Ana SayfaEkolojiHayvanlar AlemiDünyadaki altı kuzey beyaz gergedanından biri daha öldü

Dünyadaki altı kuzey beyaz gergedanından biri daha öldü

-

Hayvanat bahçesi yetkilileri, San Diego Hayvanat Bahçesi Safari Parkında, dünyadaki altı kuzey beyaz gergedanlarından sadece birinin pazar günü öldüğünü söylediler.

Angalifu, 44 yaşlarındaydı ve görünüşe göre yaşlılıktan öldü.

Safari Parkı küratörü Randy Rieches, “Angalifu’nın ölümü bizim için çok büyük bir kayıp. Sadece çok sevildiği için değil, aynı zamanda bu harika türü yok oluşa bir adım daha yaklaştırdı” diye ifade etti.

Onun ölümü ile birlikte San Diego Hayvanat Bahçesinde sadece bir tane kuzey beyaz gergedanı kaldı. Geriye kalan dişi kuzey
beyaz gergedanının ismi Nola. Bir tanesi de Çek Cumhuriyeti hayvanat bahçesinde; üç tanesi de Kenya’da koruma altında.

Gergedan boynuzları hançer sapı yapımı için kaçak avcılar için değerlidir ve ne yazık ki afrodizyak olarak da kullanılır. Sonuç olarak, kaçak avcılık, gergedanları tükenme eşiğine kritik şekilde tehlike altına itti.

Nola ile Angalifu’nun çiftleşme girişimleri başarısızlıkla sonuçlandı.

Sadece geçen hafta, Kenya Ol Pejeta Kutsal Hayvan Korumacıları, bir eril iki dişi kuzey beyaz gergedanının doğal şekilde yeniden üreyemeyeceklerini kabul ettiler. Hayvanlar, Aralık 2009’da, Çek hayvanat bahçesinden Kenyalı korumacılara, esaret ortamından ise doğal çevrede daha kolay üreyebilmeleri umuduyla uçakla transfer edilmişti.

Artık, türleri, tüpte döllenme aracılığı ile canlı tutmak için çaba harcanacak. Bu deney, bir güney beyaz gergedan taşıyıcı anne ile gerçekleşebilir. Güney beyaz gergedanların soyları 19. yüzyılın sonunda neredeyse tükendi. Yıllarca mücadele edilen koruma çabaları, yavaş yavaş hayata geri getirdi.

Kaynak: Huffingtonpost.com
B
aşlık Fotoğrafı: Wikipedia
Çeviri:
Yeşim Özbirinci

SON YAZILAR

THY yine bir kediyi kaybetti, yine sorumluluk almıyor

Daha önce defalarca yolcular ile seyahat eden evcil hayvanların kaçmasına ya da ölmesine sebep olan THY yeni bir skandala imza attı. 31 Ocak Pazartesi akşamı...

İstanbul Dolphinarium önünde yunus işkencelerine ve esaretine karşı protesto

Hayvan Özgürlüğü Aktivistleri İstanbul Dolphinarium’u protesto ederek Burak Özgüner’i andı.

Avrupa’daki her beş kuştan biri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Kuşların tehlike kategorilerini belirleyen ve neden yok olduklarını ortaya koyan, Avrupa Kuşları Kırmızı Listesi Güncellendi. Dünya Kuşları Koruma Kurumu, Avrupa genelinde 54 ülke ve bölgeden...

Tayland donanması askerleri yanan ve batmakta olan gemiden kedileri kurtardı

Tayland donanması yanan ve batmakta olan bir gemiye terk edilen 4 kediyi kurtardı. Salı günü gerçekleşen kazada öncelikle insan tayfasının boşaltıldığı anlaşıldı. Bu durumda görev...
Yeşim Özbirinci
Yeşim Özbirincihttp://www.wearethehippies.com
İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. Muhabir ve editör olarak çalıştı. Son yıllarda çevre bilimine merak sardı. Gezmeyi ve kamp yapmayı seviyor.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol