Ana SayfaKültür & SanatBilsart - Şubat 2020 Sergi Programı

Bilsart – Şubat 2020 Sergi Programı

-

ŞUBAT 2020

MİMİKO

SEDÜKSİYON

05-15 Şubat, 2020

Sanat Konuşmaları: Mimiko & Süreyyya Evren

05/02/2020

Bilsart, 5 Şubat – 15 Şubat tarihleri arasında Mimiko’nun (Gözde Mimiko Türkkan) “Sedüksiyon” isimli solo sergisine ev sahipliği yapıyor.

Geleneksel cinsiyet algısı ve tanımları —yavaş ama emin adımlarla— kadın-erkek polaritesinin çok daha ötesini kapsayacak şekilde dönüşmekte.

Artık cinsiyet, doğumda atanan cinsiyetin, cinsiyet kimliğinin ve ifadesinin (kişinin kendini nasıl hissettiği ve ifade etmeyi seçtiği), sosyal ve yasal statü (beklentiler, görevler, yasaklar ve tabular) ve kişinin cinsel yöneliminin (cinsel ve duygusal olarak çekici bulunan taraf) akışkan bir birleşimi olarak tanımlanmakta ve bu geniş yelpazenin varlığı giderek daha görünür hale gelmekte.

Bu sırada, baştan çıkarıcı içerik yönünden yüklü ana akım eğlence şovları geçmişte kalmış ve de kalıplaşmış kadın, erkek ve transseksüel rollerini sahnelemeye devam ediyor gibi görünüyor.

Hem kadın hem de erkek (biyolojik veya algıdaki) bedenlerin performansları ve hareket kalıpları, ya karşı konulmaz baştan çıkarıcı kadına ya da onun taklidine işaret ediyor. Bu yönüyle tüm şov, kadın olarak algılanan ve / veya kendini kadın olarak tanımlayan bireylere doğru cinsel yönelimi olan seyirciye yönelik gibi.

Kadın-erkek polaritesi tarafından, çiftler ya da büyük kurumsal veya sosyal gruplar halinde birlikte izlenebilecek kadar ‘münasip’ olan bir gösteriye göre, erkeklere (biyolojik, görünüşe göre veya kendi kendini tanımlayan) cinsel yönelimi olan bireyler açısından baştan çıkarıcı ve teşvik edici bedenlerin eksik olduğu söylenebilir.

Tek istisna, aşırı derecede kaslı görünen —sosyal olarak inşa edilen ve küresel olarak ‘cis-erkek’ler için bir rol modeli olarak vurgulanan— bir beden tarafından, bir kadın bekarlığa veda partisinin parçası olarak gerçekleştirilen muğlak kostüm ve hareket kalıplarının teşhiridir.

Bu durum, aklımdaki durgun pek çok soruyu uyandırdı:

Neden müstakbel gelin ve arkadaşları için bir performans ortaya koyan ‘viril’ stereotipli bir beden, kadınlar arasında öforik ifadeler yerine kendinden yarı emin kahkahalara yol açıyor? İzleyici kadınlar arasında bu eylemde bir baştan çıkarılma hali yaşayan, bu eylemi gerçekleştirende bir baştan çıkarıcı rolü gören var mı?

Neden kadınların bekarlığa veda partileri, erkeklerin striptiz ve kucak dansı izleme ritüellerinin içi boşaltılmış, simetrik kopyaları gibidir? Erkeklerin sahip olduklarına benzer bir gücü satın almanın belki de tek fırsatı olduğu için mi? Eylemin kendisinin içinin boşalmış bir taklit olduğu kadar boş bir fırsat olduğu için mi?

Böylece daha da fazla soru ortaya çıkıyor:

Talebi yaratanlar, halen stereotiplere sıkışıp kalan ana akım izleyiciler mi?

Bu eğlence gösterileri kimin için? Cinsel yönelim açısından?

Talep eden kim? Müşteri kim?

Baştan çıkarılan kim?

Kesin olan bir şey var: Birbirinin içine geçmiş çeşitlilikteki bedenlerin tezahürüyle baştan çıkıyorum ve fazlasıyla cinsiyetlendirilmiş bir dünyada seyir halinde olan tüm bedenlere saygılarımı sunma arzusuyla hareket ediyorum.

SERGEN ŞEHİTOĞLU

GSV_SINGAPORE

19-29 Şubat, 2020

Sanat Konuşmaları: Sergen Şehitoğlu & Teo Jing Yi

19/02/2020

Bilsart, 19 Şubat – 29 Şubat tarihleri arasında Sergen Şehitoğlu’nun “GSV_Singapore” isimli solo sergisine ev sahipliği yapıyor.

2007 yılından bu yana İnternet kullanıcıları, Google Haritalar’ın ikonik sarı mandal-adam [pegman] figürüne atanan sürükle-bırak işlevi sayesinde, hâlihazırda bulundukları yerden farklı yerleri görebiliyorlar. Google Haritalar’daki Sokak Görünümü işlevi sayesinde, Sergen Şehitoğlu’nun Google Street View (GSV) (2019) serisindeki her çalışma, izleyicilerin sanatçının bakış açısından gördüğü farklı bir şehrin sokaklarında gezindiği rastgele bir “bırakış”la başlar. Şehitoğlu’nun ekrandaki yolculuğunun Singapur’daki tekrarı olan ve Bilsart’ta sergilenen GSV_Singapore (2019), serideki diğer tüm çalışmalar gibi, Sokak Görünümünü sağlayan dokuz gözlü Google kamerasının gölgesiyle birlikte en az bir insanı tek bir fotoğraf karesi içerisinde yakalamayı hedefler. Şehitoğlu’nun Singapur’daki gezisi, onu ve izleyiciyi, arabanın içinde ağlayan bir kadınla karşılaştırır. Şehitoğlu, söz konusu ikincil olay zincirinin bu ilgili öznesini araba sokak görünümlerinden kaybolana kadar takip eder. Bu gibi ekran hareketleri zincirleri, teknolojik olarak etkin günlük fonksiyonların derinliklerinde, kasvetli de olsa, olası anlatı olanaklarının ötesine geçer.  

Videonun yanı sıra, Şehitoğlu’nun Singapur’daki gezintisinin bir anının ekran görüntüsü olan bir fotoğraf da sergilenmektedir. Bu yan yanalık, süreç ve son iş arasındaki ayrımı bulanıklaştırır: İş sürecinde hatırlatıcı bir not [aide-memoire] olarak işlev gören video, sanatçıyı, videonun bir yan ürünü gibi de görülebilecek fotoğrafa yönlendiren bir yardımcı olarak hizmet eder. Bu ekran kaydı sadece işi oluşturmakla kalmaz; aynı zamanda, işin kendisidir de. Uzun metrajlı bir film süresine sahip olan video, her dakika sanatçı tarafından her adımda verilen kararları ve dolambaçlı son kareyi bulma sürecini göstererek, eserin sanatçının bilgisi olmadan çoğaltılması olasılığını arttırır. Ekran, sanatçıyı izleyiciden ayıran zarsa; bize her iki tarafta da aynı görüntüyü göstereren GSV, bizi eserin temellerini sorgulamaya geri döndürür. 

Teo Jing Yi

BİLSART hakkında:

Bilsar, video sanatının sergilenmesi için bir alan sağlamak amacıyla merkez binasının garajını kâr amacı gütmeyen, video sanatına odaklanan bir sanat mekânına dönüştürdü. 2018 yılından bu yana Bilsart, hem genç hem de deneyimli sanatçıların çağdaş video sanatı üretimlerini her 15 günde bir değişen bir programla sunmaktadır. Bu program, her sergide tek bir iş gösterme ilkesine dayanmaktadır. Bilsart’ın bu alana odaklanan bir kitaplığı da bulunmaktadır. 

Bilsart, bu dinamik sergi programı kapsamında koleksiyoner seçkilerini, küratöryel projeleri, sanat kuruluşları/galerileriyle birlikte düzenlenen sergileri ve diğer çağdaş sanat disiplinleriyle paralel gösterimleri ağırlamaktadır. İstanbul’un çağdaş sanat rotasında konumlanan Bilsart, her sergiyi sergi üzerine gerçekleştirilen sanatçı konuşması etkinliğiyle açmakta ve tüm sanat konuşmalarını Bilsart Youtube kanalında arşivlemektedir.

Sergi programları ve etkinliklerimizden haberdar olmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip etmeyi ve bültenimize abone olmayı unutmayın!

ADRES:

Bilsart                                                                                                

Evliya Çelebi Mah, Kıblelizade Sk. 

No: 5/A 34430 

Beyoğlu/İstanbul

İLETİŞİM:

[email protected]                                

www.bilsart.com

ZİYARET:

Salı – Cumartesi

10.00 – 18.00

INSTAGRAM:  www.instagram.com/bilsartistanbul

FACEBOOK: www.facebook.com/bilsartistanbul

YOUTUBE: https://www.youtube.com/channel/UCkcQHkCWfV-oSnwffRtrtrQ/featured 

SON YAZILAR

İşçi Filmleri Festivali başlıyor

18. İşçi Filmleri Festivali, 14-19 Ekim tarihleri arasında Ankara’da sinemaseverlerle buluşacak. 14 Ekim günü saat 18.30’da Kavaklıdere Sineması’nda oyuncu Gözde Duru’nun sunuculuğunu yapacağı açılışta Sputnik’te...

Kuru Otlar Üstüne: Antagonist olarak dişil enerji

Nuri Bilge Ceylan’ın 2023 Cannes Film Festivali’nde prömiyer yapan son filmi Kuru Otlar Üstüne, yönetmenin sinematografisinde takip ettiğimiz “aydının taşra sıkıntısı” olarak da tanımlanabilecek halini...

Sanat: Kolektif tembelliğin günah keçisi

Sanat, insanın varoluşunu ortaya koymasının en yalın ama çözümü ve anlaşılması en zor çabasıdır belki de. Buna rağmen sanatı ısrarla belirli bir çerçeve içerisine sıkıştırmanın...

Evvel Temmuz KSF gönüllüleri: Bu festival halkın festivalidir!

Evvel Temmuz Kültür Sanat Festivali 23 Temmuz'da Serinyol ayağınının da tamamlanmasıyla sona erdi. Halkın festivali Evvel Temmuz için gönüllülerinin hazırladığı basın bültenini ilginize sunuyoruz. 7 Temmuz’da...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol