Ana SayfaKültür & SanatKitapİstanbul, Kadıköy Kitap Günleri’nde buluştu

İstanbul, Kadıköy Kitap Günleri’nde buluştu

-

Kadıköy Belediyesi’nin Haydarpaşa Gar İstasyonu peronlarında düzenlediği 9. Kadıköy Kitap Günleri, okurların yoğun katılımı ile başladı. Yüzlerce söyleşi, imza ve atölye etkinliklerinin yer aldığı Kitap Günleri’ni ilk 5 günde 150 bin kişi ziyaret etti.

Tarihi garın özlenen atmosferinde gerçekleşen Kitap Günleri, 3 Haziran Cumartesi günü başladı. Bu yıl 200’e yakın yayınevi katılırken, yüzlerce yazar; söyleşiler ve imza günleri aracılığıyla okurları ile buluştu.

9. Kadıköy Kitap Günleri, okuyucular tarafından yoğun ilgiyle karşılandı.

Kadıköy Belediyesi’nin Kadıköy Belediyesi Gönüllüleri ile birlikte düzenlediği 9. Kitap Günleri’nin açılış törenine Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, onu konuğu Füruzan, Yayıncı Onur Ödülü’ne layık görülen cezaevindeki Cumhuriyet Kitap Eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay’ın kızı Elif Günay, Çizgi Roman Ödülü’ne layık görülen Karaoğlan’ın yaratıcı Suat Yalaz’ın yanı sıra Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi Orhan Erinç, Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, CHP Milletvekilleri Onursal Adıgüzel ile Gürsel Tekin de katıldı.

Kadıköy Kitap Günleri’nin açılışı Kadıköy Belediyesi Çocuk Sanat Merkezi Orkestrası ve Korosu’nun müzik resitaliyle başladı. Çocukların, klasikleşen parçaları enstrümanlarıyla yorumlamalarının ardından açılış konuşmalarına geçildi.

“Özgürlük yayılacak”

Törenin ilk konuşmasını Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu yaptı. Nuhoğlu, tarihi ve kültürel bir miras olan Haydarpaşa Garı ile edebiyatı buluşturmanın mutluluğundan bahsederken, katılan tüm yayınevleri ve yazarlara da teşekkür etti. Bu tarihi yapının Anadolu’dan İstanbul’a gelenler için bir pencere olduğunu belirten Nuhoğlu, “Deneyim, tarih, edebiyat, ülke, dünya… İşte tüm bu birikimlerin Haydarpaşa Garı gibi bir kamusal alanla birleştiği bu etkinlikten çıkacak olan özgürlük, aşk ve realizm biliyorum ki bu ülkeye ciddi şekilde katkı sağlayacak ve geleceğini aydınlatacaktır” dedi.

“Yeryüzünün insanlarını uçsuz bucaksız barışta görmek”

Onur Konuğu olan Füruzan, “Burada sizlerle birlikte olmak beni yıllar öncesine, çok eskilere götürüyor. Artık yolun sonundayım. Önümde tasarılar, hayaller yok. Buna gülümsediğim de oluyor. Bütün istediğim yeryüzünün insanlarını uçsuz bucaksız barışta görmek” şeklinde belirtirken, onur konuğu olmanın heyecanını “Sevgili Kadıköyü’nde en yakın yoldaşım kitaplar, eserlerle tanıştım. Bütün hayatımın anlamı oldular. Kitaplara şimdi gözyaşlarıyla teşekkür ediyorum” dedi.

“Karanlığın farkına varalım, değerlendirelim”

Açılış konuşmasının diğer bir ismi Çizgi Roman Ödülü’ne layık görülen Suat Yalaz’dı. Yalaz konuşmasında, çizgi roman sanatıyla ilgilendiği için Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’na teşekkür ederek “Ödül aldığıma mı sevineyim bu güzel kalabalığa mı sevineyim. Çicek gibi insanlar. Bayağı içimiz kararmıştı. Bunu anlayalım, farkına varalım ve değerlendirelim” dedi.

Turhan Günay’dan mektup var

Yayıncı Onur Ödülü’ne değer görülen tutuklu Cumhuriyet Gazetesi Kitap Eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay’ın kızı Elif Günay, babasının Silivri Cezaevinden Kitap Günleri’ne gönderdiği mektubunda şu sözlere yer verdi:

Kadıköy’ün aydınlık insanlarına kitapların peşini bırakmayan okurlara kitaplara renk veren tüm dostlara selam gönderiyorum. Bugün yanınızda değilim ama en kısa zamanda kitapçılarda rafları karıştırırken sizinle karşılaşmak, kitaplar üzerine iki çift laf etmek ümidini içimde taşıyorum.

Umarım bir sonraki Haydarpaşa Kitap Günleri’nde yayınevi stantlarını yine birlikte gezeriz. Kadıköy Belediyesi’ne kitapseverleri bir araya getiren bu etkinliği düzenlediği için bir kitap dostu olarak teşekkürlerimi sunarım. Bir teşekkürü de beni bu ödüle layık gördükleri için etmeliyim. Burada toplanmış, buranın konuğu olacak tüm kitapseverlerle birlikte olduğumun bilinmesini isterim.

Ayrıca dostum Füruzan’ı da tebrik etmek isterim. Füruzan gibi değerli bir yazarın onur konuğu bir etkinlikte ödül almak benim için ayrıca bir onur kaynağıdır. En yakın zamanda görüşmek dileğiyle herkese bol sevgiler ve bol kitaplı günler.

Cumhuriyet Gazetesi Kitap Eki’nin Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay, Kadıköy Kitap Günleri’nin Onur Konuğu oldu.

Uzun kuyruklar…

İlk iki gün gerçekleşen İrfan Değirmenci, Enis Batur, Yekta Kopan, Ercan Kesal, Canan Karatay, Mine Kırıkkanat söyleşi ve imza günlerine okurlar büyük ilgi gösteri. Füruzan, Ayşe Kulin, Ali Lidar, İsmail Saymaz, Zafer Algöz ve Can Yılmaz imza masalarında uzun kuyruklar vardı.

Kitap Günleri boyunca Murathan Mungan, Ahmet Ümit, İbrahim Kaboğlu, Fatih Portakal, İhsan Eliaçık, İoanna Kuçuradi, Sevin Okyay, Özgür Mumcu, Ataol Behramoğlu, Mert Fırat, Türkan Şoray ve Sunay Akın gibi çok sayıda yazar, şair, gazeteci, oyuncu, bilim insanı ve felsefeci okurlar ile buluştu.

Emre Kongar, okurlar tarafından yoğun ilgiyle karşılandı.

Kitap Günleri boyunca çocuklarda unutulmadı. Çocuk ziyaretçiler için faydalı ve eğlenceli vakit geçirebilecekleri felsefe, origami, karikatür, yaratıcı yazarlık, dedektiflik ve masal terapisi gibi atölyeler düzenlendi.

Haydarpaşa Garı’nda düzenlenen 9 günlük sanat ve edebiyat rüzgârı 11 Haziran Pazar akşamı, Sunay Akın’ın “Son Tren” söyleşisiyle sona erdi.

9. Kadıköy Kitap Günleri'ne Haydarpaşa Garı ev sahipliği yaptı.
9. Kadıköy Kitap Günleri’ne Haydarpaşa Garı ev sahipliği yaptı.

SON YAZILAR

Dünyanın Öteki Yüzü: Genç yazardan alışılmışın dışında hayaller kur(dur)an öyküler

EdebiyatHaber’de gerçekleştirdiği Yazarın Odası söyleşileriyle tanıdığımız Meltem Dağcı’nın ilk öykü kitabı Dünyanın Öteki Yüzü, İthaki Yayınları’ndan çıktı. Yetmiş yaşına geldiğinde ölüm şeklini seçme özgürlüğüne kavuşan kadınlar,...

Yeryüzüne Dayanabilmek…

Düşünüyorum da acaba neden yazıyoruz?  Hele ki günümüzde hiç kimsenin doğru dürüst okumadığını bilirken... O halde sadece kendimizi tatmin etmek için mi yazıyoruz? Yoksa bu, karşı...

Hayalleri yarım kalmadı sadece korktular ama susmadılar…

Farkında olduğum şey sadece buydu; bir sistem tutturulmuş ve o sistemin onları koruduğuna inanan birkaç fanatiğin zaman içerisindeki kontrolsüz baskısının sonuçlarını izliyorum şu dünyada aklımı...

Öngörülemeyenler üstüne; kişisel bellek, büyük veri ve algoritmalara dair

Yapay zekanın ve algoritmaların telefonlarda ortam dinlemesi yaptığı hepimizin bildiği ama çokça dile getirilmeyen ya da tartışılmayan bir durum halini aldı. Varsayalım, arkadaşlarımızla konuşuyoruz: “Ne...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol