Ana SayfaYeşilPaylaşım ve SürdürülebilirlikYokluk bizi yaratıcı mı yapıyor?

Yokluk bizi yaratıcı mı yapıyor?

-

Dünyadaki tüketim yükselişi ekonomik büyümeye neden oluyor. Peki, bu aşırı tüketim yaratıcılığın büyümesine de yardımcı oluyor mu? Yokluk bizi yaratıcı mı yapıyor?

Oxford Journals’ta yayınlanan yeni bir araştırmaya göre cevap hayır! Araştırmaya göre yeni ürünler edinmeyi bıraktığımızda üretmek için yeni yollar bulmaya çalışıyoruz. Bir başka deyişle hazır olanı tükettiğimizde yaratıcılığımızı da tüketmiş oluyoruz.

Yaratıcı olmak için ise herhangi bir yeteneğe gerek yok. Bu sonuç gösteriyor ki, biz de dedelerimiz ve büyükannelerimiz gibi yaratmak ve tamir etmek zihniyeti ile kavanozdan bardak yapabiliriz.

(Çizim: Steve Cutts)
(Çizim: Steve Cutts)

Sonuçlar sezgisel mantığı gösteriyor. Hazır olarak bize sunulanı kullandığımızda, insan aklı düşünmeye ihtiyaç duymuyor. Fakat kısıtlı imkânlar içinde olduğumuzda beynimiz daha farklı çalışmaya başlıyor. Olayları daha farklı algılıyor, çözüm yolları bulmaya çalışıyor.

Geri Dönüşüm Yaratıcı

Bu araştırmaya öteki yönünden bakacak olursak, seri üretim maddi eşyalara yönlendirirken, zihinsel ve ruhsal gelişimi de kısıtlıyor. Tabii ki sadece kaynaklar kısıtlı olunca yaratıcı düşünmeye başlamıyoruz. Bu sadece kısıtlı imkanlara karşı meydan okuma yöntemimiz diyebiliriz.

Kaynak: Fast Co.EXIST

SON YAZILAR

Sürdürülebilir mimari tasarımın yeni yıldızı: Ahşaptan ayırt edilemeyen pirinç kabuğu yapı malzemesi

ACRE, ahşap alternatifi olarak öne çıkan bir yapı malzemesidir; dayanıklılığı, suya ve çürümeye karşı direnci, estetik dokusu ve sürdürülebilirliği ile dış mekanlarda mükemmel performans sergiler. Alüminyum ve pirinç tozlarının muazzam bir sentezi olan bu malzeme, çitlerden kapılara, pervazlardan teraslara kadar geniş bir yelpazede dış mekan uygulamaları için ideal bir seçenektir. Dünya ormanlarını koruyan bu malzemeyi keşfediyoruz!

Bahar geldi: Aylardan Mayıs, günlerden Hıdırellez; gününüz hep güneşli, talihiniz hep bol olsun

Zaman akıp gider... İnsan bu hayattan geçerken nice mevsimleri ve nice baharları da beraberinde yaşar. Belki farkındadır, belki de bilincinde değildir ama kaç kez kim...

Ekoloji ve Kadının Kesişim Noktası: Ekofeminizm

Feminizm, 18. yüzyılda İngiltere’de ortaya çıkan ve 1792 yılında Mary Wollstonecraft’ın ''A Vindication of the Rights of Women'' adlı eseriyle akademik alanda yer edinmiştir. Kadın...

Esnek çalışma iklim değişikliğiyle mücadelede yeni bir silah olabilir

Citrix’in de destek verdiği Yeşil Gelecek Endeksinin (Green Future Index) ortaya koyduğu üzere, yeni çalışma modelleri yalnızca konfor sağlamakla kalmıyor, iklim değişikliğiyle mücadeleye anlamlı bir...
Dilşah Kırım
Dilşah Kırım
Bir kitap cümlesi özetleyecekse beni eğer "Bazen sadece durursun ama hayata karşı değil" der. Bir güzel şiir de "Ağdaki balık, bardaktaki su kadar umarsızdım" der. Ben ise "Sıramı bekliyorum!" derim.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol