Ana SayfaGüncelSuriyeliler açlıkla karşı karşıya

Suriyeliler açlıkla karşı karşıya

-

Suriye hükûmetince kuşatma altında tutulan Madaya kasabasında yaşayanların açlıktan ölmeye başladıkları bildiriliyor. Gelen raporlara göre insanlar hayatta kalabilmek için yaprak ve çimen ile beslenmeye başvuruyor.

Madaya kasabası, aylardır Suriye ordusu ile Hizbullah güçleri tarafından kuşatma altında. Suriye’nin başkenti Şam’a 25 kilometre uzaklıktaki Madaya kasabasına, en son Ekim 2015’te gıda ve ilaç yardımı ulaştırılmıştı. Temmuz ayından bu yana kuşatma altında tutulan Madaya kasabasında –BM’ye göre– yaklaşık 42 bin kişi sıkışıp kalmış durumda. Yardım kuruluşları, Madaya’da şartların son derece vahim olduğunu ifade ediyor.

Sınır Tanımayan Doktorlar* örgütü, Madaya’da 23 kişinin açlıktan öldüğünü açıkladı.

Dogu Guta bolgesi 1
Doğu Guta Bölgesi

BM, Suriye’de 4,5 milyon insanın ulaşılması zor bölgelerde yaşadığını ve 400 bin kişinin de kuşatma altındaki yerlerde yaşam savaşı verdiğini belirtiyor. BM ayrıca Suriye’deki çatışmalarda tüm tarafların, uluslararası insan haklarını ve insani yasaları ihlal etmekte olduğunu yineleyip uluslararası hukukun, bir çeşit savaş taktiği olarak sivillerin aç bırakılmasını yasakladığını ifade ediyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Suriye konusunda Aralık 2015’te yayınlanan son raporunda; çatışmalardaki tarafların tamamen ya da büyük ölçüde, kuşatılmış bölgelere erişimi kısıtlamak noktasında hareket etmekte olduklarını belirtmişti. Yani hem bölge halkının hem de çeşitli ürünlerin hareket alanı oldukça sınırlı.

Gıda eksikligi sorununa ilaveten insanlar kendilerini sıcak tutabilmek icin de ugras veriyor
Gıda eksikliği sorununa ilaveten insanlar kendilerini sıcak tutabilmek için de uğraş veriyor.

Aktivistler, rejim yanlısı güçlerin kasabanın etrafına mayın döşediğini ve sivillerin çıkmasına izin vermediğini belirtiyor. Milliyet‘teki habere göre yemek aramak için kasabadan kaçmak isteyen 13 kişi mayına basarak ya da vurularak hayatını kaybetti. İlaveten düzensiz arz sürecinden dolayı mevcut gıda maddelerinin fiyatları da ciddi ölçekte yükseldi. Kıtlık nedeniyle bazı gıda maddeleri karaborsaya düştü. Öyleki pirincin gramla satıldığı kasabada, bir kilo pirincin fiyatı 240 dolara çıkmış durumda.

Bir bölge sakininin ifadesine göre; 1 kilo buğdayın fiyatı yaklaşık 250 dolara (170 Euro) yükselmiş durumda. Madaya’da yaşayan Abdel Wahab Ahmed, Perşembe günü BBC’ye şunları söyledi: “Burada yaşayan insanlar, artık yiyecek başka bir şey kalmadığı için toprak yemeye başladı. Kar yağışının artmasıyla da çimler ve yapraklar öldü.” Yine aynı gün bir aktivist şunları söyledi: “Halk ölüyor. İnsanlar yaprak, köpek ve kedi yiyerek hayatta kalmaya çalışıyor.

Zabadani'de n gelen Suriyeli multecileri tasıyan ambulans konvoyu, Lubnan'a gecerken karsilaniyor
Zabadani’den gelen Suriyeli mültecileri taşıyan ambulans konvoyu, Lübnan’a geçerken karşılanıyor

Uluslararası Kızılhaç Komitesi sözcüsü Pawel Krzysiek; yetersiz beslenmeden dolayı yeni doğan bebekleri için süt üretemeyen Madaya’daki annelerin kendisine Ekim 2015’te -kasabaya en son bu tarihte gıda ve ilaç yardımı ulaştırılmıştı- süt için yalvardıklarını ifade etti.

Doğu Guta bölgesinde de yaklaşık 176 bin 500 kişinin Suriye hükûmet güçleri tarafından muhtelif yerlerde kuşatılmış oldukları BM tarafından açıklandı. IŞİD’in kontrolündeki Deyr Ez Zor kentine, Madaya’nın aksine muhalif güçlerin ve El Kaide’ye bağlı El Nusra’nın kontrolünde bulunan İdlib vilayetindeki iki Şii köyü Kefraya ve Foah’ya, Şam’ın güneybatısındaki Daraya kasabasına kuşatma nedeniyle ulaşılamadığı BM tarafından ifade edildi. İlaveten BM, kuşatma altına bulunan yerlere insani yardımların ulaştırılması için geçtiğimiz yıl rejime yaptıkları çağrıların yalnızca yüzde onuna olumlu cevap verildiğini açıkladı.

Zabadani'de Aralık ayında gerçekleştirilmiş tahliye gününden bir kare
Zabadani’de Aralık ayında gerçekleştirilmiş tahliye gününden bir kare

Şam kırsalındaki bir dağ kasabası olan Zabadani‘de ve Daraya kasabasında sırasıyla yaklaşık 500 ve 4 bin kişinin rejim güçlerince sıkıştırılmış olduğu, Kefraya ve Foah köylerinde ise tahmini olarak 12 bin 500 kişinin kuşatılmış durumda olduğu BM tarafından ifade edildi. (Reuters’a göre Kefraya ve Foah köylerinde 20 bin kişi muhalif güçlerce sıkıştırılmış durumda.) IŞİD’in kontrolündeki Deyr Ez Zor kentinde ise yaklaşık 200 bin kişinin kuşatma altında olduğu tahmin ediliyor. Bu çerçevede kuşatma altındaki alanların içinde sıkışıp kalmış siviller, temel ihtiyaçlarının eksikliği altında ve keskin nişancıların ya da bombardımanların yarattığı korkuyla yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor.

Kuşatma altındaki yerleşimler
Kuşatma altındaki yerleşimler

Esasında, işgal altındaki Zabadani, Madaya, Kefraya ve Foah’yı kapsayan bir takas planı çerçevesinde 28 Aralık günü sayısı 460’tan fazla kişi tahliye edilmişti. Aralarında ciddi yaralıların da bulunduğu bu kişiler BM, Kızılhaç ve Kızılay himayesi altında Türkiye ve Lübnan üzerinden kara ve hava yoluyla tahliye edilmişlerdi. Dört kasabayı kapsayan anlaşma Ekim ayında duyurulduğunda Dünya Gıda Programı (WFP), kuşatma altındaki Madaya kasabasına bir aylık süre için 20 bin kişilik erzak yardımında bulunmuştu. Ancak o zamandan beri tekrarlanan taleplere rağmen kasabaya erişim sağlanamadı. WFP kasabaya aylık periyotlarla erişim sağlayabileceğini düşünmüştü.

7 Ocak günü ise Şam’ın Madaya, Foah ve Kefraya beldelerine gelecek birkaç gün içinde yardım geçişine izin verme kararı aldığı duyruldu. Reuters‘a göre Pazar gününün erken saatleri itibariyle yardımların ulaştırılması öncelikli olarak planlanıyor.

Suriye 1

WFP ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nin gıda ve tıbbi yardımlar için hazırlıkları sürüyor. Reuters’a göre Pawel Krzysiek; yardım paketlerinin Pazar ya da Pazartesi günü itibariyle teslimlerine başlanabileceğini belirtti. WFP; pirinç, bitkisel yağ, un, şeker, tuz ve konserve yiyecek şeklinde çeşitli ürünlerin paketler halinde dağıtılacağını belirtti.

*Sınır Tanımayan Doktorlar ile ilgili merak ettikleriniz varsa Gaia Dergi 6’ncı sayısını satın alıp, okuyabilirsiniz. Satın almak için tıklayınız.

Kaynak: BBC, Reuters, NTV, Milliyet 1 / 2

SON YAZILAR

“Gerçeği görüyoruz! Anayasa değişikliğine HAYIR diyoruz!

Feminist ve LGBTİ+ örgütlerin biraraya gelmesiyle kurulan Hepimiz için Anayasa Koordinasyonu "Birbirimizin elini bırakmıyoruz! Hiçbirimizi geride bırakmıyoruz! Anayasa değişikliğine HAYIR diyoruz!" başlıklı açıklamasıyla tüm toplumu...

Hataylılar 6 Ekim’de Meclis’te: #HatayıGör

6 Şubat depremlerinde en büyük yıkımı yaşayan Hatay'da depremin üzerinden geçen 8 aya rağmen hiçbir şey değişmedi. Barınma, beslenme, eğitim, sağlık ve ulaşım gibi en...

Akbelen Ormanı TBMM Olağanüstü Genel Kurulu İçin Bilgi Notu

Geleceğini düşünenler Akbelen için mücadele ediyor. Yaşam Savunucuları TBMM'nin Akbelen gündemi ile olağanüstü toplanması için çağrı yapmış ve eklemişti: Koltukları boş görmek istemiyoruz! Direnen yaşam...

Twitter içerikten para kazanma özelliğini aktifleştirdi

Hafta başında adını X olarak değiştiren sosyal medya platformu Twitter, şimdi de kullanıcılar için içerikten para kazanma imkânı tanıyan bir özelliğini aktif etti. X daha...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol