Ana SayfaKültür & SanatFotoğrafKongo'da katledilmiş 5,4 milyon insanın kızılötesi hatıraları: Kuşatılmış Toprak

Kongo’da katledilmiş 5,4 milyon insanın kızılötesi hatıraları: Kuşatılmış Toprak

-

Batı medyası yıllardır Afrika’da süregelen sistematik katliamların ve cinsel şiddet olaylarının sansasyonel haberileri ile dolup taşıyor. Buna rağmen basın Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin doğusunda yaşanan olaylara donuk gözlerle bakıyor. O bölgede devam eden ve “Görünmez Savaş” olarak isimlendirilen olaylara gösterilen tepkinin boyutu ise pek fazla değil.

Bireyler Görünmez Savaşın halen sürmesindeki katkılarından bihaberler. 1998 yılından beridir sistematik katliamlarla öldürülmüş 5,4 milyon insanı görmezden gelmek sağlıklı bir zihnin gözardı edebileceği bir mevzu değil.

Bu sebebten ötürü, Richard Mosse, Trevor Tweeten ve Ben Frost, M83 adındaki silahlı asi grubu, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki Goma şehrini ele geçirdikleri esnada 140 bin kişinin evlerini terk ederek mülteci kamplarına kaçmak zorunda kalmaları gerçeğini kızılötesi kameranın şeker pembesi renkleriyle görüntüledi.

Fotoğraf çalışmasında, önceleri ordu tarafından düşman askerlerini ve kamuflajlarını tespit etmek için kullanılan günümüzde ise rafa kaldırılmış kızılötesi film teknolojisi kullanıldı. Kuşatılmış Toprak adındaki konsept fotoğraf, toprakta kalan kan lekelerinin gözükmeyen kızılötesi görüntüsünü çarpıcı biçimde gözler önüne seriliyor.

Mosse kendini savaş muhabirleri ile aynı durumdaki bir sanatçı olarak nitelendiriyor. Öncelikli hedefinin olayları belgelemek olmadığını aksine bu güzelliğin içindeki gizli vahşeti betimleyerek insanların bir şeyler hissetmesini sağlamaya çalıştığını belirtiyor.

Vahşeti kızılötesi ışının pembe tonlarında gözlerimize batarcasına görmek, Kongoda süren savaşın ciddiyetini anlamamızı bir nebze olsun sağlayabilir.

Mosse ise bu fotoğraflara bakan kişilerin kendilerine şu soruları sormasını istiyor:

Bir kişiye acının güzel gözükmesi ne denli içten bir hissiyat olabilir? Bunları görmeme rağmen neden değişmesi için bir şey yapmıyorum?

Kaynak: The Plaid Zebra

Fotoğraflar: Richard Mosse, Trevor Tweeten

SON YAZILAR

Röportaj: Jonas Bendiksen – The Book of Veles

“Magnum Photos ajansının fotoğrafçısı Jonas Bendiksen ile en son projesi olan ‘The Book of Veles’ hakkında kısa ama öz, bir o kadar da düşündürücü bir...

Bazı kentler, fotoğraf, kadınlar ve yolculuk

2013 yılında fotoğrafa olan tutkum beni uzun bir yolculuğa sürekledi. Güney Kurtalan Ekspresi'yle Diyarbakır'a gittim. Kıştı ve sırt çantamın içinde bilgisayarımı bile taşıyordum. Önce Ankara'da...

Burcu Aksoy’dan eşsiz zihin durumlarının oluşturduğu görüntüler

Disiplinlerarası sanatçı Burcu Aksoy'un ‘00:03’ isimli kişisel fotoğraf sergisi 19 Şubat’ta Artcrowdistanbul Online Galeri’de açıldı. Kontrollü normalleşme döneminin başladığı bugünlerde sanata erişimimiz ise genelde çevrimiçi devam...

Magnum’ın Karar Anı

Çeviri: Cenk Mirat Pekcanattı #MeToo hareketinin gazeteciliği kökünden dönüştürmesinin ardından geçen yaklaşık 3 yıllık süreçte, dünyanın en prestijli fotoğraf ajansı olan Magnum Photos kendini sürekli bir sektör...
Konuk Yazar
Konuk Yazar
Siz de Gaia Dergi'de yazılarınızın çıkmasını istiyorsanız [email protected] üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol