Ana SayfaKültür & SanatEski tarihten bir gelenek: Masal anlatıcılığı

Eski tarihten bir gelenek: Masal anlatıcılığı

-

Asırlar boyunca süregelen masallar, anlatıcısının elinde, dilinde, gözlerinde şekillenen sihirli sözcüklerdir.

Masallarda belirsiz bir zamanda, hayali bir yerde, gerçeklikte karşılaşamayacağımız hayali kahramanlarla buluşuruz. Zümrüdüanka’yı zihnimizde biz yaratırız, rengiyle ve cismiyle istediğimiz gibi oynarız.

Masal anlatıcısı kelilmeleri hayaliyle şekillendirir, beden diliyle oluşturduğu büyülü dünyanın içine dinleyicilerini çeker. Bu büyülü dünyayı oluştururken sonsuz hayal gücünden yararlanır.

Gökyüzündeki yıldızları elleriyle birleştirip nesne oluşturur, masal kahramanlarının ormandan kaçmasına yardım etmek için perilerden yardım alır, kötü kalpli krala karşı gelip prensesi sevdiği adam ile buluştururlar.

Bizim evin masal anlatıcısı babaannemdi. Gece yatmadan önce anlattığı peri masalları, uyumadan önce hayalimde tekrar tekrar şekillenirdi. Daha önce dinlediğim masalları tekrar tekrar anlatmasını ister, her anlatışında zihnimde farklı yerler, farklı kahramanlar canlandırırdım.

Çocuklara masal anlatmak…

Kurgusu ve sonunu bildiğim bir masalı neden tekrar tekrar dinlemek isterdim ki?

Masal anlatıcısının rolü işte tam olarak burada ortaya çıkıyor. Çocuklara masal anlatmak, onların gerçek hayatta var olan iyiliği ve kötülüğü görmelerini, düş gücünü geliştirmelerini sağlar. Kötü kalpli cadı masal kahramanını kaçırsa da, Kurt, kırmızı başlıklı kızın büyükannesini yutsa da, masallarda hep bir umut vardır ve hep mutlu sonla biterler; bu sebeple ailelerin masallarda gerçekleşen kötü olaylar sebebiyle çocuklarına masal anlatmaktan çekinmemeleri gerekir.

“Eğer çocuklarınızın zeki olmasını istiyorsanız, onlara masal okuyun. Eğer onların daha zeki olmasını istiyorsanız daha fazla masal okuyun.” Albert Einstein

masal-anlaticiligi-3Masallar sadece çocuklara değil, yetişkinlere de anlatılır. Kendini masal anlatıcılığı yönünde geliştirmek ve yaratıcı beceri kazandırmak için bununla ilgili çok sayıda eğitim bulunuyor ve bu eğitimler masal anlatıcılığı kazandırmakla birlikte kişinin özgüvenini artırmayı, konuşma ve beden dilini kullanma becerisi ve hayal gücünü geliştirmeyi amaçlıyor.

Asırlardır süregelen bu gelenek, teknolojinin ilerlemesine ve farklı nesillerin gelişmesine rağmen zaman ve mekân değişse de özüne bağlı kalarak devam edecek gibi görünüyor.

SON YAZILAR

Shakespeare, Kafka, Orwell, Dostoyevski ve günümüz

Okuyanın okuduğundan, yazanların okunmadığından hemen herkesin kitapların pahallılığından yakındığı günümüz sularında edebiyat sandalında bir gezintiye ne dersiniz?

Your Stage + Art: Müziğin evrenselliğini kutlayan bir sahne

Bugün paylaşımcılığın ve özgürleşmenin buluştuğu ortak noktadan, müzikten konuşacağız. Your Stage + Art, müziğin insanları bir araya getirme gücüne inanan, müzisyenlere eşit ve özgür şartlar altında müzikseverlerle buluşma imkânı sunmaya çalışan bir oluşum. Sanatla ilgilenen herkesin yeteneklerini...

Edebiyat tekeli ve kırık kalemler

Ülkemizde okuma alışkanlığının çok fazla olmadığını biliyoruz. Bunun için çevremize bakmamız bile yeterli ama gelin sayılara da bir göz atalım. TÜİK’in 2023 yılında yaptığı araştırmaya göre...

İşçi Filmleri Festivali başlıyor

18. İşçi Filmleri Festivali, 14-19 Ekim tarihleri arasında Ankara’da sinemaseverlerle buluşacak. 14 Ekim günü saat 18.30’da Kavaklıdere Sineması’nda oyuncu Gözde Duru’nun sunuculuğunu yapacağı açılışta Sputnik’te...
Sevil Gezer
Sevil Gezer
İktisat mezunu. Sosyalist. Doga gezileri, insan haklari, tarim, ekoloji, uzay, bitki ve mantar ile ilgili,hayvansever.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol