Ana SayfaEkolojiHayvanlar AlemiYeni keşfedilen bu köpekbalığına neden ninja deniyor?

Yeni keşfedilen bu köpekbalığına neden ninja deniyor?

-

Köpekbalığı türlerinin büyük beyaz, çekiç kafa, gulyabani ve çerez kesici gibi bilinen havalı isimleri mevcut ama şimdi bu listeye eklenecek bir isim daha var. Fener köpekbalığı ailesine ait yeni bir tür olan ninja fener köpekbalığı.

Gözde Yeşiltepe-Neden bu yeni keşfedilen köpekbalığına ninja deniyor-1
Victoria Vásquez-Fener köpekbalığı türleri orta Amerika sularında ilk defa görüldü.

Vásquez adlı kadın araştırmacı ve onun iş arkadaşları, daha önce hiç tanımlanmamış yeni bir köpekbalığı türü keşfettiler. Bu, orta Amerika sularında bulunan ilk fener köpekbalığı. Vasquez bu balığı, fener köpekbalığı olarak sınıflandırırken birkaç karakteristik özelliği baz aldıklarını söylüyor.

The Huffington Post’a yaptığı açıklamada “Onun fotoforları (ışık saçan organ) var. Her birinde diken bulunan sırt yüzgeçleri var ve alt dişleriyle üst dişleri birbirinden farklı yapıda” diyor.

Vásquez, ninja fener köpekbalığının okyanusun derinliklerinde yaşadığını belirtiyor. Işık saçan canlıların çoğunun aksine, ninja köpekbalıklarının üzerinde ışık saçan küçük noktacıklar mevcut. Bu durum okyanusun derinliklerindeki karanlık sularda kendilerini kamufle etmelerini sağlıyor ve avlarına sinsice yaklaşabiliyorlar.

Bu durum size bir yerlerden tanıdık geliyor mu?

Asian woman showing her ninja moves
Niko Guido Via Getty Images- Victoria Vásquez’in kuzenleri ona değişik bir isim bulma konusunda yardımcı oldular.

Araştırmacılar bu yeni keşfedilen fener köpekbalığı türüne “Jaws” filminin yaratıcısı Peter Benchley’e ithafen bilimsel olarak Etmoterus benchleyi diyorlar. Ama Vásquez bu türün daha özel bir adının olması gerektiğini düşündü ve bu konuda biri 8 diğeri 14 yaşında olan iki kuzeninden yardım aldı.

Saklı fener köpekbalığı ve süper ninja köpekbalığı gibi birkaç isim üzerinde gidip geldikten sonra iş arkadaşları için de daha uygun bulunan ninja fener köpekbalığı ismi üzerinde karar kılındı.

Vásquez HuffPost’a verdiği röportajda “Ortaklaşa kararlaştırdığımız bu isim, köpekbalığının rengine gönderme yapıyor. Her ne kadar diğer fener köpekbalıklarına kıyasla daha az fotoforu bulunsa da yine de tekdüze parlak siyah bir rengi var. Bu özelliğinin onu bir ninja gibi sinsi yaptığını düşünüyoruz” diyor.

Gözde Yeşiltepe-Neden bu yeni keşfedilen köpekbalığına ninja deniyor-3
Victoria Vásquez- Bilim insanları hâlâ diğer kayıp köpekbalıkları türlerini bulmaya çalışıyorlar.

Vásquez şu anda Profesör Dave Ebert’la birlikte çalışıyor ve henüz tanımlanmamış “kayıp köpekbalıklarını” sınıflandırma ve kimliklendirme çalışmalarında ona yardımcı oluyor.

Dave Erbert, Hakai dergisine yaptığı açıklamada “Son on yılda neredeyse toplam köpekbalıkları örneklerinin yaklaşık yüzde yirmisi keşfedilebildi. Benim bütün çalışmalarım kayıp köpekbalıkları üzerine” diye belirtiyor.
Vasquez ve diğer yazarların makalesi Journal of the Ocean Science Foundation’da yayımlandı.

Başlık Görseli Jaws filminden.

Kaynak: The Huffington Post

SON YAZILAR

THY yine bir kediyi kaybetti, yine sorumluluk almıyor

Daha önce defalarca yolcular ile seyahat eden evcil hayvanların kaçmasına ya da ölmesine sebep olan THY yeni bir skandala imza attı. 31 Ocak Pazartesi akşamı...

İstanbul Dolphinarium önünde yunus işkencelerine ve esaretine karşı protesto

Hayvan Özgürlüğü Aktivistleri İstanbul Dolphinarium’u protesto ederek Burak Özgüner’i andı.

Avrupa’daki her beş kuştan biri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Kuşların tehlike kategorilerini belirleyen ve neden yok olduklarını ortaya koyan, Avrupa Kuşları Kırmızı Listesi Güncellendi. Dünya Kuşları Koruma Kurumu, Avrupa genelinde 54 ülke ve bölgeden...

Tayland donanması askerleri yanan ve batmakta olan gemiden kedileri kurtardı

Tayland donanması yanan ve batmakta olan bir gemiye terk edilen 4 kediyi kurtardı. Salı günü gerçekleşen kazada öncelikle insan tayfasının boşaltıldığı anlaşıldı. Bu durumda görev...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol