Ana SayfaYaşamLGBTİ+Rusya homofobide sınır tanımadı: Kamu alanlarında “yakınlaşan” eşcinsel erkeklere hapis cezası

Rusya homofobide sınır tanımadı: Kamu alanlarında “yakınlaşan” eşcinsel erkeklere hapis cezası

-

Yeni yasayla birlikte, özellikle eşcinsel çiftler toplum içinde “el ele tutuştukları ya da öpüştükleri için” para cezasına çarptırılacak ya da 15 güne kadar hapis cezası alacak. Rusya’nın homofobiye attığı ilk adım bu değil: “Eşcinsel propagandasına” karşı kabul edilen yasa ile çocukların görebileceği yerlerde eşcinsel çiftlerin bulunması ve “yakınlaşması” da suç olarak kabul ediliyordu.

antigaybill2
Yasa tasarısını sunan meclis üyelerinden biri Ivan Nikitchuk, bir gazeteye yaptığı açıklamada Komünist Partisi milletvekillerinden Nikolay Arefyev ile bu tasarıyı sunma nedenlerini 2013’te kabul edilen LGBTİ karşıtı yasanın etkisine dayandırdı ve homofobik açıklamalarını sürdürdü: “Çocuklarımızı ve torunlarımızı etkileyerek soyumuzu tehlikeye atan eşcinsellik, normal insanlar için ciddi bir tehdittir.” 

Nikitchuk, kadınların bu konuda daha “makul” davrandıklarını ve duygularıyla hareket ettiklerini söyleyerek yasanın onlar için geçerli olmayacağını, bunun bir “saygısızlık” olduğunu da ekledi. Yani yeni homofobik yasa kabul edilirse yalnızca eşcinsel erkekler “cezalandırılacak.”

A protester in Berlin, Germany demonstrating against Russian anti-gay law
İnsan Hakları Gözlemevi araştırmacılarından Tanya Cooper ise yasa tasarısına karşı çıktı: “Ayrım gözeten bu yasa, eşcinsel bireyleri oldukları gibi davrandıkları için sınırların dışında bırakıyor, bu kabul edilemez.”

Tasarının gündeme gelmesinin ardından bir televizyon programında konuşan Devlet Başkanı Vladimir Putin ise eşcinsellik karşıtı yasaların “zulüm” olmadığını ekleyerek şunları söyledi: “Etnik kökenleri, inançları ya da cinsel tercihleri ilgilendiren haklar cezalandırılmamalı.”

Kaynak: Pink News 

SON YAZILAR

KAOS GL ve 17 Mayıs’tan anayasa açıklaması: Haklarımızı savunacağız

Depremle rafa kaldırılan Anayasa değişikliği, 2 Ekim 2023’te Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ın yaptığı TBMM konuşmasıyla resmi olarak gene gündemimize girdi. Yapılmak istenenin hak ve özgürlükleri...

154 gazeteciden ortak açıklama: Daha fazla LGBTİ+’lara şiddet ve yasak haberi yazmak istemiyoruz

154 gazeteci ortak bir açıklama yayınlayarak, “Daha fazla LGBTİ+’lara şiddet ve yasak haberi yazmak istemiyoruz” dedi. Gazeteciler, LGBTİ+ Onur Ayı gelir gelmez yasaklar ve şiddetin...

17 Mayıs Derneği Esenlik Buluşmaları yoga ve nefes çalışmalarıyla devam ediyor

17 Mayıs Derneği'nin LGBTİ+ aktivistlerini güçlendirmeye yönelik düzenlediği Esenlik buluşmaları yoga ve nefes çalışmalarıyla devam ediyor. 14 Mart ve 16 Mart tarihlerinde gerçekleşecek online çalışmalara...

Esat – Eryaman Davası 22 Şubat’ta: #ZamanaBırakmıyoruz

2007 yılından beri devam etmekte olan, saldırıya uğrayan ve yaşadıkları yerlerden göçe zorlanan trans kadınların adalet arayışı olan Eryaman-Esat davasında, 22 Şubat Çarşamba günü Ankara 30. Ağır...
Esra Çelik
Esra Çelik
Yaşar Üniversitesi Mütercim Tercümanlık bölümü öğrencisi, flag futbol oyuncusu ve hayvan hakları aktivisti. İyileşme için okuyan, gören, "çeviren".

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol