Ana SayfaEkolojiDoğaİztuzu 'nöbeti' devam ediyor

İztuzu ‘nöbeti’ devam ediyor

-

İztuzu Plajı’nın işletme hakkını alan DALÇEV adlı özel şirketin tesise yeniden girmemesi için tutulmaya başlanan nöbet altıncı gününde.

İztuzu Plaj’ının işletme hakkını alan İngiliz ortaklı şirket DALÇEV’in (Dalyan Çevre Turizm Ticaret Limited Şirketi) yetkililerinin, 28 Aralık 2014 gecesi tesisleri devralmaya gelmesi büyük tepkilere yol açmıştı. Olayın ardından bölgede jandarma ekipleri geniş güvenlik önlemleri alırken, tesislerin bulunduğu alana kimsenin girişine izin vermedi. Dalyan’a gelen Muğla Vali Yardımcısı Kamil Köten, Dalyan Jandarma Karakolu’nda Ortaca Kaymakamı Hüseyin Yılmaz ve Ortaca Belediye Başkanı CHP’li Hasan Karaçelik’in de katılımıyla bir toplantı düzenledi. Toplantıda alınan karar neticesinde sahile gelen jandarma ekipleri, her iki tarafla görüşerek sahili boşalttı ve nöbeti devraldı.

Bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çevrecilerin, DALÇEV’in tekrar İztuzu’ndaki tesislere girmemesi için yılbaşı gecesinden itibaren plajın girişinde beklemeye başlamasıyla altıncı gününe ulaşan nöbette katılımcı sayısı 886 oldu. Katılanlar tarafından oluşturulan, eyleme destek verenlerin isimlerinin yer aldığı panoya yeni  isimler eklendi; oluşturulan anı defterine düşünceler yazıldı. 

Eyleme destek için gelenler yanlarında kekler, meyveler getirirken; nöbete sanatçıların da ilgisi yoğundu. Ege Yolcu Grubu üyesi yaklaşık 20 motosiklet tutkunu da alanda çadır kurup geceyi burada konaklayarak geçirdi. Yerel sanatçılar Mete Şen ile Gökhan Budak bağlama eşliğinde türküler söyledi. Nöbete destek için gelenler zeybek oynayıp, halay çekti.

”Hu Hu İztuzu”

CHP Muğla Milletvekilleri Nurettin Demir İle Süha Aldan’ın katıldığı etkinlikler gecenin ilerleye saatlerine kadar sürdü. İstanbul’dan Dalyan’daki dostlarının yanına yılbaşı tatili için gelen görsel iletişim ve performans sanatçısı Alper Akçay, beraberindeki altı arkadaşının tef ve bağlama çalarak söyledikleri ilahiler eşliğinde Sinem Beşkurt ile sema gösterisi yaptı. Doğaçlama olarak gerçekleştirdikleri bu gösterinin provasını İztuzu Kumsalı’nda yaptıklarını belirten Akçay, “İstanbul’dan buraya dostlarımla birlikte yeni yıla girmek için gelmiştik. İztuzu Plajı ile ilgili bu durumdan haberdar olduk. Plajı görmek için geldiğimizde buradaki kalabalığı gördük. Arkadaşlarımla birlikte ilahiler söyleyerek buradaki dostların direnişine destek olup, danslar ve sema gösterileri yapıp onlara can katacağız” dedi. Çok beğenilen gösteri sonrasında izleyenler gruba bir isim konulmasını istedi. Grubun bundan böyle ‘Hu Hu İztuzu’ olarak anılması konusunda hemfikir olundu.

Önceki günlerde olduğu gibi, İztuzu için 1987 yılından bu yana verilen mücadeleleri anlatan slayt gösterisinin izlenmesiyle devam eden etkinlikte Dalyan’da yaşayan bir Hollandalı çevre aktivisti olan emekli İngilizce öğretmeni Maria Joker, “Buraya destek için geldim. Yapılan bu işlem gerçekten çok kötü oldu. Anlamıyorum neden şirketin ismi DALÇEV. Çünkü bunlar çevre dostu değil. Biz buranın eski düzende işletilmesinden yanayız” dedi.

Ege Yolcu Motor Grubu Başkanı Nadir Şahin de “İztuzu halkındır halkın elinden kalmalıdır” diyerek şöyle konuştu: “Bu gece buraya eyleme destek olmak için geldik. Çadırlarımızı kuracağız ve geceyi burada geçireceğiz. Süreci basından takip ediyoruz. Ortaca Belediye Başkanı’nın açıklamalarına ve konuya vakıfız. Başkanın bütün söylediklerine aynen katılıyoruz. İztuzu’nun herhangi bir şirkete ve şahsa verilmesine değil, burada hukuksuz bir ihale süreci var, şikayetimiz sadece bunadır.”

Dalyan’da yerleşik olarak yaşayan İngiliz Liz Lowles da panodaki katılımcılar arasına ismini yazıp, imzaladıktan sonra, “Yıllar önce de burada buna benzer bir eylem başlamıştı. Şimdi de bugün yapılan bu eyleme bizler destek veriyoruz” dedi.

Kaynak: DHA (Süleyman İLTER- Cihan KAYA)

SON YAZILAR

İZBAN’daki boş koltuk

Ege’nin medeniyetler beşiğinde büyüttüğü bir kenttir İzmir. Çarpık kentleşme yıllarıyla, eş, dost, tanıdık, ahbap, yandaş, kayırıla kayırıla bir tuhaf kentleşmiştir. Büyümüştür büyümesine ama körfez kenarına dizilmiş...

Akyaka sen ne güzel şeysin

Çok, çok uzun zamandır Akyaka ve Nail Çakırhan’la ilgili bir yazı yazmak istiyordum. Geçenlerde Akyaka’yı yeniden görünce nicedir bekleyen bu yazının da vaktinin geldiği anladım. Akyaka Akyaka,...

Ankara’nın ilk, Türkiye’nin ikinci Botanik Parkı imara mı açılıyor?

Prof. Dr. Yüksel Öztan'ın Ankaralılara mirası, 3. derece doğal sit alanı olan Ankara'nın ilk botanik parkı bakanlığın onay vermemesine rağmen ticarete açılıyor. Proje için müellif...

Belgeselci Ben Fogle ile vahşi yaşam ve belgesel serisi üzerine söyleşi

Adını ilk kez Castaway isimli televizyon programında duyuran ve şu anda Vahşi Yaşama Dönüş (Return to the Wild) adlı programı sunan Ben Fogle, dünyanın dört...
Yeşim Özbirinci
Yeşim Özbirincihttp://www.wearethehippies.com
İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. Muhabir ve editör olarak çalıştı. Son yıllarda çevre bilimine merak sardı. Gezmeyi ve kamp yapmayı seviyor.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol