Ana SayfaEkolojiDoğaYeşil ekonomiye geçen Ruanda kazançlı çıktı

Yeşil ekonomiye geçen Ruanda kazançlı çıktı

-

Ruanda, 2001 ile 2012 yılları arasında her sene, yüzde 8 olmak üzere, inanılmaz bir sosyo-ekonomik gelişim gösterdi. Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın görüşlerine göre Ruanda, çok büyük bir ekonomik patlamanın eşiğinde.

Başardığı iyileştirmenin rahatlığına kapılmayan Ruanda, politikalarına akılcı yollarla devam etti. Ekonomik gelirinin büyük bir kısmını turizm ve kahve ticaretinden sağlayan bu Afrika ülkesi, geleceğiyle ilgili atılım yapmaya ve çevreyi koruma çalışmalarını güçlendirmeye karar verdi.

Dünyadaki en ender goril türü olan Gorilla beringei graueri gibi Ruanda’ya özgür dağ gorillerini korumakla ve Nyabarongo-Akagera bölgesinde bulunan sulak alanlarını yenilemekle ilgili projeler, şu ana kadar ülkenin ekonomik ve çevresel alanda atmış olduğu adımlardan sadece bir kısmı. Kongo Demokratik Cumhuriyeti ile işbirliği yaparak, ekosistemlerini yenileyen Ruanda, Virungas Milli Parkı’nda bulunan soyu tehlikedeki gorillerinin popülasyonunda az da olsa bir artış yaratabildi.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti ile işbirliği yaparak, ekosistemlerini yenileyen Ruanda, Virungas Milli Parkı’nda bulunan soyu tehlikedeki gorillerinin popülasyonunda az da olsa bir artış yaratabildi.

Goril popülasyonlarını korumaya alıp çoğaltmasının Ruanda’ya turizm açısından da çok büyük getirileri oldu. Turizm sektöründen elde edilen kazanç, ülke ekonomisinin gelişmesine en büyük katkıyı sağlıyor ve aynı zamanda turistlerin büyük bir çoğunluğu da gorilleri görmek için ülkeyi ziyaret ediyor.

1990’larda ülkenin turizminde bir düşüş oldu. 2000 yılında ise toplamda 1200 turist gorilleri görmek için ülkeye giriş yaptı. Ekosistemlerin yenilenmesi sonucu, 2004 yılında turist sayısı, rekor denecek bir yükselmeyle 7417’ye çıktı. Gorilleri görmek için kişi başına 375 dolar veren turistler, 2005’ten beri ülkeye toplamda her yıl 3 milyon dolar kazandırdı. Milli Parka yapılan ziyaretlerin artması, yerel halka da pek çok yeni iş imkanı yarattı.

Ruanda, turizmden elde ettiği kazancın çoğunu çevre koruma ve geliştirme çalışmalarına harcayarak, yerel halkın daha da fazla fayda sağlayacağı ortamı oluşturmaya çalışıyor.

Ruanda Turizm
Ruanda, turizmden elde ettiği kazancın çoğunu çevre koruma ve geliştirme çalışmalarına harcayarak, yerel halkın daha da fazla fayda sağlayacağı ortamı oluşturmaya çalışıyor.

Ruanda’nın sulak alanlarını yenileme çalışmaları da ekonomisinde bir mihenk taşı oldu. Ruanda’nın 1650 km2’lik bir alanını kaplayan sulak alanları, ülkenin yüzde 7’sine denk geliyor. Nyabarongo’da bulunan Akanyaru’nun sazlıklarla dolu göl kıyısı ve Akagera Milli Parkı, özellikle barındırdığı kuş türleriyle biyoçeşitlilik için sıcak noktalar.

Aynı zamanda, Ruanda Doğa Koruma Birliği, Nyabarongo Nehri kıyısında yapılan yasa dışı tarımın önüne geçmek için uğraş veriyor. Bu kapsamda, nehir kıyısında yapılan tarımı engelleyip, yerel halkı papirüs ve hint darısı gibi sulak alanlardan elde edilen sürdürülebilir tarım ürünlerini yetiştirmek ve işlemek üzerine eğitiyor. Yapılan çalışmalar sonucunda ekonomik açıdan Ruanda yine kazançlı çıktı. Örneğin; geliştirmelerden önce, geçimini düşük kalite ürünlerle sepet örerek kazanan insanlar, bir ürünü iki-üç dolara satıyordu. Edindikleri eğitim ve yeni piyasalara erişim olanağı sonrası aynı sepetçiler, yüksek kalite ham madde ile ördükleri ürünlerin her birinden 10 dolar kazanmaya başladı.

Ruanda’nın başarısı, ekosistemlerin korunmasının ekonomik açıdan da faydalı bir durum olabileceğini açıkça ortaya koydu. Ruanda’nın biyoçeşitliliğini koruyarak edindiği kazanımın yıllık 21-72 trilyon doları bulduğu tahmin ediliyor.

Ruanda’da meydana gelen değişimler, yeşil ekonomiye geçmenin, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeler için gerekli ve yararlı olduğunu gözler önüne seriyor.

Kaynak: UNEP

SON YAZILAR

Çiftçilerin isyanını, toprağın çığlığını duydun mu?

Dünyanın dört bir yanında çiftçiler meydanlarda seslerini yükseltiyor. Peki neden? Çünkü toprağın gerçek sahipleri, artık daha fazla susamıyor. Çığlıkları dünyaya yayılıyor, kulak veren var mı? Çiftçinin...

Yeşil mimarinin geleceği: Tarımsal atıklardan mimarinin zirvesine; mısır koçanları karbon emici duvarlara dönüşüyor

Tarım atıklarının mucizevi dönüşümüne tanık olun: Mısır koçanlarından üretilen karbondioksit emen duvar kaplamalarıyla yeşil mimarinin geleceği şekilleniyor! Sürdürülebilirliğin sınırlarını zorlayan bu yenilikçi projeyi keşfedelim! İnşaat ve...

Akyaka sen ne güzel şeysin

Çok, çok uzun zamandır Akyaka ve Nail Çakırhan’la ilgili bir yazı yazmak istiyordum. Geçenlerde Akyaka’yı yeniden görünce nicedir bekleyen bu yazının da vaktinin geldiği anladım. Akyaka Akyaka,...

Ankara’nın ilk, Türkiye’nin ikinci Botanik Parkı imara mı açılıyor?

Prof. Dr. Yüksel Öztan'ın Ankaralılara mirası, 3. derece doğal sit alanı olan Ankara'nın ilk botanik parkı bakanlığın onay vermemesine rağmen ticarete açılıyor. Proje için müellif...
Selma Çam
Selma Çam
Hayat hikayemi anlatmaktansa, hayatın kendi hikayesinden anladıklarımı anlatmayı yeğlerdim, oysa ki üç aşağı beş yukarı hepimizin hayattan anladığı ve anlamadığı aynı. Anlatmak ise kelimelerin yetersizliği içerisinde kendi anlamını kaybediyor. Hiç bir şey anlatmasam da anlayabilen için çok bile anlattım. Erkan Oğur'un da dediği gibi; "Bu işin sonu sessizlik."

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol