wittman ve Jane Avril.  Kahramanların, bilim dünyasındaki serüvenleri, aşk ve arkadaşlık ilişkileri hikayenin temelini oluşturuyor. Kurgusunu tarihsel gerçeklikten ele alan kitap, birçok tarihi olay barındırsa da edebi dili, okuyucuya olayları içselleştirmesinde çok yardımcı oluyor.

Ölümün Mavi Işığı, yalnızca bilim dünyasının tarihini ele almıyor. 1890’lı yıllarda kadınların toplumsal yerine de ışık tutuyor. Roman içerisinde de bu gerçeklik kaybolmamış. Tek öne çıkarılan ”kadın ve bilim” olmadığı için de toplumsal bir gerçeklik içinde anlaşılması sağlanmış.

Kitabın içerisinde 3 ayrı bölüm bulunuyor. Bu bölümler de kendi parçalarını barındırıyor. Bölümler arasındaki bağ epeyce kuvvetli. Bütünlük bozulmadan ama ayrı ayrı şartlarda değerlendirilmesi gereken durumlar ve olaylar, özelliklerini koruyarak başarılı bir sona gelinmiş.

Ölümün Mavi Işığı için tek bir türden bahsetmek yeterli olmayacağı için hem edebi anlatımı tercih edenler hem de tarihsellik arayanlar ve bilim dünyasının hikayelerini merak edenler için tercih edilecek bir roman.

SON YAZILAR

Shakespeare, Kafka, Orwell, Dostoyevski ve günümüz

Okuyanın okuduğundan, yazanların okunmadığından hemen herkesin kitapların pahallılığından yakındığı günümüz sularında edebiyat sandalında bir gezintiye ne dersiniz?

Your Stage + Art: Müziğin evrenselliğini kutlayan bir sahne

Bugün paylaşımcılığın ve özgürleşmenin buluştuğu ortak noktadan, müzikten konuşacağız. Your Stage + Art, müziğin insanları bir araya getirme gücüne inanan, müzisyenlere eşit ve özgür şartlar altında müzikseverlerle buluşma imkânı sunmaya çalışan bir oluşum. Sanatla ilgilenen herkesin yeteneklerini...

Edebiyat tekeli ve kırık kalemler

Ülkemizde okuma alışkanlığının çok fazla olmadığını biliyoruz. Bunun için çevremize bakmamız bile yeterli ama gelin sayılara da bir göz atalım. TÜİK’in 2023 yılında yaptığı araştırmaya göre...

İşçi Filmleri Festivali başlıyor

18. İşçi Filmleri Festivali, 14-19 Ekim tarihleri arasında Ankara’da sinemaseverlerle buluşacak. 14 Ekim günü saat 18.30’da Kavaklıdere Sineması’nda oyuncu Gözde Duru’nun sunuculuğunu yapacağı açılışta Sputnik’te...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol