Ana SayfaEkolojiDoğaKutup Martısı Rize kıyılarında fotoğraflandı

Kutup Martısı Rize kıyılarında fotoğraflandı

-

Kuş gözlemcisi Murat Saltuk, çok uzun zamandır, 140 yıldır Türkiye’de rastlanmamış bir martı türünü fotoğraflamayı başardı. Kutup martısı (Larus hyperboreus) olduğu belirlenen tür, Türkiye’de fotoğraflanan 475’inci kuş türü olarak kayıt altına alındı.

Murat Saltuk, geçtiğimiz Cuma günü Rize sahil şeridinde dolaşırken 140 yıldır  Türkiye kıyılarında görülmeyen bir Martı türünü fotoğrafladı. Fotoğraflanan kuşun önce hangi tür olduğuna karar verilemedi. Ancak  Türkiye’nin önde gelen kuş gözlemcilerinin bir araya gelerek fikir yürütmesi sonucu, bu türün en son 1874 yılında İstanbul’da görülmüş “Kutup martısı” olduğuna karar verildi.

Haberin yayılması sonucu ülkenin çeşitli yerlerinden Rize’ye gelen pek çok kuş gözlemcisi Rize Valisi Ersin Yazıcı’nın özel izni ile RİPORT Rize Liman sahasındaki gümrüklü alana girerek, duvar üzerine konmuş kuşu fotoğrafladı.

Kutup martısını ülkemizde fotoğraflayan ilk kişi olan Murat Saltuk, bu durumdan duyduğu gururu şu sözlerle ifade etti: “Bu kuşun görülmesi ülkemiz için çok büyük bir olay. Dünyada genelde kuzey bölgelerde yaşıyor. Buralara kadar gelmiş. Bu kuşun kaydını almak Rize’ye nasip oldu. İlk kaydı almış olmam da benim için büyük bir gurur oldu.”

Türkiye’nin her yerinden, 140 yıldır ülkemizde rastlanılmayan Kutup martısını görmek için kuş gözlemcilerin toplanması üzerine Rize Fotoğraf Sanatı Derneği Yönetim Kurulu üyesi Yusuf Berber, bu bölgenin korunmasını ve kuş gözlem istasyonu haline getirilmesini önerdi.

Rize Fotoğraf Sanatı Derneği (RİFSAD) Başkanı Emin Kanbur ise, Rize’nin gerçekten fotoğraf konusunda doğa harikası bir olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

“Türkiye’nin 30’a yakın endemik flora çeşitliliğinin yüzde 13’ü Rize’de bulunmaktadır. Florası ve faunası ile mükemmel bir ildeyiz. Bu ilde tabiki başlı başına fotoğrafçılığın bir ana dalıda kuş fotoğrafçılığıdır. İzmir, İstanbul, Samsun, Mersin ve diğer illerden gelen profesyonel kuş fotoğrafçıları, Rize’de toplandı. Bugün 1874 yılından sonra ilimizde ilk defa kuş gözlemcileri tarafından Kutup Martısı’nın fotoğrafı görüntülendi.”

Kaynak: HaberTürk, Deniz Haber
Hazırlayan: Selma Çam
Fotoğraf: ResimSitesi

SON YAZILAR

Çevre dostu mimarinin örneği: Sürdürülebilir yaşam, Casa Cosecha de Lluvia ve yağmur suyu yönetimi

Casa Cosecha de Lluvia, dağların kalbinde sürdürülebilirliğin ve yenilikçiliğin mükemmel bir örneğini sunuyor. Yağmur suyunu arıtan bu etkileyici yapı, çevre dostu tasarımıyla size ilham verecek! Robert...

Yeşil mimarinin geleceği: Tarımsal atıklardan mimarinin zirvesine; mısır koçanları karbon emici duvarlara dönüşüyor

Tarım atıklarının mucizevi dönüşümüne tanık olun: Mısır koçanlarından üretilen karbondioksit emen duvar kaplamalarıyla yeşil mimarinin geleceği şekilleniyor! Sürdürülebilirliğin sınırlarını zorlayan bu yenilikçi projeyi keşfedelim! İnşaat ve...

Ekoloji örgütlerinden Erzincan İliç için ortak açıklama

"Beklenen" felaket Erzincan İliç’te 13 Şubat 2024 tarihinde yaşandı. Uzmanlara kulak asmayan rantçılar para hırsları ile "öldürmeye", iktidar yargısıyla, bakanıyla, uygulamasıyla cinayetlere ortak olmaya ve...

Akyaka sen ne güzel şeysin

Çok, çok uzun zamandır Akyaka ve Nail Çakırhan’la ilgili bir yazı yazmak istiyordum. Geçenlerde Akyaka’yı yeniden görünce nicedir bekleyen bu yazının da vaktinin geldiği anladım. Akyaka Akyaka,...
Selma Çam
Selma Çam
Hayat hikayemi anlatmaktansa, hayatın kendi hikayesinden anladıklarımı anlatmayı yeğlerdim, oysa ki üç aşağı beş yukarı hepimizin hayattan anladığı ve anlamadığı aynı. Anlatmak ise kelimelerin yetersizliği içerisinde kendi anlamını kaybediyor. Hiç bir şey anlatmasam da anlayabilen için çok bile anlattım. Erkan Oğur'un da dediği gibi; "Bu işin sonu sessizlik."

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol