Ana SayfaEkolojiHayvanlar AlemiKöpekler insanların güvenilir olup olmadığını anlayabiliyor

Köpekler insanların güvenilir olup olmadığını anlayabiliyor

-

Köpeklerin kendi kuyruklarını kovalarken pek akıllı gözüktükleri söylenemez; fakat birçok yönden fazlasıyla zeki canlılar. Hem insanlar hem de kendileri hakkındaki sosyal farkındalıkları kayda değer olan bu hayvanlar hakkında yapılan birçok çalışma, onların insani duyguları hissedebildiğini bildiriyor. Yakın zamanda yapılmış olan bir bilimsel araştırmaya göre, köpekler mutlu ve kızgın yüz ifadeleri arasındaki farkı ayırt edebiliyor ve kıskançlık bile gösterebiliyorlar.

Köpeklerin, insanlar bir nesneyi işaret ettiğinde bunun ne anlama geldiğini anladıkları yıllardır bilinen bir gerçektir. Köpeğin birlikte yaşadığı insan, bir topun ya da yemeğin yerini işaret ettiğinde, köpek işaret edilen yeri keşfetmek amacıyla oraya koşar.

Animal Cognition isimli dergide yayınlanan bir araştırmaya göre, Kyoto Ünivesitesi’nden Akiko Takaoka öncülüğünde bir grup, 34 köpekle birlikte gerçekleştirdikleri deneyde, köpeklere üç kez bir yemek kabını işaret ediyorlar.

Araştırmacılar, ilk seferde içinde yiyecek saklı olan bir kabı işaret ediyorlar. Fakat, ikinci seferde boş bir kap kullanıyorlar. Üçüncü sefere gelindiğinde ise, aynı deneyci içinde yemek olan kabı işaret ediyor; lakin köpek üçüncü seferde tepki vermeyip yerinden kımıldamıyor.

Takota deney hakkında şöyle diyor: “Bu gösteriyor ki, köpekler tecrübelerini kullanarak, deneycinin güvenilirliğine değer biçiyorlar.”

Bu üç seferden sonra farklı bir deneyci, köpeklere aynı kutuyu işaret ediyor ve bunun sonucunda köpeklerin bu yeni insanın işaretini hevesle takip ettikleri gözlemleniyor.

Köpek duyguları anlıyor

 

“Köpeklerin sosyal zekâsı düşündüğümüzden daha gelişmiş. Bu sosyal zeka, insanlarla birlikte geçen uzun tarihleri boyunca evrildi” diyor Takota. Bristol Üniversitesi’nden John Bradshaw ise köpeklerin öngörülebilir şeylerden hoşlandığını kaydediyor. Bir sonraki adımda ne olacağını bilmediklerinde strese giriyor, agresifleşiyor ve korkuyorlar. “Sahiplerinin onlara karşı olan davranışları tutarsız olduğunda, köpeklerde davranış bozukluğu gelişiyor” diye belirtiyor Bradshaw.

Bradshaw, “Bir olayla karşılaştıklarında durup altındaki sebepleri aramak yerine, hali hazırda görünene tepki veriyorlar” diye ekliyor. Onlar anı yaşıyorlar. Geçmişin soyutluğunu bugüne yansıtmıyor veya gelecek kaygısı taşımıyorlar.

Kaynak: BBC Earth
Başlık Görseli: The Independent

SON YAZILAR

THY yine bir kediyi kaybetti, yine sorumluluk almıyor

Daha önce defalarca yolcular ile seyahat eden evcil hayvanların kaçmasına ya da ölmesine sebep olan THY yeni bir skandala imza attı. 31 Ocak Pazartesi akşamı...

İstanbul Dolphinarium önünde yunus işkencelerine ve esaretine karşı protesto

Hayvan Özgürlüğü Aktivistleri İstanbul Dolphinarium’u protesto ederek Burak Özgüner’i andı.

Avrupa’daki her beş kuştan biri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Kuşların tehlike kategorilerini belirleyen ve neden yok olduklarını ortaya koyan, Avrupa Kuşları Kırmızı Listesi Güncellendi. Dünya Kuşları Koruma Kurumu, Avrupa genelinde 54 ülke ve bölgeden...

Tayland donanması askerleri yanan ve batmakta olan gemiden kedileri kurtardı

Tayland donanması yanan ve batmakta olan bir gemiye terk edilen 4 kediyi kurtardı. Salı günü gerçekleşen kazada öncelikle insan tayfasının boşaltıldığı anlaşıldı. Bu durumda görev...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol