Ana SayfaEkolojiHayvanlar AlemiZebralar çizgilerini nereden aldılar?

Zebralar çizgilerini nereden aldılar?

-

UCLA’dan (Kaliforniya Üniversitesi, Los Angeles) Brenda Larison öncülüğünde bir grup bilim insanı, zebraların çizgilerini nereden aldığı sorusunu kısmen cevapladılar. Bu şekilde belirgin çizgilerin oluşmasının nedeni olarak zebraların yaşadığı bölgelerin çevresel koşulları ve sıcaklığı olabileceğini belirttiler.

Ocak ayında çevrimiçi bir gazetede yayınlanan haberde, araştırmacılar çizgilerle ısı arasındaki etkileşimin olası yararlarını dile getirdiler. Bunların arasında zebraların vücut ısılarının kontrolü ve sinekler yoluyla geçebilecek hastalıklara karşı korunmasını da saydılar.

Daha önceki çalışmaların özellikle tek bir yöntem üzerinde odaklandığını belirtirken, UCLA kolejinde ekoloji ve evrim biyolojisi profesörü Thomas B. Smith, konu üzerine yapılan diğer çalışmalardaki yaklaşımların kesin bir sonuca ulaşamamasının nedeni olarak bu fenomenin, ısının da etkisiyle ortaya çıkan kompleks yapısına dikkat çekti.

UCLA’nın ekoloji ve evrim biyolojisi departmanında bir araştırmacı olan ve çalışmayı yürüten Larison ve çalışma arkadaşları, üç zebra türünden en geniş çizgi çeşitliliğine sahip bayağı zebraları inceledi. Daha sıcak bölgelerdeki zebraların çizgileri daha kalın ve tüm vücutlarını kaplarken diğer bölgedeki –özellikle kışları daha soğuk geçen, Güney Afrika ve Namibya gibi– zebraların çizgilerinin sayıca daha az ve daha ince olduklarını gözlemlediklerini, hatta kimi durumlarda ayaklar ve vücutlarının bazı bölgelerinde hiç çizgi olmadığını dile getirdiler.

Biyologların bulgularına göre zebralar, iki milyon yıldan fazla bir süre önce atlardan evrildiler. Bilim insanları, bundan önce zebraların çizgilerinin oluşma nedenleri ile ilgili varsayımda bulunarak, bir neden üzerinden ya da dört ana nedenin birkaç tanesinin kombinasyonunu ele alarak incelediler. Bu kombinasyonlar ise yırtıcılara karşı kamuflaj, hastalık taşıyıcı böceklere karşı korunma, vücut ısılarının kontrolü ve sosyal uyum. Önceki birçok çalışma sadece tek bir varsayım üzerinden giderek bu fenomenin nedenlerini ortaya çıkartmaya çalışmıştı. Larison yönetimindeki proje, varsayımların toplamını değerlendiren ilk araştırma olma niteliğini taşıyor.

Kaynak: ENN

SON YAZILAR

THY yine bir kediyi kaybetti, yine sorumluluk almıyor

Daha önce defalarca yolcular ile seyahat eden evcil hayvanların kaçmasına ya da ölmesine sebep olan THY yeni bir skandala imza attı. 31 Ocak Pazartesi akşamı...

İstanbul Dolphinarium önünde yunus işkencelerine ve esaretine karşı protesto

Hayvan Özgürlüğü Aktivistleri İstanbul Dolphinarium’u protesto ederek Burak Özgüner’i andı.

Avrupa’daki her beş kuştan biri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Kuşların tehlike kategorilerini belirleyen ve neden yok olduklarını ortaya koyan, Avrupa Kuşları Kırmızı Listesi Güncellendi. Dünya Kuşları Koruma Kurumu, Avrupa genelinde 54 ülke ve bölgeden...

Tayland donanması askerleri yanan ve batmakta olan gemiden kedileri kurtardı

Tayland donanması yanan ve batmakta olan bir gemiye terk edilen 4 kediyi kurtardı. Salı günü gerçekleşen kazada öncelikle insan tayfasının boşaltıldığı anlaşıldı. Bu durumda görev...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol