Ana SayfaEkolojiHayvanlar AlemiPenguen yumurtaları neden asimetriktir?

Penguen yumurtaları neden asimetriktir?

-

Bilim insanları uzun zamandan beri kuşların bıraktığı yumurtaların neden hepsinin birbirinden farklı şekillerde olduğu konusu üzerinde çalışmalar yapıyorlar. Yumurtaların belirli şekillerde olması onları parçalanmaktan mı koruyor, yuvalarına rahatça sığmalarında kolaylık mı sağlıyor?

Princeton Üniversitesi evrim biyolojisi uzmanı Mary Caswell Stoddard ve arkadaşları, yumurta şekilleri hakkındaki gizemi çözmek için 1400’den fazla tür üzerinde çalışmalar yaparak neredeyse 50 bin kuş yumurtasını inceledi. Yumurtaları, asimetri ve eliptik özelliklerine göre sınıflandırdılar ve sonuç olarak daha yumuşak veya oval yumurtaların daha iyi uçan türlerden geldiğini gördüler. Stoddard, “yumurta şekillerindeki değişimler için en iyi açıklamalardan birinin uçuş yeteneği olduğunu görmek şaşırtıcı” diyor.

Kuş yumurtaları birbirinden farklılık gösteriyor.

Yukarıdaki yumurta şekillerine baktığımızda; uzman dalıcı kuş türlerinden olan bayağı dalıcımartıların özellikle sivri ve eliptik yumurtaları olduğunu görüyoruz. Bu durumda, aerodinamik kuşlar hava akımına uyumlu yumurtalara ihtiyaç duyuyor olabilir, diyebiliriz. Devekuşu türleri gibi iyi uçamayan kuşların yumurtaları ise neredeyse yuvarlak.

Penguenler ise tüm bu araştırmaların nezdinde, tüm kalıpları kırıyorlar: Suda yaşayıp hava alamayan kuşların yumurtaları da iyi uçucu kuşların yumurtaları gibi asimetriktir. Bu keşif de uçucu kuşlarda olduğu gibi başta araştırmacıları şaşırtsa da; Stoddard bu konuda yeni hipotez ortaya koydu:

“İyi uçucu kuşlar ve iyi yüzücülerin yumurtaları benzer sebepten ötürü asimetriktir; kuşların yarattığı hız akımı yumurta şekilleri üzerinde büyük etki göstermektedir, penguen yumurtası da bu yüzden sivridir.”

Kaynak: nationalgeographic.com

SON YAZILAR

THY yine bir kediyi kaybetti, yine sorumluluk almıyor

Daha önce defalarca yolcular ile seyahat eden evcil hayvanların kaçmasına ya da ölmesine sebep olan THY yeni bir skandala imza attı. 31 Ocak Pazartesi akşamı...

İstanbul Dolphinarium önünde yunus işkencelerine ve esaretine karşı protesto

Hayvan Özgürlüğü Aktivistleri İstanbul Dolphinarium’u protesto ederek Burak Özgüner’i andı.

Avrupa’daki her beş kuştan biri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Kuşların tehlike kategorilerini belirleyen ve neden yok olduklarını ortaya koyan, Avrupa Kuşları Kırmızı Listesi Güncellendi. Dünya Kuşları Koruma Kurumu, Avrupa genelinde 54 ülke ve bölgeden...

Tayland donanması askerleri yanan ve batmakta olan gemiden kedileri kurtardı

Tayland donanması yanan ve batmakta olan bir gemiye terk edilen 4 kediyi kurtardı. Salı günü gerçekleşen kazada öncelikle insan tayfasının boşaltıldığı anlaşıldı. Bu durumda görev...
Gözde İyibozkurt
Gözde İyibozkurt
İstanbul’da yaşamaktadır. Çevre Mühendisliği mesleğinden ‘çevre’ kavramını cımbızla çekip kendine mesken edinmiştir. Sürdürülebilir yaşama meraklı, doğal kalabilen her şeyden umutludur. Edebiyat ve müzik sever, okunacak, dinlenecek, keşfedilecek şeylerin varlığı onu hayata bağlar.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol