Ana SayfaDuyurular & EtkinliklerAnkara’ya 28. kez coşkulu bir film festivali geliyor!

Ankara’ya 28. kez coşkulu bir film festivali geliyor!

-

1988 yılında, Ankara’yı belki de uzun bir zaman sinema kenti haline getirecek bir festivalin ayak sesleri duyuldu. Aziz Nesin, Mahmut Tali Öngören ve Mülkiyeliler Birliği’nin ortak çalışmasıyla ilk kez “Ankara Film Şenliği” adıyla düzenlenen festival, dünya çapında duyulacak bir hale gelir zamanla. Yıl 1991 olur, Mahmut Tali Öngören önderliğinde Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı kurulur ve festival, 1992 yılında ”Ankara Uluslararası Film Festivali” adıyla yoluna daha güçlü devam eder.

Festivalin emekçileri çok ama çok fazla. Fakat uzun yıllardır, İrfan ve İnci Demirkol çiftinin gücü ve uğraşıyla Ankara Uluslararası Film Festivali, her yılın Nisan ayında Ankaralı sinemaseverlere keyifli bir hafta yaşatmaya devam ediyor.

Ve 2017 yılında festival 28. yaşını kutluyor. Bu festival ile biraz geç buluşmuş olsam da, işimle birlikte bu festivali takip etmek ve büyüsünün içinde yer almak inanılmaz bir şey… 20-30 Nisan 2017 tarihleri arasında düzenlenecek 28. festival programı da dopdolu. Programdan önce festivalin bu yılki sürprizlerinden şöyle bir bahsedelim.

20 Nisan’da MEB Şura Salonu’nda beyazperdenin tanınmış isimlerinin de hazır bulunacağı açılış töreni ile başlayacak olan festival, 30 Nisan’da Şinasi Sahnesi’nde yapılacak görkemli kapanış ve ödül töreni ile son bulacak. Aziz Nesin anısına verilen ”Aziz Nesin Emek Ödülü”nün bu yılki sahibi, yâr olmanın gereğini yerine getirirken verdiği emek için usta isim İzzet Günay’a veriliyor. ”Sanat Çınarı” ödülü değerli yazar Ahmet Say’a layık görülürken, ”Kitle İletişim” ödülü de Oyuncular Sendikası’na verilecek.

Festival, her yıl bir tema belirleyerek yola çıkıyor. Geçen sene ”Ses ve Bakış” temalı festivalin bu yılki teması ise ”Körleşme‘. Bu temayla birlikte aslında, seyirciyle görüntünün bakış açısı örtüşmediğinde seyircinin körleşebileceği, ötesine geçmenin imkanları gibi konuları keşfedeceğiz gibi görünüyor.

Programda ise birbirinden ilginç, yeni ve daha önce vizyondayken kaçırıp yeniden izleme şansı bulabileceğiniz filmler var. Uzun metrajlı filmlerin gösterimleri ve paneller Kızılay Büyülü Fener Sineması‘nda, Kısa/Belgesel film gösterimleri Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde ve diğer paneller ve atölyeler Goethe-Institut’ta yapılacak. Ulusal Uzun metrajlı film yarışmasındaki filmleri hatırlayacak olursak durum şöyle:

28. Ankara Uluslararası Film Festivali

1. Albüm, Yön. Mehmet Can Mertoğlu
2. Babamın Kanatları, Yön. Kıvanç Sezer
3. Genco, Yön. Ali Kemal Çınar
4. Kaygı, Yön. Ceylan Özgün Özçelik
5. Koca Dünya, Yön. Reha Erdem
6. Martı, Yön. Erkan Tunç
7. Rüzgarda Salınan Nilüfer, Yön. Seren Yüce
8. Rüya, Yön. Derviş Zaim
9. Siyah Karga, Yön. Tayfur Aydın
10. Taş, Yön. Orhan Eskiköy
11. Zer, Yön. Kazım Öz

Cannes ve Saraybosna gibi yurt dışı festivallerinden sonra Adana ve Antalya’daki festivallerde gösterime başlayıp vizyonda da izleyicisiyle buluşan Albüm, bir ilk film olmasına rağmen çok güçlü bir yapım. Albüm, aslında bir bakıma Türkiye panoramasını gözler önüne seriyor ve bunu kara mizah yoluyla bir aile üzerinden ele alıyor. Şahane oyunculuklar, muhteşem bir senaryo… Yönetmen Mehmet Can Mertoğlu’nun ilk filmi olan Albüm’de Şebnem Bozoklu ve Murat Kılıç başrolleri paylaşıyor.

İnşaat işçilerinin yaşadığı sorunları gerçekçi bir dille ele alan Babamın Kanatları da festival gezinmesi ve vizyon sonrası Ankara’da! Yürekli bir proje olan Babamın Kanatları da bir ilk yönetmen olan ve güçlü bir göze sahip Kıvanç Sezer’in yönetmenliğinde. Menderes Samancılar, Musap Ekici ve Kübra Kip’in oyunculukları da filmin can damarlarından.

Adana’nın En İyi Filmi olan ve usta yönetmen Reha Erdem’in 9. uzun metrajlı filmi Koca Dünya da Ankara’da. Reha Erdem’in Koca Dünyası’nda insan-doğa ilişkisini ilginç hikâyelerle izlemeye devam ediyoruz. Ecem Uzun ve Berke Karaer’in muhteşem performanslarını keşfederken, ilişkilerin gücünü ve hayatın önemini bir kez daha anlıyorsunuz…

Usta yönetmen Derviş Zaim’in Rüya’sı da Mimari sanatını genç bir kadının gözünden anlatırken güzel bir hikâyeye sahip. Ama senaryosundaki absürtlükler yer yer güldürebilir. Zaim’in 9. uzun metrajlı filminde Gizem Erdem, Enis Arıkan, Dilşad Bozyiğit ve Mehmet Ali Nuroğlu gibi oyuncuların performanslarını izlerken, Yedi Uyuyanlar Menkıbesin’den yola çıkan cami de merak uyandırabilir.

İlk filmi ”Çoğunluk” ile olumlu eleştiriler alan Seren Yüce, 7 yıl sonra ”Rüzgârda Salınan Nilüfer” filmiyle yeniden sinemaseverlerin karşısına çıktı. Festival yarışmasında yer alan film; Songül Öden, Tülay Günal ve Tolga Tekin gibi oyuncuların performanslarıyla büyülerken, yönetmenin tercihleri ve senaryosuyla, davranışlarımız ve insan ilişkilerimizi bizlere yeniden sorgulatıyor.

Diğer yapımları daha izleyebilme şansı bulamadım, ama çok merak ettiğimi söyleyebilirim. Özellikle Kaygı ile ilgili çok farklı eleştiriler mevcut. Meslektaşım Ceylan Özgün Özçelik’in ilk filmindeki dünyasını heyecanla bekliyorum. Kazım Öz’ün yönettiği Zer filminin de İstanbul Film Festivali’ndeki gösteriminde sansüre uğradığı ortaya çıktı. Vizyonda da bu şanssızlığı yaşayacak maalesef. Bu da önemli bir nokta aslında. Bir Kürt süper kahramanı anlatacak olan Genco da farklı bir yapım olacak gibi görünüyor. Taş filmi de güçlü oyuncu kadrosuyla karşımıza çıkarken, siyah beyaz görüntüyle farkını göstereceğe benziyor. Vizyonda takip edemediğim Siyah Karga da merak ettiğim bir başka yapım.

Ulusal Uzun Film Yarışması Jüri Başkanı Onur Ünlü’nün son filmi Kırık Kalpler Bankası, Ankara prömiyerini Ankara Uluslararası Film Festivali’nde yapacak. Geçtiğimiz haftalarda İstanbul Film Festivali’nde de gösterilen film iyi övgüler aldı. Yabancı yapımlarda da Mezuniyet, Tatlı Rüyalar, Beuys, Gimme Danger, Manifesto, Truman, Paris-Texas, Close-up / Yakın Plan ve Django-Sürgün Melodiler gibi benim de merakla beklediğim kült ve yeni yapımları da izleme imkanınız var. Kısa yarışmada da ilgiyle beklenen filmler var. Ayrıca ”Festilab‘ kapsamında yapılacak atölyelere de ilginin de yoğun olduğunu hatırlatalım.

Geçen seneki festivalden güzel bir hatıra…

Efendim gelin bu çoşkuyu hep birlikte 28. kez bir daha yaşayalım. Bu kadar umudun kaybolduğu ve mutsuzluğun olduğu dünyada, bir aile festivalinde filmlerle ve sinema dolu söyleşilerle nefes alalım ve bir arada olalım, inanın çok iyi gelecek…

28. Ankara Uluslararası Film Festivali‘ne aşadığıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

Web Sitesi | Facebook | Twitter | Instagram

SON YAZILAR

Shakespeare, Kafka, Orwell, Dostoyevski ve günümüz

Okuyanın okuduğundan, yazanların okunmadığından hemen herkesin kitapların pahallılığından yakındığı günümüz sularında edebiyat sandalında bir gezintiye ne dersiniz?

Your Stage + Art: Müziğin evrenselliğini kutlayan bir sahne

Bugün paylaşımcılığın ve özgürleşmenin buluştuğu ortak noktadan, müzikten konuşacağız. Your Stage + Art, müziğin insanları bir araya getirme gücüne inanan, müzisyenlere eşit ve özgür şartlar altında müzikseverlerle buluşma imkânı sunmaya çalışan bir oluşum. Sanatla ilgilenen herkesin yeteneklerini...

Edebiyat tekeli ve kırık kalemler

Ülkemizde okuma alışkanlığının çok fazla olmadığını biliyoruz. Bunun için çevremize bakmamız bile yeterli ama gelin sayılara da bir göz atalım. TÜİK’in 2023 yılında yaptığı araştırmaya göre...

Fidan Gözaçan ile yeni kitabı “Her Kaçık Yalan Söyler” üzerine söyleşi ve imza gününe davetlisiniz!

Yazar, gazeteci ve çevirmen Fidan Gözaçan yeni kitabı Her Kaçık Yalan Söyler için Ankaralı okurlarıyla buluşacak. 22 Ekim Pazar günü Ankara'da saat 14.00'te Kızılırmak Caddesi...
Deniz Ali Tatar
Deniz Ali Tatarhttps://www.youtube.com/channel/UClHTrBzgdhbCKCM5L0zI4jQ
Lise yıllarında başlayan sinema tutkum, üniversitede Radyo, Televizyon ve Sinema okumamla devam etti. Okul döneminde de kısa film, belgesel ve klip çalışmaları gerçekleştirdim. Yapımcılığını ve sunduğum "6. SEANS" adlı sinema programım, 3 sezon boyunca Tv6 kanalında yayınlandıktan sonra, 2 yıl YouTube kanalımda devam etti. Programda yönetmen ve oyuncularla röportajlar yaparken film festivallerini, galaları ve çeşitli kültür sanat etkinliklerini takip ettim. YouTube kanalımda Bir DALİ Muhabbet ve On Matinesi adlı programlarımla çalışmalarım devam etmekte. Gaia Dergi'de; Ankara'daki kültür-sanat etkinliklerini takip ediyorum. Aynı zamanda vizyona giren filmleri ve film festivallerini haberleştirip takip ediyorum / iletişim: [email protected]

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol