Ana SayfaKültür & SanatÇocuk aklının peşinden giden bir roman: Gümüşsu Zamanı

Çocuk aklının peşinden giden bir roman: Gümüşsu Zamanı

-

Çevirmen, yazar Saliha Nilüfer’in yeni kitabı Gümüşsu Zamanı, yetişkinlerin talan ettiği Dünya’da çocukların cesareti ve umutlarının peşinden götüren sıcacık bir çocuk romanı. “Çocuk aklı” diyerek küçümsenen, aslında tertemiz, ihtiyacımız olan maceracı düşünce gücünün, hayal dünyasının ne kadar kurtarıcı olabildiğini hissettiren bir kitap. Kitapta Elif Deneç’in çizimleri de yer alıyor.

Olaylar insan eliyle bozulmuş, artık bir tohumun bile filizlenmediği Dünya’da, cam kubbeyle korunabilen Sardun kentinde geçiyor. Bu şehirde yaşayan insanlar, yakınlarındaki mağaralarda yaşayan gudilerden uzak durur, iletişime geçmezler. Kendilerini güvende tutmak için uydukları kurallardan biri de budur. Romanımızın kahramanı Minnu ise daha sonralarda da göreceğimiz cesaretli duruşu ve sıcak kalbiyle onlarla az da olsa iletişime geçmektedir. Gudilere yiyecek taşırken kaynaştığı Gudi ile geçmişte yaşanılan Dünya’yı konuşmaya başlarlar. Bereketli topraklar, yağmurlar, yeşeren ağaçlar… Günümüzde bozulan ekosistemin sonucu olarak doğal hayatın bitişiyle neredeyse gelecekte olacaklardan bir kesit gibi anlamak hiç de zor olmuyor.

Minnu dinlediği Dünya karşısında adeta büyülendikten sonra hayalleri, rüyaları, planları bu hikayeye göre şekillenir. Arkadaşı Gudi ile bu hikayeyi tekrar gerçeğe dönüştürmek, anlatılanları keşfetmek için harika bir yolculuğa çıkarlar.

Bir çocuğun hayal gücü, umut dünyası, istekleri böyle hikayelerde yetişkinlerin de içini ısıtmaya ve cesaretini artırmaya yetebiliyor. Hele ki her gün düzeni alt üst olan bu Dünya’ya şahit olan bir yetişkin olunca iç burkan bir hikayeye de dönüşebiliyor. Çocuklar için ise okudukça kendilerini keşfedecekleri, hayal etmenin, istemenin ve yaşamanın kıymetini anlayacakları belki de çok yararlı alışkanlıklar edinecekleri bir kitap olacaktır. Gümüşsu Zamanı, ekosistemi, ekolojik sürdürülebilirliği, yaşanabilir bir Dünya gerekliliğini çocuklara anlatacak değerli bir roman diyebiliriz.

Geleceği bugünden kurtarmak, insanların Dünya’ya açtığı yaraları sarabilmek için yola çıkmaya, bir tohumu yeşertmek için çabalamaya ve merak etmeye ihtiyacımız var. Çocuk gibi…

SON YAZILAR

Shakespeare, Kafka, Orwell, Dostoyevski ve günümüz

Okuyanın okuduğundan, yazanların okunmadığından hemen herkesin kitapların pahallılığından yakındığı günümüz sularında edebiyat sandalında bir gezintiye ne dersiniz?

Your Stage + Art: Müziğin evrenselliğini kutlayan bir sahne

Bugün paylaşımcılığın ve özgürleşmenin buluştuğu ortak noktadan, müzikten konuşacağız. Your Stage + Art, müziğin insanları bir araya getirme gücüne inanan, müzisyenlere eşit ve özgür şartlar altında müzikseverlerle buluşma imkânı sunmaya çalışan bir oluşum. Sanatla ilgilenen herkesin yeteneklerini...

Edebiyat tekeli ve kırık kalemler

Ülkemizde okuma alışkanlığının çok fazla olmadığını biliyoruz. Bunun için çevremize bakmamız bile yeterli ama gelin sayılara da bir göz atalım. TÜİK’in 2023 yılında yaptığı araştırmaya göre...

İşçi Filmleri Festivali başlıyor

18. İşçi Filmleri Festivali, 14-19 Ekim tarihleri arasında Ankara’da sinemaseverlerle buluşacak. 14 Ekim günü saat 18.30’da Kavaklıdere Sineması’nda oyuncu Gözde Duru’nun sunuculuğunu yapacağı açılışta Sputnik’te...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol