Ana SayfaYaşamDünya KültürleriTiebele Köyü’nün renkli simgesi: Birbirinden eşsiz desenlerle kaplı çamur evler

Tiebele Köyü’nün renkli simgesi: Birbirinden eşsiz desenlerle kaplı çamur evler

-

Afrika’nın batısında bulunan Burkina Faso’nun güneybatı kesiminde; Tiebele olarak adlandırılan yaklaşık 1,2 hektarlık küçük bir köy bulunuyor. Kassena şehrinin kalbinde taht kurmuş olan Tiebele, sukhalalar ile yani penceresi bulunmayan rengârenk desenlerle bezenmiş evlerle doludur. Burkina Faso’da bilinen en eski etnik grup olan Kassenalılar, 15.yüzyıldan beri burada yaşamlarını sürdürmektedir.

Tiebele mimarisi, Kassena insanlarının inşa geleneklerini yansıtmaktadır

Kassenalılar aslında, zengin kültürlerini ifade etmek için doğal kaynaklarını kullanmaktadırlar. Tebeşir ve renkli çamurla dış duvarları boyayarak, karmaşık desenlerle evlerini dekore etmektedirler.

Duvarlardaki desenler
Evler erkekler tarafından inşa edildikten sonra, boyama görevi kadınlara kalıyor

Evler son derece ince işçilik ve narin desenlerle işlenmiş, yerel desenler ile süslenmiştir. Her evin farklı bir geometrik şekli, farklı bir çizgisi bulunmaktadır. Duvar dekorasyonu her zaman Gurunsi kadınları tarafından yapılır ve bu Gurunsi topluluğu MS 16. yüzyıldan kalma çok eski bir uygarlıktır. Genelde kil, kaolin ve kömür gibi yerel doğal malzemeler kullanılarak yapılan siyah, beyaz ve kırmızı renkleri kullanırlar.

Bu tasarımları aynı zamanda, kendilerini korumak için de kullanıyorlar.
Kapısı açık duran küçük bir ev.

Tiebele’deki evler, gerek iklimi gerekse olası düşmanları dikkate alınarak inşa edilmektedir. Kapılar herhangi bir saldırı anı düşünülerek küçük inşa edilmiştir. Evlerin hiçbirinde, herhangi bir pencere bulunmamaktadır.

Kadınlar, su ve kil ile karıştırarak boya olarak kullanılmak üzere farklı renkli taşlar ezmektedirler.

Afrika mimarisi doğaya yakın bir mimaridir. İnşaat, o bölgede bulunan ve sonsuza kadar yenilenebilecek, bol miktarda bulunan malzemelerden yapılmaktadır. Bir ev inşa edildikten sonra, içinde yaşayacak olan kişi iki gün bekler; eğer evin içinde bir kertenkele yürürse orası iyi bir ev sayılır ama yürümezse ev yıkılır.

Bu desenler, dinden, inançtan tutun da nesnelere kadar herşey ile bağlantılı olabilir.

Bu rengârenk ve eşsiz köy, yapılarının bütünlüğü sürdürmek için zorluklarla karşı karşıya kalmaktadır. Bu bölgeyi koruma adına, ekonomik kaynaklar üretmek amacıyla burasını bir kültürel turizm yeri olarak geliştirme konusunda bu bölgeye artan bir ilgi söz konusu şimdilerde.

Bizler her tarafı büyük camlarla kaplı, 120 katlık bir gökdelende insanların birbirlerine karşı ördükleri o yıkılmaz kara duvarlara bakarken; balkonlara nefes almaya çıktığımızda gri beton yığınları ile karşılaşırken; dünyanın bir ucunda insanların kendi hayatlarını böylesine renklendirmesi ne kadar garip değil mi?

Kaynak: The Vintage News

SON YAZILAR

Çevre dostu mimarinin örneği: Sürdürülebilir yaşam, Casa Cosecha de Lluvia ve yağmur suyu yönetimi

Casa Cosecha de Lluvia, dağların kalbinde sürdürülebilirliğin ve yenilikçiliğin mükemmel bir örneğini sunuyor. Yağmur suyunu arıtan bu etkileyici yapı, çevre dostu tasarımıyla size ilham verecek! Robert...

Yeşil mimarinin geleceği: Tarımsal atıklardan mimarinin zirvesine; mısır koçanları karbon emici duvarlara dönüşüyor

Tarım atıklarının mucizevi dönüşümüne tanık olun: Mısır koçanlarından üretilen karbondioksit emen duvar kaplamalarıyla yeşil mimarinin geleceği şekilleniyor! Sürdürülebilirliğin sınırlarını zorlayan bu yenilikçi projeyi keşfedelim! İnşaat ve...

Sürdürülebilir mimari tasarımın yeni yıldızı: Ahşaptan ayırt edilemeyen pirinç kabuğu yapı malzemesi

ACRE, ahşap alternatifi olarak öne çıkan bir yapı malzemesidir; dayanıklılığı, suya ve çürümeye karşı direnci, estetik dokusu ve sürdürülebilirliği ile dış mekanlarda mükemmel performans sergiler. Alüminyum ve pirinç tozlarının muazzam bir sentezi olan bu malzeme, çitlerden kapılara, pervazlardan teraslara kadar geniş bir yelpazede dış mekan uygulamaları için ideal bir seçenektir. Dünya ormanlarını koruyan bu malzemeyi keşfediyoruz!

Antik dönemde denizlerin kırmızı olduğunu biliyor muydunuz?

Hayal ya, demem o ki, zaman yolculuğu yapıp antik dönemde yaşayan birisiyle karşılasanız size denizlerin kıpkırmızı rengi olduğunu söyleyecekti. Renkleri ve renklerin tarihini hiç araştırdınız mı? Biraz...
Ezgi Kaplan
Ezgi Kaplan
Ingrate et solitaire marche

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol