Marshmallow, bira ve bazı portakal suları bile vegan olmayabilir. Bazı şekerler de vegan olmayabilir.

Rafine şeker -kahveye, kurabiye hamuruna ve kek hamuruna eklenen- şeker pancarından ve şeker kamışından yapılır.

Bu ikisi, birbirine yakın beslenme unsurlarına ve tatlarına sahipler. Fakat, rafine işlemleri farklı. Şeker kamışından küp şeker üretimi için, posasından suyunu ayırarak şeker kamışının sapları ezilir. Şekerin saf beyaz rengi elde etmek için suyu, işlenir ve kristalize için ısıtılır ve daha sonra süzgeçten geçirilir ve kemik kömürü ile beyazlaştırılır.

Şeker kömürü filtreleri, şeker pancarını işlemek için kullanılmaz çünkü bu tip şeker, aynı kapsamda soldurma gerektirmez. Bunun yerine, pancar suyu difüzörün kullanımı yoluyla çıkarılır ve suyu kristalize etmek için katkı maddeleri ile karıştırılır.

Şeker kamışı
Şeker kamışı

ABD’de, şeker şirketleri, filtreleme ve ağartma işlemi için ineklerden türetilen kemik kömürünü (bone char) kullanıyor. Kemik kömürü yapmak için, hayvan kemikleri en yüksek sıcaklıklarda ısıtılır ve bir rafineride kullanılmadan önce karbonu azaltılır. Şeker aslında kemik kömürü parçacıkları içermez, fakat onlarla temas eder. The Vegeterian Dergisi’nden Caroline Pyevich; “Rafine edilmiş şeker kemik parçaları içermez ve bu nedenle kosher* sertifikasına sahiptir. Kemik kömürü basit bir şekilde şekerden kirleri temizler fakat şekerin bir parçası haline gelmez” dedi.

Şeker Pancarı, Tarım
Şeker pancarı

Kemik kömürü, şeker kamışını filtrelemek ve ağartmak için kullanılmasına rağmen, bütün şeker kamışları kemik kömürü ile rafine edilmez. Bazı şirketler, filtreleme işlemi boyunca, hayvansal ürün içermeyen granül karbon gibi alternatiflere güveniyor. Şekere bakarak ve şekeri tadarak bu farkın anlaşılması mümkün değidir ve içeriği tam yazmayan poşet şekerler ve paketlenmiş yiyecekler, bir kişinin kemik kömürü ile rafineri edilmiş şekeri ayırt etmesini imkansızlaştırır.

İşlemleri sırasında kemik kömürü kullanılmayan sertifikalı şeker kamışları var. (PETA’nın listesinden ve Vejetaryen Kaynak Grubu listesinden kontrol edebilirsiniz.)

*Kosher: Yahudi din kurallarına göre hazırlanmış yiyecek ve içecek

Kaynak: Huffingtonpost
Başlık Görseli: Siren Design