Ana SayfaEkolojiDoğaYeryüzünde insan yaşamasaydı, Dünya nasıl bir yer olurdu?

Yeryüzünde insan yaşamasaydı, Dünya nasıl bir yer olurdu?

-

Yeryüzünde insan olmadığını hayal edin. Sizce Dünya nasıl bir yer olurdu? Danimarkalı bilim insanları yaptıkları son araştırma ile bazı soruların cevabını verirken insanın yeryüzünde bulunmaması ihtimali gezegene umut veriyor.

Sputnik News’in haberine göre Danimarka’nın Aarhus Üniversitesi’nden bilim insanları Dünya’daki yabani hayvanların haritasını çıkardı. Çıkarılan haritadan elde edilen verilere göre vahşi yaşamın neredeyse yok olduğu Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika’da insan olmasaydı hangi hayvanların yaşayabileceği de belirlendi.

İnsansız Yeryüzü 2

Araştırmanın sonuçlarına göre, tüm ekosistem dengelerini bozan beşeriyet yeryüzünde bulunmasaydı Dünya büyük bir doğa koruma alanını andırırdı. Doğal yaşamın yok olmaya yüz tuttuğu Kuzey Avrupa’da kurtlar, geyik ve ayıların yanı sıra, filler ve gergedanlar da yaşayabilirdi.

Araştırmayı yürüten Profesör Jens Christian Svenning, “Kuzey Avrupa, insanlar yüzünden memeli çeşitliliğinin büyük ölçüde azaldığı tek bölge değil. Bu küresel bir olgu” dedi. Araştırmaya katılan bir diğer bilim insanı Dr. Soren Forby’e göre, insanlar olmasaydı muhtemelen Amerika ve Avrupa kıtasında, Afrika’dan daha fazla büyük memeli hayvan yaşar, türleri de sayıca çok olurdu.

Ekosistem dengelerini bozan tür: İnsan

Araştırmanın diğer sonuçlarına göre, yeryüzünde yaşayan en tehlikeli ve agresif tür, insan. İnsanın her yıl öldürdüğü hayvan ve balık sayısı diğer tüm yırtıcıların öldürdüğü sayıdan çok daha fazla. Bir de buna endüstriyel hayvancılığı eklediğimizde ortaya çıkacak sonuç oldukça ürkütücü. Sadece endüstriyel hayvancılık için yılda 56 milyar hayvan (balıklar hariç) insan çıkarları için katlediliyor.

İnsansız Yeryüzü 2

Kanada’daki Victoria Üniversitesi’nden Profesör Thomas E. Reimchen, insanın diğer avcı türlere göre daha farklı avlandığını belirtiyor. Daha çok yavru, yaralı, hasta ve yaşlı türleri avlayan diğer türler, insanın sistematik bir biçimde hayvan katletmesinin yanında oldukça masum kalıyor. Bulduğu her canlıyı öldürmeye odaklı insan, ekolojik zincire yaptığı ciddi müdahaleler ile eko dengeyi büyük ölçüde bozuyor. 

Hazırlayan: Burak Avşar

SON YAZILAR

Akyaka sen ne güzel şeysin

Çok, çok uzun zamandır Akyaka ve Nail Çakırhan’la ilgili bir yazı yazmak istiyordum. Geçenlerde Akyaka’yı yeniden görünce nicedir bekleyen bu yazının da vaktinin geldiği anladım. Akyaka Akyaka,...

Ankara’nın ilk, Türkiye’nin ikinci Botanik Parkı imara mı açılıyor?

Prof. Dr. Yüksel Öztan'ın Ankaralılara mirası, 3. derece doğal sit alanı olan Ankara'nın ilk botanik parkı bakanlığın onay vermemesine rağmen ticarete açılıyor. Proje için müellif...

Belgeselci Ben Fogle ile vahşi yaşam ve belgesel serisi üzerine söyleşi

Adını ilk kez Castaway isimli televizyon programında duyuran ve şu anda Vahşi Yaşama Dönüş (Return to the Wild) adlı programı sunan Ben Fogle, dünyanın dört...

Yeşil Düşünce Derneği’nin İklim Okulu 29-30 Nisan’da!

“Kimseyi Arkada Bırakmadan: Batı Karadeniz’de İklim Hareketinin Güçlendirilmesi” projesi kapsamında gerçekleştirilecek İklim Okulu ve forum etkinlikleri ile yerel yönetim, sivil toplum, devlet kurumları ve halk,...
Konuk Yazar
Konuk Yazar
Siz de Gaia Dergi'de yazılarınızın çıkmasını istiyorsanız [email protected] üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol