Ana SayfaKategorisizYapay zeka tarafından yazılmış ilk şarkıları dinlemek ister misiniz?

Yapay zeka tarafından yazılmış ilk şarkıları dinlemek ister misiniz?

-

Bilim kurgu filmleri bize Dünya’nın robotlar tarafından ele geçirildiği senaryolarla gelir. Hayal gücümüzün yapay zekaya atfettiği bu yönelim ne kadar ciddiye alınmalı bilmiyorum; fakat yapay zeka tarafından yazılıp bestelenen ilk şarkı ortaya çıktı ve henüz müzik dünyasını ele geçirmekten çok uzak görünüyor.

Yapay zeka, makinelere eklenilen bilişsel bütün özelliklere verilen isim. Daha doğrusu bir aletin görevini yerine getirirken karşılaşabileceği problemler karşısında çözüm üretebilmesine olanak sağlayan mantık da diyebiliriz. Buna ek olarak insanlarla iletişim kurma becerisi, bilgileri işleyip bir sonuç çıkartabilmek ve değişik dilleri anlayabilmek hep yapay zekaya sahip makinelerin işi.

En çok duyduğumuz yapay zeka büyük ihtimalle Apple tarafından geliştirilmiş olan Siri. Satranç oynayabilen veya hukuk şirketlerinde çalışan yapay zekalı makinelere de rastlamak mümkün. Pek çok yeteneği yerine getirebilen yapay zekalı makinelerin daha önceden şiir yazdığı ve kısa film çektiği olmuştu; fakat ilk defa bir şarkı yazıyor.

Sony’de çalışmakta olan araştırmacılar uzun yıllardır yapay zeka tarafından bestelenen müziklerin üretimi üzerinde çalışıyorlardı. Yapay zekaya etkileyici caz besteleri ürettirmeye çalışan araştırmacılar, sonunda caz olmasa da pop kategorisinde bir şarkı ile karşımıza çıktılar. Sony’ye ait CSL Araştırma Laboratuarı’nda, Flow Machines isminde bir yazılımın ürettiği şarkı, internet ortamında yerini aldı bile.

Daddy’s Car” (Babamın Arabası) ismi verilen şarkının melodi ve akorları yapay zeka tarafından var olan binlerce şarkı incelenerek ve harmanlanarak yapıldı ve daha sonrasında Fransız besteci Benoit Carre şarkının sözlerini yazarak müzikal anlamda son düzenlemelerini yaptı. Beatles grubunun şarkılarına benzetilen “Daddy’s Car” şimdilik alanında tek olsa da Sony, 2017 sonuna kadar alt yapısı yapay zeka tarafından oluşturulan şarkılardan bir albüm çıkartmayı planlıyor.

Şahsi fikrim şarkının çok düzensiz melodilerden oluştuğu ve müzikal anlamda bir başyapıt olmadığı; fakat esere daha yakından bakıldığında bilen gözler belki yazılımsal anlamda heyecanlanacakları şeyler bulabilirler. Aşağıda bulunan şarkıyı dinleyerek kendi kararınızı verebilirsiniz.
 

Kaynak: The Verge, Quartz

SON YAZILAR

GIF nedir ve nasıl kullanılır?

Açılımını bilmeseniz bile "GIF" kelimesine kesin rastlamışsınızdır. İnternetin ilk zamanlarında belirleyiciydi, şu ansa hiç olmadığı kadar popüler. Peki bu GIF nedir ve onları nasıl kullanabiliriz? En basit...

Elektromanyetik dalgalarla uzay zamanda geçmişi ve geleceği görmek

Uzayda bulunan herhangi bir yüklü nokta uzayın niteliğini değiştirir. Yakınında bulunan başka bir nokta bulunduğu yerden alınırsa, bu nokta üzerine etkiyen kuvvet yok olsa da...

Sanal parçacıklar kendisini tanımlayıp solucan delikleri oluşturan bilinçli temel etkiler mi?

Sanal parçacık sıradan parçacıkların özelliklerini sergileyen fakat sınırlı bir süre var olan geçici dalgalanma olarak tanımlanır. Sanal parçacık kavramı, sıradan parçacıklar arasındaki etkileşimi, sanal parçacıklar arasındaki...

Yaşlanmaya meydan okuyan şifre Termodinamik Yasaları’nda mı?

Termodinamik kanunları, çok genel bir geçerliliğe sahiptir ve karşılıklı etkileşimlerin ayrıntılarına veya incelenen sistemin özelliklerine bağlı olarak değişmez. Yani bir sistemin sadece madde veya enerji...
Selma Çam
Selma Çam
Hayat hikayemi anlatmaktansa, hayatın kendi hikayesinden anladıklarımı anlatmayı yeğlerdim, oysa ki üç aşağı beş yukarı hepimizin hayattan anladığı ve anlamadığı aynı. Anlatmak ise kelimelerin yetersizliği içerisinde kendi anlamını kaybediyor. Hiç bir şey anlatmasam da anlayabilen için çok bile anlattım. Erkan Oğur'un da dediği gibi; "Bu işin sonu sessizlik."

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol