Ana SayfaEkolojiHayvanlar AlemiBir yunusun gözünden insan nasıl gözüküyor olabilir?

Bir yunusun gözünden insan nasıl gözüküyor olabilir?

-

Amerika ve İngiltere’de araştırmacılar bir yunusun gözünden su altındaki bir insanın görüntüsünü kaydettiler.

Bunu yapmak için SpeakDolphin.com sitesinden Jack Kassewitz’in liderliğinde bir ekip, “CymaScope” olarak bilinen bir görüntüleme sistemini kullandı. John Stuart Reid tarafından geliştirilen sistem, yunusların sahip olduğu ekolokasyon sistemi (sesle yer belirleme) ile çıkarılan sesi izole edip belirli bir nesneye çeviriyor. Görüntü önce iki boyutlu, daha sonra üç boyutlu hâle dönüşüyor. Sonuç olarak su altındaki dalgıcı bulanık ama tanımlanabilir bir siluette ortaya çıkarıyor.

Orijinal CymaScope görüntüsü ile yunusun gözünden dalgıç / Gelişmiş bilgisayar sistemi kullanıldığında yunusun gözünden dalgıç.
Orijinal CymaScope görüntüsü ile yunusun gözünden dalgıç. / Gelişmiş bilgisayar sistemi kullanıldığında yunusun gözünden dalgıç.

Deneyde peşi sıra gelen sesler hidrofon ile yakalanırken, dalgıç Jim McDonough’u sualtı radarı ile Amaya ismindeki dişi bir yunus yönlendirdi. McDonough, kabarcık oluşursa sonuçlar kötü etkilenebileceği için hiçbir solunum cihazı kullanmadan yüzdü. Amaya McDonough’ı gördüğünde, yüksek frekanslı ses ışını oluştu ve CymaScope su ortamındaki ses titreşimlerini görüntüye işledi.

Kaydedilen görüntü “Yunuslar ne görüyor?” sorusunun cevabını verdiği gibi, yeni bir düşünceyi doğurdu: Yunuslar “sono-pictorial” formunda bir görüntü dili kullanarak bunu birbirleriyle paylaşabilirler.

Yunuslar dünyadaki en zeki memeliler arasında yer alıyor ve çok uzun zamandır çeşitli araştırmalarla yunuslarla konuşma yolları inceleniyor. Sono-pictorial görüntü formu geliştirilirse türler arası bir iletişim için önümüzde heyecan verici bir geleceğin var olduğundan söz edebiliriz.

Kaynak: Gizmodo

SON YAZILAR

THY yine bir kediyi kaybetti, yine sorumluluk almıyor

Daha önce defalarca yolcular ile seyahat eden evcil hayvanların kaçmasına ya da ölmesine sebep olan THY yeni bir skandala imza attı. 31 Ocak Pazartesi akşamı...

İstanbul Dolphinarium önünde yunus işkencelerine ve esaretine karşı protesto

Hayvan Özgürlüğü Aktivistleri İstanbul Dolphinarium’u protesto ederek Burak Özgüner’i andı.

Avrupa’daki her beş kuştan biri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Kuşların tehlike kategorilerini belirleyen ve neden yok olduklarını ortaya koyan, Avrupa Kuşları Kırmızı Listesi Güncellendi. Dünya Kuşları Koruma Kurumu, Avrupa genelinde 54 ülke ve bölgeden...

Tayland donanması askerleri yanan ve batmakta olan gemiden kedileri kurtardı

Tayland donanması yanan ve batmakta olan bir gemiye terk edilen 4 kediyi kurtardı. Salı günü gerçekleşen kazada öncelikle insan tayfasının boşaltıldığı anlaşıldı. Bu durumda görev...
Gözde İyibozkurt
Gözde İyibozkurt
İstanbul’da yaşamaktadır. Çevre Mühendisliği mesleğinden ‘çevre’ kavramını cımbızla çekip kendine mesken edinmiştir. Sürdürülebilir yaşama meraklı, doğal kalabilen her şeyden umutludur. Edebiyat ve müzik sever, okunacak, dinlenecek, keşfedilecek şeylerin varlığı onu hayata bağlar.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol