Ana SayfaEkolojiDoğaDünyanın en önemli doğal alanlarının toplamda İskoçya büyüklüğünde bir kısmı 12 yılda...

Dünyanın en önemli doğal alanlarının toplamda İskoçya büyüklüğünde bir kısmı 12 yılda yok oldu

-

BirdLife International, RSPB (BirdLife’ın İngiltere kolu) ve İtalya’dan bilim insanlarının bir araya gelip uydu görüntüleri kullanarak yaptıkları araştırmalar ortaya koyuyor ki, 2000-2012 yılları arasında Dünya’dan, toplamda İskoçya büyüklüğünde doğal alan eksildi.

tesso nilo orman

Araştırmalar 7 bin doğal alan incelenerek yapıldı. Önemli Kuş ve Biyoçeşitlilik Alanları (ÖKA) içerisinden 2000 yılından itibaren eksilen alan 73 bin kilometre kare ile İskoçya’nın büyüklüğüne eşit. Bu miktar da toplam ÖKA hacminin yüzde 2,5’ine denk geliyor.
En çok kaybın yaşandığı ülkeler ise Brezilya, Paraguay, Endonezya, Malezya, Madagaskar ve Gana olarak tespit edildi.

Araştırmaya RSPB’den katılan koruma biyoloğu Graeme Buchanan, kayıpların en çok yaşandığı bölgelerin, biyoçeşitlilik pınarları olarak görülebilecek tropik bölgeler olduğunu belirtiyor. Yüzde 2,5 miktarında bir alan belki kulaklarımıza az bir alanmış gibi gelebilir; fakat tropik bölgeler gibi türlerin sıkışık ve çeşitli olduğu yerlerde, çok az bir alan bile kaybedildiğinde, suların kalitesinden tutun da diğer bölgelere göç eden göçmen kuşların yoğunluğuna kadar pek çok şey değişir. Sadece oraya özgü ve başka hiç bir yerde bulunmayan çok değerli türler de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya gelir. Ekolojide her zaman olduğu gibi, küçük sanılan değişikliklerin yayılarak büyüyen bir etkisi vardır.

İncelenen bölgelerin geneli, toplam alanının sadece yüzde 1’ini kaybetmiş olsa da bazı bölgelerde çok büyük ormanlık alanlar eksilmiş. Arjantin’deki Salta Ormanı mesela, yüzde 72’sini kaybetmiş. Onu yüzde 69 ile Endonezya’daki Rawa Lunang ve yüzde 65 ile yine Endonezya’daki Tesso Nilo Ulusal Parkı izliyor.

Land clearing in the heart of Tesso Nilo National Park, Riau province, Indonesia on Saturday 28 September 2013. The park suffers heavy encroachment from illegal loggers and illegal settlers who clear the park for crops and palm oil plantations, as well as village sites. Already, 28,600 hectares, or about a third of the park, has been deforested. Even when the park was being established Ardiles Rante/Greenpeace.

Buchanan durumla ilgili ayrıca ekliyor; “Artık, belirlenmiş Önemli Kuş ve Biyoçeşitlilik Alanları’nın ve diğer koruma alanlarının takibi uydular aracılığıyla çok kolay. Dünyanın biyoçeşitlilik açısından en önemli ve zengin alanları olarak tespit edilen bu alanları korumak devasa bir önem teşkil ediyor. Hükûmetler 2020’ye kadar bu alanların en az yüzde 17’sini korumaya söz verdiler. İnsanların da günümüzde, dünyanın herhangi bir yerinden bilgisayara girip gidişatı takip etme imkanları var.

Birdlife International yetkilileri ayrıca, bu sürecin takibinde olacaklarını ve doğal alanların korunması için çeşitli projeler yürütmeye devam edeceklerini de belirtiyor.

Aşağıda görmüş olduğunuz harita 2000 ve 2012 yılları arasında Önemli Kuş ve Biyoçeşitlilik Alanları’ndan kaybedilen alanların yüzde hesabıyla ifadesidir.harita orman

Harita göz önünde bulundurulduğunda ülkemizin bu konuda çok dikkatli olmadığı yine ve her zamanki gibi ortaya çıkıyor.

Kaynak: Birdlife

SON YAZILAR

Akyaka sen ne güzel şeysin

Çok, çok uzun zamandır Akyaka ve Nail Çakırhan’la ilgili bir yazı yazmak istiyordum. Geçenlerde Akyaka’yı yeniden görünce nicedir bekleyen bu yazının da vaktinin geldiği anladım. Akyaka Akyaka,...

Ankara’nın ilk, Türkiye’nin ikinci Botanik Parkı imara mı açılıyor?

Prof. Dr. Yüksel Öztan'ın Ankaralılara mirası, 3. derece doğal sit alanı olan Ankara'nın ilk botanik parkı bakanlığın onay vermemesine rağmen ticarete açılıyor. Proje için müellif...

Belgeselci Ben Fogle ile vahşi yaşam ve belgesel serisi üzerine söyleşi

Adını ilk kez Castaway isimli televizyon programında duyuran ve şu anda Vahşi Yaşama Dönüş (Return to the Wild) adlı programı sunan Ben Fogle, dünyanın dört...

Vegan dövmeci ile vegan dövme hakkında

Günümüzde özellikle veganlar vücutlarına kazıdıkları dövmelerin de hayvansal içermesinden çekiniyorlar. Bu noktada bir takım kafa karışıklıkları söz konusu. Biz de bu kafa karışıklıklarını gidermek adına...
Selma Çam
Selma Çam
Hayat hikayemi anlatmaktansa, hayatın kendi hikayesinden anladıklarımı anlatmayı yeğlerdim, oysa ki üç aşağı beş yukarı hepimizin hayattan anladığı ve anlamadığı aynı. Anlatmak ise kelimelerin yetersizliği içerisinde kendi anlamını kaybediyor. Hiç bir şey anlatmasam da anlayabilen için çok bile anlattım. Erkan Oğur'un da dediği gibi; "Bu işin sonu sessizlik."

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol