Ana SayfaEkolojiDoğaYaşam döngüsüne büyük katkı sağlayan beş hayvan

Yaşam döngüsüne büyük katkı sağlayan beş hayvan

-

Var olan her canlı, ekosistem için doldurulamaz bir yere sahiptir. Miniğinden devine tüm hayvanlar kutlu döngüde birbirlerine fayda sağlar; ki bu faydalar listelere sığmaz taşarlar. İşte bu hayvanlardan bize sağladığı yararları ile minnetimizi hak eden beş tanesi!

1- Bal Arıları

Arılar dünya için baldan daha önemli olan tozlaşmayı sağlarlar. Tozlaşma bitki yaşamını etkileyen baş faktördür. Bizi ve hayvanları besleyecek olan bitkiler tozlaşma ile var olabilir. Ne yazık ki dünya üzerindeki 250 milyar arının yok oluşu insan ile doğa etkileşimi yüzünden meydana geldi.

Bal Arıları
(Fotoğraf Kaynağı: beneficialbugs.org)

2- Yarasalar

Günümüzde insanlar vampirler ile yarasaları kolaylıkla özdeşleştirebiliyor. Oysa yarasaların sadece bir türü kan içer. Yarasalar dünya üzerinde büyük bir olumlu etkiye sahiptir. Yarasalar böcek tüketiminde sağlam bir rol oynar. Yani bu gece uyumak için başınızı yastığa koyduğunuzda baş ucunuzda sevimli bir örümceğe rastlamadıysanız bunun için yarasalara teşekkür edebilirsiniz.

Yarasalar
(Fotoğraf Kaynağı: National Geographic)

3- Planktonlar

Planktonların önemi nedir? Planktonlar hepimizin nefesidir. Fotosentez yetenekleri sayesinde oksijen üretmekte ve dünyaya dağıtmakta önemli rol oynarlar. Dünya oksijenin yarısını borçlu olduğumuz planktonlar, derin bir nefes çekip teşekkür edebileceklerimizden.

Plankton
(Fotoğraf Kaynağı: Wikimedia)

4- Primatlar

Ormanların bahçıvanları gibi hareket eden uzak kuzenlerimiz yeme alışkanlıklarıyla doğal tohum taşıyıcılarımız. Bu neden önemli? Tropik yağmur ormanları küresel yağış oranlarımızı etkiler. Bu ormanların büyümesine yardımcı olmak bir bakıma yer yüzünün yaşamını sürdürmesini sağlamaktır.

Primatlar
(Fotoğraf Kaynağı: Wikispace)

5- Kelebekler

Güzel kanatlarıyla polen dağıtımını sağlayan kelebekler, iklim değişikliği tahminlerine yardımcı oluyor. Yapılan araştırmalar, Avrupa’daki kelebeklerin iklim değişikliği sebebiyle sürekli kuzeye göçtüğünü söylüyor. Kelebekler yaşamak için ılık iklimleri tercih eder. Araştırmaların gösterdiğine göre, kelebekler kuzey yarım kürede normalde olduğundan daha erken ortaya çıkıyor. Bu da bilim adamlarının iklim değişikliğinin etkilerini incelemelerine ve bunu önlemek için neler yapabileceklerini bulmalarına yardım ediyor.

Kelebekler
(Fotoğraf Kaynağı: nathab.com)

Kaynak: The Dodo

SON YAZILAR

Akyaka sen ne güzel şeysin

Çok, çok uzun zamandır Akyaka ve Nail Çakırhan’la ilgili bir yazı yazmak istiyordum. Geçenlerde Akyaka’yı yeniden görünce nicedir bekleyen bu yazının da vaktinin geldiği anladım. Akyaka Akyaka,...

Ankara’nın ilk, Türkiye’nin ikinci Botanik Parkı imara mı açılıyor?

Prof. Dr. Yüksel Öztan'ın Ankaralılara mirası, 3. derece doğal sit alanı olan Ankara'nın ilk botanik parkı bakanlığın onay vermemesine rağmen ticarete açılıyor. Proje için müellif...

Belgeselci Ben Fogle ile vahşi yaşam ve belgesel serisi üzerine söyleşi

Adını ilk kez Castaway isimli televizyon programında duyuran ve şu anda Vahşi Yaşama Dönüş (Return to the Wild) adlı programı sunan Ben Fogle, dünyanın dört...

THY yine bir kediyi kaybetti, yine sorumluluk almıyor

Daha önce defalarca yolcular ile seyahat eden evcil hayvanların kaçmasına ya da ölmesine sebep olan THY yeni bir skandala imza attı. 31 Ocak Pazartesi akşamı...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol